Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Bakken met sneeuw

Er lijkt geen einde aan de te komen. De komende 48 uur gaat er weer veel sneeuw vallen in de meeste skigebieden. Het verse pak sneeuw zal 30 tot op een enkele plek zelfs meer dan 80 cm dik zijn. En de dagen daarna blijft het ook niet droog. Vooral in Oostenrijk kan er nog 20 tot 40 cm bij komen. Al met al is er tot zondagavond in veel regio’s een meter sneeuw mogelijk. Hopelijk veroorzaakt het slechte weer geen problemen.

Grauwe lucht met sneeuw in Livigno.

Stevige sneeuwval, extreme wind

De sneeuw valt vandaag al met bakken uit de lucht. Vanochtend sneeuwt het stevig in de Franse, Zwitserse en Duitse Alpen. De sneeuw valt als heerlijk droge sneeuw boven de 1500m. Tussen 1000 en 1500m wordt de sneeuw natter, onder de 1000m gaat het over in regen. In Oostenrijk en Italië begint het vanmiddag steeds vaker en harder te sneeuwen. Doordat de lucht kouder wordt daalt de sneeuwvalgrens naar ongeveer 700m. Vanavond sneeuwt het ook nog steeds in de overige Alpenlanden. Vooral in Frankrijk en Zwitserland valt er plaatselijk 50cm.

Val Thorens: genoeg sneeuw.

Heftige wind

De wind is eng, en dat woord gebruiken we niet zomaar. De westenwind gaat vandaag vooral in Zwitserland, Oostenrijk en de Duitse Alpen in de bergen gepaard met zeer zware windstoten van 120 km/uur en meer. Ook in de Franse en Italiaanse bergen waait het zeer hard. Volg de adviezen dus op van de lokale autoriteiten! Vannacht en morgen overdag blijft het doorsneeuwen. Pas later op de middag wordt het in Frankrijk droger. Oostenrijk, het westen van Zwitserland en de Duitse Alpen houden continue sneeuwval. In de avond en nacht wordt het overal droog en flink koud.

Verwachte sneeuwval vrijdag.

Reisweer

Zaterdag moeten/mogen we rijden, of naar huis of juist naar de Alpen. Welke kant er ook opgereden wordt, het is raadzaam om vroeg te vertrekken. In de middag en avond gaat het namelijk weer sneeuwen vanaf 1000m en hoger. De sneeuwval houdt vooral in Oostenrijk en de Beierse Alpen lang aan, mogelijk tot in de maandag. Elders wordt het in de loop van zondag weer droog. In de Franse Alpen en Italië blijft het vrijwel droog.

Betrouwbaarheid:

Het zeer wisselvallige weer heeft een grote betrouwbaarheid wat betreft uitkomen. De exacte hoeveelheden zullen van plek tot plek flink verschillen, mede door de wind.

Duitse Alpen: Extreme wind en sneeuw

Vandaag:
Zeer slecht weer. Forse sneeuwval en extreem harde wind hoger in de bergen. Er kan 30 tot 50cm sneeuw vallen. Onder de 1000m valt vooral regen.
Morgen:
Nog steeds langdurige sneeuwval. Sneeuwvalgrens gedaald naar 700m. Nog steeds een forse wind, maar minder krachtig dan donderdag.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog, later op de dag opnieuw perioden met sneeuw. Sneeuwval mogelijk aanhoudend tot en met maandag, dooigrens ‘s middags rond 1000m. Dinsdag en woensdag droog, geregeld zon en temperatuur op 1500m stijgend naar 5 tot 8 graden.

Franse Alpen: Zware sneeuwval, veel wind

Vandaag:
Slecht weer. Forse sneeuwval en later op de dag zeer harde wind hoger in de bergen. Er kan 40 tot 60cm sneeuw vallen. Onder de 1000m valt vooral regen.
Morgen:
Nog steeds sneeuwval. Sneeuwvalgrens gedaald naar 700m. Nog steeds een forse wind, maar minder krachtig dan donderdag. In de loop van de middag droger en rustiger.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog, later op de dag opnieuw sneeuw, meestal licht. Zondag tot en met woensdag overwegend droog, geregeld zon en temperatuur op 1500m stijgend naar 5 tot 8 graden.

Italiaanse Alpen: Stijgende temperaturen

Vandaag:
Slecht weer. Langdurige sneeuwval en later op de dag zeer harde wind hoger in de bergen. Er kan 20 tot 50cm sneeuw vallen. Onder de 1000m valt vooral regen.
Morgen:
Nog steeds sneeuwval. Sneeuwvalgrens gedaald naar 700m. Nog steeds een forse wind, maar minder krachtig dan donderdag. Vooral Dolomieten toch nog flink onstuimig.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog, in de avond opnieuw sneeuw, meestal licht. Zondag tot en met woensdag overwegend droog, geregeld zon en temperatuur op 1500m stijgend naar 5 tot 8 graden.

Oostenrijk: Veel sneeuw en stormwind

Vandaag:
Zeer slecht weer. Forse sneeuwval en extreem harde wind hoger in de bergen. Windstoten tot 120 km/uur. Er kan 30 tot 50cm sneeuw vallen. Onder de 1000m valt vooral regen.
Morgen:
Nog steeds langdurige sneeuwval. Sneeuwvalgrens gedaald naar 700m. Nog steeds een forse wind, maar minder krachtig dan donderdag. Niet aangenaam.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog, later op de dag opnieuw perioden met sneeuw. Sneeuwval mogelijk aanhoudend tot en met maandag, dooigrens ‘s middags rond 1000m. Dinsdag en woensdag droog, geregeld zon en temperatuur op 1500m stijgend naar 5 tot 8 graden.

Zwitserland: Zware sneeuwval en zeer veel wind

Vandaag:
Zeer slecht weer. Forse sneeuwval en extreem harde wind hoger in de bergen. Er kan 30 tot 60cm sneeuw vallen. Onder de 1000m valt vooral regen.
Morgen:
Nog steeds langdurige sneeuwval. Sneeuwvalgrens gedaald naar 700m. Nog steeds een forse wind, maar veel minder krachtig dan donderdag. Meeste wind in Berner Oberland.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog, later op de dag opnieuw perioden met sneeuw. Sneeuwval mogelijk aanhoudend tot in de nacht naar maandag, dooigrens ‘s middags rond 1000m. Dinsdag en woensdag droog, geregeld zon en temperatuur op 1500m stijgend naar 5 tot 8 graden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.