10 januari 2012 door Thijs in 'Nieuws''

Nu de wegen in Oostenrijk langzaam weer begaanbaar worden en de sneeuwval plaats heeft gemaakt voor zonneschijn wordt duidelijk wat voor extreem weekend het is geweest. Op sommige plaatsen is in 30 jaar niet zoveel sneeuw gevallen als nu het geval is! Voorbeeld, in St. Anton ligt bijna 6 meter sneeuw!

Vorarlberg komt weer op gang

In tegenstelling tot van het weekend zijn vrijwel alle plaatsen weer bereikbaar. Wie dit weekend wilde vertrekken uit bijvoorbeeld Lech, Ischgl of Kühtai had een groot probleem. Iedereen zat gevangen in één grote ‘witte gevangenis’. De wegen waren onbegaanbaar en zelfs sneeuwkettingen boden geen uitkomst. Inmiddels komt (het westen van) Oostenrijk weer op gang en kijkt iedereen terug op een historisch sneeuwweekend. Het treinverkeer in Vorarlberg is overigens nog wel gestremd door de extreme sneeuwval.

Het treinverkeer ondervindt nog altijd hinder van de extreme sneeuwval

Helikopter helpt winterdienst

Ook de doorgaande weg tussen Tirol en Vorarlberg is enige tijd afgesloten geweest. Uit voorzorg heeft een helikopter de sneeuw van zo’n 40 bomen geblazen aangezien die topzwaar waren geworden en op de weg dreigden te vallen. In Oostenrijk steekt iedereen een handje toe om de wegen weer begaanbaar te krijgen.

Gargellen was de afgelopen dagen afgezonderd van de buitenwereld

De rust keert weer

Gelukkig heeft Moeder Natuur deze week geen nieuwe dump voor Oostenrijk in petto. Het lawinegevaar is afgenomen maar skiën buiten de pistes wordt nog altijd zeer afgeraden. Wie praat er nog over het gebrek aan sneeuw begin deze winter? Op de meters sneeuw die afgelopen weekend zijn gevallen kunnen de skigebieden voorlopig wel weer even teren.

Bijna 6 meter sneeuw in St. Anton!

Sneeuwhoogte top 5

  • St. Anton am Arlberg: 590 cm
  • Lech am Arlberg: 590 cm
  • Stuben: 590 cm
  • Zürs am Arlberg: 590 cm
  • Dalaas-Wald: 480 cm

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.