Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: prima vooruitzichten

2035 - Alpenweer: prima vooruitzichten (1)


De kerstdagen zijn fraai verlopen in de meeste wintersportgebieden. Er lag volop sneeuw en de zon scheen vaak. De condities waren zo goed dat de eerste gipsvlucht is uitgesteld; wegens gebrek aan patiënten.

Uitstekende condities

Voor een deel is dat zeker te danken aan de goede sneeuwcondities. Vandaag en morgen blijft het rustig en droog en vaak schijnt ook de zon. Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag weer toe. Daarbij gaat de sneeuwgrens vooral in Frankrijk omhoog; naar 1200-1600m. Hoe oostelijker in de Alpen, hoe lager de sneeuwgrens ligt.

Blauwe lucht en veel sneeuw in het Montafon

Hoeveelheden lastig

Dat er de komende dagen geen sneeuw valt is alles behalve een probleem. Met wat er nu ligt kunnen we makkelijk even vooruit en als de zon schijnt is het plaatje helemaal compleet. Vandaag is dat geen probleem. Het hele Alpengebied heeft volop zon en dat bij temperaturen die oplopen tot rond 0 graden op 2000m. Onder de 2000m dooit het soms flink, maar omdat de lucht erg droog is, is dat voor de sneeuw niet zo’n groot probleem. Woensdag is er vooral in Zwitserland en in Italië meer bewolking. Meestal is het sluierbewolking, waar de zon nog wel redelijk doorheen schijnt, maar helemaal strak blauw is het niet meer. De zon heeft in Oostenrijk en Frankrijk minder last van deze wolken.

Model geeft vrijdag vooral in Zwitserland neerslag.

Neerslagkans stijgt

De laatste dagen van het jaar laten toch weer storingen dichter bij de Alpen komen. In de loop van donderdag neemt de kans op neerslag langzaam toe. Daarbij daalt de sneeuwgrens snel tot onder de 1000m. Maar de hoeveelheden zijn nog niet zo groot. Vrijdag en zaterdag zit er meer sneeuw in het vat, en dan loopt de sneeuwgrens helaas wel op. In Frankrijk valt het witte goud boven de 1500m, naar het oosten toe ligt de sneeuwgrens veel lager, in Oostenrijk blijft die waarschijnlijk onder de 500m. Zwitserland en Italië zitten er net als Duitsland een beetje tussenin.

Betrouwbaarheid:

Vandaag en morgen ziet de verwachting er betrouwbaar uit. De kansen op neerslag nemen daarna toe, maar het is nog erg lastig exact aan te geven hoeveel, waar en hoe hoog er sneeuw gaat vallen.

Duitse Alpen: Vandaag zon

Vandaag:
Volop zon en hoge temperaturen. Dooi tot aan 2000m.
Morgen:
Temperatuur iets lager, vooral in de Beierse Alpen nog volop zon. Droog.
Donderdag t/m Maandag:
Donderdag wolkenvelden en boven de 500m wat sneeuw. Vrijdag meer sneeuw, zaterdag oplopende sneeuwgrens, naar 1000m.

Franse Alpen: Zonnig

Vandaag:
Volop zon en hoge temperaturen. Dooi tot aan 2100m.
Morgen:
Iets minder zacht en ook wat meer sluierbewolking. Wel droog.
Donderdag t/m Maandag:
Donderdag nog amper sneeuw, maar vrijdag en zaterdag vooral in het noordwesten wel sneeuw. Zaterdag sneeuwgrens oplopend naar 1500m.

Italiaanse Alpen: Volop zon

Vandaag:
Volop zon en hoge temperaturen. Dooi tot aan 2000m.
Morgen:
Vooral in het westen veel sluierwolken, in de Dolomieten meest zonnig. Temperatuur iets omlaag.
Donderdag t/m Maandag:
Donderdag vrij veel bewolking en af en toe wat sneeuw, met name in de Dolomieten. Daarna meest droog en weer wat oplopende temperaturen.

Oostenrijk: Veel zon

Vandaag:
Volop zon en hoge temperaturen. Dooi tot aan 1800m.
Morgen:
Volop zon, met iets lagere maxima. In het westen meer sluierwolken.
Donderdag t/m Maandag:
Donderdag nog amper sneeuw, maar vrijdag en zaterdag meer neerslag. Zaterdag sneeuwgrens oplopend naar 500-800m. Meeste sneeuw aan de noordflank van de Alpen.

Zwitserland: Zonnig

Vandaag:
Volop zon en hoge temperaturen. Dooi tot aan 2000m.
Morgen:
Vrij veel sluierbewolking, maar wel droog. Temperatuur iets lager.
Donderdag t/m Maandag:
Donderdag nog amper sneeuw, maar vrijdag en zaterdag meer neerslag. Zaterdag sneeuwgrens oplopend naar 1000-1500m.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.