11 februari 2019 door Thijs in 'Nieuws''

Iedereen die wel eens in Châtel op wintersport is geweest kent de Pierre Longue stoeltjeslift. Vanuit Pré-la-Joux, op 6 km buiten het dorp, neemt de lift je mee naar Plaine Dranse (1650 m). Sinds december 2018 doe je dit echter in een nieuwe 6-persoons stoeltjeslift. Door de verhoogde capaciteit behoren wachttijden hier hopelijk tot de verleden tijd.

6-persoons stoeltjeslift

In de aanloopfase werd er getwijfeld over twee type liften: een 6-persoons stoeltjeslift of een combilift met cabines en stoeltjes. Uiteindelijk is voor de stoeltjeslift gekozen vanwege het feit dat de helft van de oude liftpalen kon worden hergebruikt. De oude 4-persoons stoeltjeslift uit 1998 vervoerde 2600 wintersporter per uur. In de nieuwe situatie doe je er 50 seconden korter over om boven te komen. De capaciteit is gestegen naar 3000 personen per uur. Voortaan kun je een stuk sneller de oversteek naar de andere zijde van de berg (Avoriaz, Morzine, Les Gets) maken.

Cijfers & feiten van de nieuwe Pierre Longue stoeltjeslift in Châtel

Bergstation: Plaine Dranse Lengte: 1563 m
Hoogte bergstation: 1643 m Hoogteverschil: 340 m
Snelheid: 5,5 m/sec. Tijd: c.a. 04:50 min
Stoeltjescapaciteit: 6-personen Capaciteit: 3000 pers./uur
Aantal stoeltjes: 85 Plaats: Châtel

Stoeltje van de Pierre Longue stoeltjeslift in Châtel

De nieuwe Pierre Longue stoeltjeslift in Châtel (Foto: © Facebook Châtel)

Investering van 7,5 miljoen euro

De nieuwe Pierre Longue stoeltjeslift legt exact hetzelfde traject af als de oude lift. Wel zijn er 4 liftpalen minder nodig en bovendien zijn er 9 hergebruikt. De nieuwe lift is niet alleen sneller, maar ook comfortabeler aangezien de stoeltjes zijn voorzien van lederen zittingen. Poma heeft de lift, die 7,5 miljoen euro heeft gekost, aangelegd. Op 22 december 2018 werd de lift van Pré-la-Joux naar Plaine Dranse in gebruik genomen. Tijdens de zomermaanden is de lift open voor mountainbikers en wandelaars.

Overig winternieuws uit Châtel

In Petit Châtel ligt het startpunt van een nieuwe sneeuwschoenwandeling naar Chalet Mouët op een hoogte van 1800 meter. Voor deze wandeling met een hoogteverschil van 500 meter dien je zo’n twee uur te rekenen. Je kunt hier niet alleen genieten van heerlijke gerechten (kaas!), maar ook van een prachtig uitzicht op Châtel, Abondance en het omringende berglandschap.
Ook de eerste namen van het Rock the Pistes muziekfestival (17-23 maart 2019) zijn bekend. Onder andere Hyphen Hyphen, Charlie Winston en Gaetan Roussel zullen een optreden geven op de pistes van Les Portes du Soleil.

Winters aanzicht van Châtel

(Foto: © Châtel Tourisme - JF.Vuarand)

Meer informatie over Châtel

Het populaire Châtel ligt in het reusachtige skigebied Les Portes du Soleil. Je hebt hier meer dan 600 kilometer aan pistes tot je beschikking en je kunt prachtige skitochten maken. Châtel is een heerlijk wintersportdorp met een ruim aanbod aan faciliteiten en accommodaties. Gezellige bars (Sloopy's!), een prachtige wellnesscentrum (Forme d’O), heerlijke restaurants, het is hier allemaal aanwezig. De niet-wintersporter zal zich hier ook uitstekend vermaken. Activiteiten als het bezoeken van een kaasboerderij (Abondance kaas), parapenten en ijsduiken behoren tot de mogelijkheden.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen