6 januari 2012 door Miranda in 'Nieuws''

De enorme hoeveelheden sneeuw en de storm van gisteren zorgen momenteel voor veel overlast in de wintersportgebieden. Liften staan stil, wegen zijn onbegaanbaar en er is een enorm hoog lawinegevaar. Op diverse plaatsen zitten wintersporters op dit moment "vast"; zij kunnen niet skiën, maar ook niet naar huis.

Veel afgesloten wegen in het Oostenrijkse Vorarlberg.

Afgesloten wegen en ingesneeuwde toeristen

Op diverse plaatsen in de Alpen zijn wegen gesloten wegens de enorme sneeuwval, omgewaaide bomen of lawines. In Oostenrijk zijn o.a. de plaatsen Lech, Zürs en Warth afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor zitten ruim 15.000 mensen vast in deze dorpen in het Oostenrijkse Vorarlberg. Ook de toegangswegen naar de Franse skistations Val Thorens, Les Menuires, Tignes, Val d'Isère, Les Arcs en La Plagne blijven vandaag grotendeels gesloten. Aangezien er voor vandaag en morgen nog meer sneeuw voorspeld is, is het onduidelijk wanneer de plaatsen weer bereikbaar zullen zijn.

St. Anton krijgt momenteel enorme hoeveelheden sneeuw te verwerken.

Stroomuitval

Door de storm "Andrea" zaten gistermiddag - en avond ruim 10.000 huishoudens in Tirol zonder stroom. De storm "Andrea" bereikte in Tirol windkrachten tot ruim 110 km/u. Op de Zwitserse Aletschgletsjer werd zelfs orkaankracht gemeten; 270 km/u. Ook in Zwitserland is er veel overlast door de extreme wind en sneeuwval. Zo is de weg naar Andermatt gesloten en wordt de beroemde Glacier Express wegens lawinegevaar omgeleid via Zürich en Bern.

Klunende skiërs op de webcam van Les Menuires.

Liften gesloten

In veel skigebieden is een groot aantal liften sinds gisteren gesloten. In het skigebied Arlberg zijn maar 19 van de 283 km pistes geopend. Hetzelfde geldt voor de bovengenoemde skigebieden in Frankrijk. Op de webcams van Les Menuires zie je momenteel mensen naar boven lopen om toch een stukje te kunnen skiën.

Ook in Tignes is het uitgestorven op de meeste pistes...

Groot lawine-gevaar

In grote delen van Frankrijk geldt op dit moment een lawinegevaar van 4 op een schaal van 5. Ook in Tirol en het Vorarlberg geldt een lawinewaarschuwing van 4 boven de 1600/1800 meter. Hierdoor zullen een groot aantal pistes en liften voorlopig dicht blijven. De verschillende pistediensten houden de veiligheid goed in de gaten. Zodra de sneeuwval verminderd en lawines zijn "afgeschoten" zullen de skigebieden weer open gaan. Liefhebbers van off-piste kunnen voorlopig maar beter even thuisblijven, buiten de pistes skiën is echt levensgevaarlijk momenteel.

Wanneer naar huis of naar de wintersport

Aangezien er tot en met morgen sowieso nog flink wat sneeuw is voorspeld, is het nog onduidelijk wanneer de ingesneeuwde toeristen naar huis kunnen. Wil je vandaag of morgen richting de Alpen vertrekken, houd dan de verkeersinformatie goed in de gaten. Houd er ook rekening mee dat je misschien ergens anders moet overnachten, omdat er waarschijnlijk nog steeds wegen afgesloten zullen zijn.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.