11 januari 2012 door Joris in 'Nieuws''

Als één van de globale centra voor wintersport was het vanzelfsprekend dat Innsbruck zich kandidaat zou stellen voor het houden van de eerste winterolympiade voor de jeugd. En bijna net zo vanzelfsprekend was het dat de Alpenstad samen met Seefeld ook de toewijzing kreeg om van 13 tot 22 januari deze bijzondere spelen te organiseren.

Derde maal Olympisch

Oostenrijk heeft al meerdere malen haar sportieve competentie bewezen. Niet alleen bij de diverse evenementen voor de Wereldbeker en Wereldkampioenschappen, die hier regelmatig plaatsvinden – maar Tirol kan bovendien verwijzen naar haar ervaringen met Olympische Spelen. En dat niet alleen één, maar zelfs twee keer – de vlag met de vijf ringen wapperde zowel in 1964 als in 1976 al op de Bergisel.

Mascotte Yoggl is er in ieder geval klaar voor!

Meer dan 1000 deelnemers

Dus kunnen de 1.059 deelnemende atleten en atletes van 14 tot 18 jaar, die uit meer dan 70 landen komen, net als de van harte uitgenodigde bezoekers zich verheugen op de dagen dat het vuur van de jeugdwinterspelen brandt in Innsbruck en Seefeld – want Tirol voedt deze vlam met een heel bijzondere geest.

Sportieve klassiekers en innovaties

„Eén deel zijn is alles“ – dit brutale motto van het organisatieteam van de Jeugdspelen kan ook uitstekend overgedragen worden op de concurrentie. De jonge sporters zullen een deel zijn van de geschiedenis van de wintersport, als ze op de piste van de Patscherkofel en op de ijsbanen van de Tivoli Hal hun beste beentje voorzetten.

Bijzondere Winterspelen

Maar ze zullen ook een deel van de toekomst zijn, als ze in compleet nieuwe wedstrijden met en tegen elkaar uitkomen – bijvoorbeeld bij de snowboard slopestyle, de ski freestyle of een massastart bij het hardrijden op de schaats. En ze zullen behalve van de Olympische familie ook een deel zijn van hele speciale teams. Want de Jeugdspelen vertrouwen niet alleen op een strijd – er wordt net zo veel waarde gehecht aan samenwerking, respect en vriendschap. Hetzij bij curling, biatlon of skispringen – gemengde teams zullen bewijzen dat je samen het meeste bereiken kunt.

Koninklijk bezoek

Niemand minder dan Prins Willem Alexander zal onze Nederlandse equipe in Innsbruck ondersteunen. Bij deze eerste Olympische winterspelen voor de jeugd zijn 15 disciplines uit 7 sporten vertegenwoordigd. Nederland komt uit bij alpineskiën, bobslee, langebaanschaatsen, skispringen, shorttrack, skeleton en snowboarden. Het Nederlands Jeugd Olympisch Team bestaat uit 18 sporters, in de leeftijd van 14-18 jaar.

Klik hier voor meer informatie over de Jeugdwinterspelen >>

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.