5 januari 2012 door Miranda in 'Stellingen''

Wij houden van grote skigebieden. Een flink aantal kilometer pistes trekt veel toeristen. Skigebieden geven gehoor aan deze wens en breiden vaak uit. Nieuwe liften, nieuwe pistes of kleine skigebieden worden met elkaar verbonden en zo ontstaat er een nieuw groot gebied. Hoewel ik het begrijp dat dit vanuit economisch oogpunt goede ontwikkelingen zijn, heb ik er toch een beetje moeite mee. Wat mij betreft hoeven skigebieden niet verder uit te breiden, er zijn genoeg “grote jongens” in de Alpen.

Economisch belang

Vol trots vertelt Michael Mairhofer van Alpbachtal Seenland Tourismus mij dat het skigebied van Alpbach volgend seizoen verbonden zal zijn met Wildschönau. Ik begrijp zijn enthousiasme. De bouw van een nieuwe gondel is goed voor de werkgelegenheid en zowel het Alpbachtal als Wildschönau zullen vanaf volgend jaar meer toeristen trekken omdat er een skigebied ontstaat met 127 kilometer piste. Ze kunnen vanaf dan serieus de concurrentie aangaan met de grote skigebieden in Tirol. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers van beide bergbanen namelijk teruggelopen en dit heeft te maken met het feit dat de beide skigebieden “te klein” waren. Vooral “dagjes-mensen” gaven de voorkeur aan de grotere gebieden en bezochten steeds minder het Alpbachtal.

We hebben toch al genoeg mega-gebieden? Zoals Les Portes du Soleil in Frankrijk, één van mijn favoriete gebieden om flinke tochten te maken.

Natuur en het milieu

Bijna 15 miljoen euro zal dit nieuwe project in het Alpbachtal gaan kosten. En hoe je het ook wendt of keert, deze kosten zullen uiteindelijk terugverdiend moeten worden. De skipas zal uiteraard iets (10%?) duurder worden. De strijd tussen voor- en tegenstanders van deze nieuwe gondel heeft maar liefst 10 jaar geduurd. Tegenstanders pleiten voor de natuur en het milieu, en dat is nou precies één van de redenen waarom ik ook tegen uitbreiding van skigebieden ben. Ik vind het zo zonde van die ongerepte bergen! Want, hoezeer ik ook van wintersport houd, ik vind een berg zonder lift en piste toch nog altijd mooier dan één met! Dus laten we ze niet allemaal volbouwen.

De nieuwe trots van de Italianen verbindt PInzolo met Madonna di Campiglio. Hierdoor is een skigebied ontstaan met 150 km pistes (voorheen had Pinzolo 30 km).

Charme van kleine skigebieden

Daarnaast houd ik van de charme in de kleine skigebieden. Het is er vaak rustig en je skiet er lekker tussen de plaatselijke bevolking. Meerdere keren per dag dezelfde piste nemen vind ik absoluut geen probleem. Doordat er zo weinig mensen zijn kun je heerlijk knallen zonder dat iemand last van je heeft of jij van hen. Vaak zijn er ook nog mooie off-piste afdalingen te vinden die niet binnen een paar uur verspoord zijn. Eén van mijn favoriete kleine gebieden in Italië – Pinzolo – is sinds deze winter verbonden met het mondaine Madonna di Campiglio. De hoteliers in Pinzolo zijn blij. Zij zullen veel meer gasten krijgen en dat gun ik ze uiteraard van harte. Maar ik ben benieuwd of de sfeer in dit prachtige gebiedje behouden kan blijven. Feit is ook dat veel kleinere gebieden hun liften hebben gesloten de afgelopen jaren, omdat zij hun hoofd niet meer boven water konden houden.

Pinzolo 2 jaar geleden: heerlijk rustig op een doordeweekse dag! Maar inderdaad niet zo goed voor de kassa van de liftmaatschappij....

Er zijn al genoeg super-skigebieden

Naast het skiën in kleine gebieden vind ik het ook heerlijk om flinke tochten te maken in een super-skigebied, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar wat mij betreft zijn er genoeg super-skigebieden in de Alpen te vinden, er hoeven er niet meer bij!

Wat vind jij? Is het noodzakelijk om skigebieden verder uit te breiden?

door Anoniem op 6 januari

het skigebied van Alpbach volgend seizoen verbonden zal zijn met Wildschönau: weet eigenlijk niets over dit gebied. Als ze denken dat het goed is voor de ecenomie dan mogen ze dat doen, maar wat gaan de grotere skigebieden in de buurt dan doen ? Uitbreiden ? Dit skigebied ligt ook vrij laag. Is het enkel een liftverbinding dus waar dan geen pistes van terugkomen dan zou ik het zeker niet doen. verbinding Lech-Warth. Dat zou ik een zeer goede verbinding zijn. De verbinding via de weg is ’s winters afgesloten wegens lawinegevaar. Daar zouden ze volgens mij ook eens iets aan moeten doen. Maar de vraag is wat de prijs van de skipas dan zou zijn en of je ook nog altijd een skipas kan kopen waarmee je niet in Lech kan gaan skiën. I.v.m. het milieu: Als gemiddeld iedere bestuurder 1 keer per week naar Lech zou rijden en de verbinding via het Skigebied zou er niet komen zou dat dan beter zijn voor het milieu ?? Bij mij moeten ze eerst oude liften vervangen als dat nodig is, eventueel liften bijzetten om de drukte te vermijden en verbindingen optimaler te maken (dus ook voor de skiërs met weinig skiervaring) en hopen dat er dan ook pistes van terugkomen. Naar mijn mening moeten skipassen ook niet duurder worden omdat je met je skipas ook in andere skigebieden kan gaan skiën terwijl je er niet om vraagt. Als je toch de auto neemt dan is het zeker niet goed voor het milieu, en zeker niet wanneer het dan ook nog ver rijden is. Bij mij mogen skigebieden uitbreiden op grote hoogte, mogen ze skigebieden verbinden indien er pistes van terugkomen, en mogen ze ook verbinden als de lift dan niet te lang zou worden. Mijn mening als de skipassen goedkoper blijven voor de kleine skigebieden blijft de concurrentie bestaan. I.v.m. verbinding Pinzolo-Madonna di Campiglio: ze konden het skigebied van Madonna di Campiglio uitbreiden maar ze wilden de natuur besparen.door Rudy op 16 mei

Sinds 1985 gaan we met de familie slien in Wildschönau. We vinden het er heel goed. Het is niet mondain en voor de gewone man geschikt. Hou het zo. Maar sinds we naar Wildschönau gaan spreekt men reeds van de verbinding te maken met Alpbach. En eindelijk is het zover. Veel drukker zal het niet worden maar zeker leuker. We kijken er reeds naar uit. En een berg met een lift is niet storend zoals een voorganger schreef. Er zijn trouwens niet zo veel liften in Wildschönau. We zullen er in 2013 zeker zijn.door vince op 15 augustus

Ik ken Alpbach al sinds ik kan skiën, sterker nog ik heb het er geleerd. Ik ken dus ook de discussie over de aansluiting met Wildschonau, hoe je het went of keert een klein skigebied heeft het gewoon erg moeilijk, door de schaalvergroting koop je als skigebied groter in, dus niet alleen je materiaal maar ook je energie, de sneeuwkanonnen, het water, je personeel en andere voorzieningen. Dit lijken kleine bedragen maar uitgesmeert over een skigebied is dit veel. Daarnaast viel het de laatste jaren op dat het skigebied niet meer werd genoemd in de brochures van de grote tour-operators. Dat heeft al diverse hotels en pensions bijna de kop gekost. Want wintersporters zijn snel uitgekeken. (veel gehoorde klacht op de diverse fora over het skigebied van alpbach) Komen er geen toeristen meer dan krijgt ook de plaatselijke economie het lastig, de bakker sluit, de apotheek moet je nu beneden in het dal zoeken en zelfs een huisartsenpost (voorzien van volledige rontgenafdeling) lopen de kans dat ze gesloten worden. Dat is pijnlijk voor een dorp. Dan het meest pijnlijke voor het gebied is dat de jeugd vertrekt, simpel weg omdat er geen werkgelegenheid meer is en daarmee verliest zo'n dorp zijn indentiteit. Hopelijk verliest Alpbach met de aansluiting niet de rust, die het uitstraalt, mede doordat het geen "halligalli" omgeving is.Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen