5 januari 2012 door Miranda in 'Stellingen''

Wij houden van grote skigebieden. Een flink aantal kilometer pistes trekt veel toeristen. Skigebieden geven gehoor aan deze wens en breiden vaak uit. Nieuwe liften, nieuwe pistes of kleine skigebieden worden met elkaar verbonden en zo ontstaat er een nieuw groot gebied. Hoewel ik het begrijp dat dit vanuit economisch oogpunt goede ontwikkelingen zijn, heb ik er toch een beetje moeite mee. Wat mij betreft hoeven skigebieden niet verder uit te breiden, er zijn genoeg “grote jongens” in de Alpen.

Economisch belang

Vol trots vertelt Michael Mairhofer van Alpbachtal Seenland Tourismus mij dat het skigebied van Alpbach volgend seizoen verbonden zal zijn met Wildschönau. Ik begrijp zijn enthousiasme. De bouw van een nieuwe gondel is goed voor de werkgelegenheid en zowel het Alpbachtal als Wildschönau zullen vanaf volgend jaar meer toeristen trekken omdat er een skigebied ontstaat met 127 kilometer piste. Ze kunnen vanaf dan serieus de concurrentie aangaan met de grote skigebieden in Tirol. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers van beide bergbanen namelijk teruggelopen en dit heeft te maken met het feit dat de beide skigebieden “te klein” waren. Vooral “dagjes-mensen” gaven de voorkeur aan de grotere gebieden en bezochten steeds minder het Alpbachtal.

We hebben toch al genoeg mega-gebieden? Zoals Les Portes du Soleil in Frankrijk, één van mijn favoriete gebieden om flinke tochten te maken.

Natuur en het milieu

Bijna 15 miljoen euro zal dit nieuwe project in het Alpbachtal gaan kosten. En hoe je het ook wendt of keert, deze kosten zullen uiteindelijk terugverdiend moeten worden. De skipas zal uiteraard iets (10%?) duurder worden. De strijd tussen voor- en tegenstanders van deze nieuwe gondel heeft maar liefst 10 jaar geduurd. Tegenstanders pleiten voor de natuur en het milieu, en dat is nou precies één van de redenen waarom ik ook tegen uitbreiding van skigebieden ben. Ik vind het zo zonde van die ongerepte bergen! Want, hoezeer ik ook van wintersport houd, ik vind een berg zonder lift en piste toch nog altijd mooier dan één met! Dus laten we ze niet allemaal volbouwen.

De nieuwe trots van de Italianen verbindt PInzolo met Madonna di Campiglio. Hierdoor is een skigebied ontstaan met 150 km pistes (voorheen had Pinzolo 30 km).

Charme van kleine skigebieden

Daarnaast houd ik van de charme in de kleine skigebieden. Het is er vaak rustig en je skiet er lekker tussen de plaatselijke bevolking. Meerdere keren per dag dezelfde piste nemen vind ik absoluut geen probleem. Doordat er zo weinig mensen zijn kun je heerlijk knallen zonder dat iemand last van je heeft of jij van hen. Vaak zijn er ook nog mooie off-piste afdalingen te vinden die niet binnen een paar uur verspoord zijn. Eén van mijn favoriete kleine gebieden in Italië – Pinzolo – is sinds deze winter verbonden met het mondaine Madonna di Campiglio. De hoteliers in Pinzolo zijn blij. Zij zullen veel meer gasten krijgen en dat gun ik ze uiteraard van harte. Maar ik ben benieuwd of de sfeer in dit prachtige gebiedje behouden kan blijven. Feit is ook dat veel kleinere gebieden hun liften hebben gesloten de afgelopen jaren, omdat zij hun hoofd niet meer boven water konden houden.

Pinzolo 2 jaar geleden: heerlijk rustig op een doordeweekse dag! Maar inderdaad niet zo goed voor de kassa van de liftmaatschappij....

Er zijn al genoeg super-skigebieden

Naast het skiën in kleine gebieden vind ik het ook heerlijk om flinke tochten te maken in een super-skigebied, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar wat mij betreft zijn er genoeg super-skigebieden in de Alpen te vinden, er hoeven er niet meer bij!

Wat vind jij? Is het noodzakelijk om skigebieden verder uit te breiden?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.