Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw tijdens jaarwisseling

Begin december zag de situatie er nog slecht uit, maar gelukkig kwamen er daarna een aantal situaties met flinke sneeuwval. Ook vandaag en tijdens de jaarwisseling gaat het sneeuwen, vooral aan de noordzijde van de Alpen. Nieuwjaarsdag is het op de meeste plaatsen droog, op maandag gaat het opnieuw sneeuwen.

Nog een aantal decimeters erbij

Vooral aan de westkant van de Alpen, in de Franse Alpen en het Aostagebied, sneeuwt het flink vandaag. Er stroomt tegelijkertijd wel zachtere lucht binnen, waardoor de sneeuwvalgrens stijgt naar 1800 meter. Daarboven valt zeker 40 cm, maar op een aantal plaatsen zelfs 80 cm tot een meter verse sneeuw!

Ook in de Zwiterse Alpen, zoals hier in Arosa, vandaag een flink pak sneeuw erbij.

Sneeuwgrens op 2500 meter

In het westen van Oostenrijk en Zuid-Duitsland valt eveneens sneeuw vandaag. In Zuid-Tirol, Karinthië en de Dolomieten valt echter nauwelijks een vlok. Vanavond en tijdens de jaarwisseling ligt de temperatuur tussen 0 en 5 graden in de meeste dorpen. Alleen boven de 2500 meter blijft het vriezen.

De sneeuwval van vandaag tot middernacht. Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen gaat het flink sneeuwen, met 25 tot 75 cm aan verse sneeuw in heel veel wintersportgebieden

Zondag droog

Zondag is het grotendeels droog, maar het blijft wel veelal bewolkt. De grootste kans op zon is weggelegd voor de noordflank van de Alpen in Zwitserland en het zuidoosten van Oostenrijk. Maandag gaat het later op de dag opnieuw sneeuwen. Het hele Alpengebied krijgt er dan waarschijnlijk weer 10 tot 30 cm aan verse sneeuw bij. Daarbij daalt de sneeuwvalgrens naar 1500 meter.

Betrouwbaarheid:

De sneeuwval van vandaag en maandag wordt door alle weermodellen berekend. Ook het grotendeels droge intermezzo op nieuwjaarsdag is een zekere zaak. Dinsdag is het tijdelijk droger, daarna komt een nieuwe storing dichterbij. Waar het zwaartepunt van de bijbehorende neerslag (regen en sneeuwval) komt te liggen, is nu nog onzeker.

Duitse Alpen: van tijd tot tijd sneeuw

Vandaag:
Grotendeels bewolkt en geregeld sneeuwval, eerst rond 500m hoogte maar geleidelijk pas boven de 1700 tot 2000m. Temperatuur stijgend naar +3 graden op 1500m.
Morgen:
Zondag grotendeels droog en zachte lucht. De vorstgrens stijgt naar ruim 2200 meter; ‘s middags rond 1500m +8 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag later op de dag opnieuw sneeuwval, onder de 1200 tot 1500m overgaand in regen. Dinsdag geheel droog, soms wat zon en dooi. Woensdag en donderdag weer kouder, veel wolken en van tijd tot tijd sneeuw. Vrijdag waarschijnlijk grotendeels droog.

Franse Alpen: zeer zware sneeuwval

Vandaag:
Bewolkt en matige tot zware sneeuwval. Er kan 40 tot 80 cm aan verse sneeuw bijvallen. De sneeuwvalgrens stijgt naar 1700 meter. Later op de dag geleidelijk droger. Vorstgrens in de namiddag rond 2000 meter; gevaar voor lawines!
Morgen:
Grotendeels droog en kans op een beetje zon. Verder erg zacht, ’s middags op 1500 meter rond +8 graden, pas vorst boven de 2200 meter. Opnieuw lawinegevaar.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag eerst nog droog, later op de dag opnieuw sneeuwval, onder de 1400 tot 1800m overgaand in regen. Dinsdag droog met geregeld zon: prima weer. Woensdag en donderdag weer kouder, veel wolken en van tijd tot tijd sneeuw.

Italiaanse Alpen: weinig sneeuw en dooi

Vandaag:
Veelal bewolkt en geruime tijd (lichte) sneeuwval, sneeuwvalgrens wel stijgend van 1000 naar 1800m. Temperatuur oplopend naar +5 graden op 1500m.
Morgen:
Het is grotendeels droog en soms schijnt de zon. Verder erg zacht, op 1500m in de middag +9 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag meer bewolking en ’s middags vooral in het Aostagebied opnieuw af en toe sneeuw, onder de 1800m overgaand in regen. In de Dolomieten grotendeels droog. Dinsdag overal zon, fraai weer. Woensdag en donderdag meer wolken en van tijd tot tijd sneeuw.

Oostenrijk: lichte sneeuw, daarna zon

Vandaag:
Bewolkt en geruime tijd sneeuwval. Sneeuwvalgrens eerst rond 500m hoogte maar geleidelijk stijgend naar 1700 tot 2000m. Temperatuur oplopend naar +3 graden op 1500m.
Morgen:
Overwegend droog, vooral in het zuidoosten soms zon. Wel behoorlijk zacht, op 1500m +7 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag weer bewolkt en later op de dag opnieuw sneeuwval, onder de 1200 tot 1500m overgaand in regen. Dinsdag meest droog en perioden met zon, woensdag meer wolken. Beide dagen prima wintersportweer.

Zwitserland: bijna perfect

Vandaag:
Bewolkt en geruime tijd sneeuwval. Sneeuwvalgrens eerst rond 500m hoogte maar geleidelijk stijgend naar 1700 tot 2000m. Temperatuur oplopend naar +3 graden op 1500m.
Morgen:
Grotendeels droog, wel veel bewolking, soms wat zon. Verder flink zacht, +8 graden op 1500m, vooral boven 2500m nog de hele dag vorst.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag weer bewolkt en later op de dag opnieuw sneeuwval, onder de 1300 tot 1800m overgaand in regen. Dinsdag meest droog, zonnige perioden: prima winterportweer. Woensdag en donderdag weer iets kouder en veel wolken, van tijd tot tijd sneeuw.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.