Skip to navigation Skip to main content

Openbaring op de Pitztaler Gletsjer

2030 - Openbaring op de Pitztaler Gletsjer (1)

Toen mij vroeger werd uitgelegd dat een gletsjer een bevroren rivier was, dacht ik niet gelijk: daar kun je vast uitstekend op skiën. Gletsjers vind je namelijk in gebergtes, waar rivieren met name in de vorm van watervallen naar beneden storten. Dus gletsjers, zo leek mij, daar kon je vast uitstekend bij uit de buurt blijven.

Bevroren tapijt

Natuurlijk ontdekte ik in de loop der jaren dat gletsjers niet als vlijmscherpe reuzenpegels met allesvernietigende snelheid van bergen af kwamen gedonderd. In praktijk bleken het doorgaans gewoon hooggelegen skigebieden. Zelfs van mijn stiekeme vermoeden dat de sneeuw dan waarschijnlijk als een traag, bevroren tapijt onder je voeten vandaan werd getrokken, bleek bij benadering weinig tot niets te kloppen.

De Pitztaler Gletsjer

Op donderdag 8 december bracht de Gletscher Express mij naar de Pitztaler Gletsjer. Nooit eerder stond ik zo vroeg in het seizoen met de latten onder op een berg sneeuw. Of het moest de indoor skibaan in Bottrop, of vroeger de kunstbaan in Wijchen zijn geweest. Wat gelijk opviel was de rust. En de zon, die ik na een paar regenachtige weken Holland gewoon even niet had zien aankomen.

Onheil

De sneeuw lag er heerlijk bij, nagenoeg alle pistes waren open en skiën op een gletsjer bleek in ieder opzicht super. Pas toen mij verteld werd dat off-piste skiën op een gletsjer betekende dat je met een beetje pech zomaar in een diepe spelonk kon verdwijnen, never to be found, werd het oorspronkelijke onheilspellende karakter van de gletsjer als eerbiedwaardig natuurfenomeen enigszins hersteld.

Aftandse skihut

Bovendien lag er, behalve die spelonken, een tweede gevaar onder het besneeuwde oppervlak op de loer: uitputting. Ik had er geen moment bij stilgestaan dat je op drie kilometer hoogte best eens wat sneller moe zou kunnen worden, maar na een halve dag heerlijk te hebben geskied, nam de toch vrij aftandse après-skihut dusdanig onweerstaanbare vormen aan, dat de uitputting nabij moet zijn geweest.

Conclusie

En toch, al met al, als je netjes op de pistes blijft en op tijd stopt voor een koude Edelweiß en de laatste abfahrt van de Gletscher Express, bleek de Pitztaler Gletsjer bij uitstek niet iets om uit de buurt te blijven. In tegendeel: daar kun je uitstekend op skiën!

Klik hier voor meer informatie over de Pitztaler Gletsjer >>

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!