7 januari 2012 door Miranda in 'Nieuws''

De extreme sneeuwval houdt een groot deel van de Alpen nog steeds in z'n greep. Sinds gisteren zijn een aantal wintersportdorpen afgesloten van de buitenwereld. In de Franse Alpen zijn de wegen naar enkele belangrijke skistations inmiddels weer open, maar in Oostenrijk zitten nog duizenden mensen vast. Het is onduidelijk of zij vandaag hun vakantiebestemming nog kunnen verlaten.
Het treinverkeer ligt in Oostenrijk op sommige plekken stil door omgewaaide bomen.

Van de buitenwereld afgesloten

Terwijl normaal gesproken de zaterdag een dag is waarop veel mensen vertrekken en aankomen is dit vandaag anders. De kerstvakantie is afgelopen, maar in Lech, Zürs en Gargellen wachten ruim 15.000 toeristen op de opening van de wegen. De lawinedienst heeft de toestand vanuit de lucht bekeken en hopelijk gaat de weg van Gargellen naar Galgenul vandaag vanaf 14.00 uur weer open. Ook voor de plaatsen in het Vorarlberg zal in de loop van zaterdag besloten worden of de wegen geopend kunnen worden. Het lawinegevaar is nog steeds extreem hoog.

Wintersporters die vast zitten in Ischgl kunnen nog wel skiën op enkele geopende pistes.

St. Anton, St. Christoph, Flirsch, Galtür en Ischgl onbereikbaar

Ook in sommige delen van Tirol zorgt het extreme weer voor veel problemen. Net als eerder deze week zaten ook afgelopen nacht weer duizenden huishoudens zonder stroom. De wintersportdorpen St. Anton am Arlberg, St. Christoph, Flirsch, Galtür en Ischgl zijn op dit moment (zaterdagochtend 10.30 uur) niet bereikbaar. Ook hier controleert de lawinedienst met helikopters vanuit de lucht de situatie en zal besloten worden of de wegen vandaag - al dan niet tijdelijk - geopend zullen worden. Via een noodweg hebben gisteren 800 wintersporters het Kaunertal verlaten.

Veel lawines, tot nu toe weinig gewonden

Hoewel er de afgelopen 48 uur heel wat lawines naar beneden zijn gekomen, zijn er gelukkig tot nu toe niet veel slachtoffers. In Galtür raakte een moeder met 2 kinderen onder een lawine toen zij onderweg waren in een gebied dat reeds was afgesloten wegens lawinegevaar. De kinderen maken het goed en ook de moeder was aanspreekbaar. Op de weg bij Kappl werden gistermiddag 3 auto's, een sneeuwruimer en een taxi bedolven onder een lawine. Hierbij vielen geen gewonden. Ook op de weg tussen Mayrhofen en Ginzling kwam een flinke lawine - tot 4 meter hoog - naar beneden, waarbij gelukkig geen gewonden vielen.

Nog meer sneeuw verwacht tot en met maandag

De situatie in Tirol en Vorarlberg is voorlopig nog niet voorbij. Meteorologen verwachten vanaf zaterdagmiddag tot maandag nog eens 80 cm sneeuw. Door de enorme sneeuwval zullen diverse skigebieden (gedeeltelijk) gesloten blijven wegens lawinegevaar. Oostenrijk heeft nog tot en met maandag te kampen met veel sneeuwval, maar daarna zal de zon doorbreken. Vanaf dinsdag wordt het een prachtige wintersportweek!

Verbeterde situatie in Frankrijk

In Frankrijk lijkt de heftigste sneeuwval nu voorbij en gaat steeds vaker de zon schijnen. De bekende skistations La Plagne, Les Arcs, Val d'Isère, Tignes en Méribel zijn weer bereikbaar. Ook de weg tussen Les Menuires en Val Thorens is weer open.

Update 12.30 uur: wegen rondom Arlberg weer open

De Burgemeester van Lech heeft zojuist aangegeven dat de wegen weer opengaan. Kerstvakantie-gangers kunnen dus weer naar huis!

Update 14.30 uur: meeste dorpen weer bereikbaar

Inmiddels zijn de meeste wintersportplaatsen weer bereikbaar, waaronder Galtür, Ischgl, Kappl, St. Anton en St. Christoph am Arlberg. De wegen naar Kühtai zijn nog steeds afgesloten.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.