Skip to navigation Skip to main content

Kerst bij de familie of op de latten in de bergen?

2029 - Kerst bij de familie of op de latten in de bergen? (1)

Vandaag het eerste weblog van onze nieuwe weblogredactrice uit België. Sarah Verbeke trapt af met een dilemma waar zij jaarlijks tegenaan loopt. Tijdens de kerstdagen thuisblijven bij de familie of toch de sneeuw in de Alpen opzoeken? Voor Sarah is het ieder jaar weer een moeilijke keuze.

Dilemma

Elk jaar is het hetzelfde dilemma: ben ik aanwezig op het traditionele kerstfeest van de familie of geef ik me over aan de skikriebel en vertrek ik naar de bergen? Het staat als een paal boven water dat ik niet als enige deze hartverscheurende keuze moet maken.

Het is nog niet zo simpel...

Welke argumenten wegen het meeste door? Zijn deze argumenten even belangrijk voor anderen? Verandert dit jaarlijks of blijft het gelijk? De beste oplossing lijkt nu wel heel erg logisch. Huur een chalet, ga gewoon met gans de familie skiën en organiseer in de bergen het traditionele feestfestijn, een witte kerst is verzekerd. Maar het is toch niet zo simpel.

Grote familie

Onze familie is groot, mijn grootouders hadden 5 dochters en 1 zoon, allen zijn getrouwd en zorgden samen voor een nageslacht van 16 kleinkinderen. De vermenigvuldiging gaat voort met reeds 15 achterkleinkinderen. Als iedereen er is zijn we met zo’n 60-tal zielen. De organisatie van zo’n reis vergt veel tijd en inspanning, maar het is toch mogelijk.

Er is meer dan alleen skiën

Een ander obstakel - niet altijd even goed te verstaan voor ons, fanatiekelingen - is dat niet iedereen kan of wil skiën. Goed, niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren. Sneeuwpret in de bergen kan ook door lange wandelingen in de mooie natuur. Een langlauf-uitstap kan ook velen plezieren en rodelen is voor de grootsten en kleinsten onder ons een even groot wow-moment. Om dan nog niet van de après-ski te spreken.

Kerst in België

Nu ik dit artikel aan het schrijven ben, voel ik de uitdaging groeien. Dit jaar zie ik het nog niet voor mogelijk en is mijn keuze reeds gemaakt. Deze keer kies ik voor het traditionele kerstdiner bij ons in het Belgenlandje en trotseer ik de skikriebel wat langer om wat later in het seizoen dan toch nog naar de aanlokkelijke bergtoppen te vertrekken.

Mijn doel staat nu wel mooi vast. Ik zorg ervoor ooit 1 keer met de kerst samen erop uit te trekken naar de bergen en daar een fantastische kerstvakantie met de familie te beleven. Ik zie ons al samen vertrekken met een grote autocar…

Winter Female Author 1

Over Sarah

De eerste keer skiën vergeet Sarah nooit meer. Na haar opleiding lichamelijke opvoeding bracht ze enkele seizoenen door als skileraar in het Zwitserse St. Moritz. Inmiddels is ze terug in België, maar de passie voor skiën is er nog steeds.