Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Ideaal met Kerst

2027 - Alpenweer: Ideaal met Kerst (1)

Het weer gaat de komende dagen veranderen en dat maakt het eigenlijk alleen maar mooier. Nadat er de afgelopen week (heel veel) sneeuw is gevallen, wordt het de komende dagen droog en gaat de zon schijnen. Daarmee zijn de randvoorwaarden voor ideaal wintersportweer met de kerstdagen geschapen. Er is ook nog voldoende tijd om de sneeuw netjes te verdelen over de pistes. Waar we eind november nog de bibbers kregen van groene pistes met Kerst komt het uiteindelijk dus meer dan goed.

Ellmau: heerlijke omstandigheden.

Vandaag nog sneeuw

Vandaag is het aan de noordflank van de Alpen nog bewolkt en met name in Zwitserland en in Vorarlberg en Tirol, kan nog best wat verse sneeuw vallen. Ook het zuiden van Duitsland krijgt nog een vers laagje. Wel loopt de sneeuwgrens op, in Zwitserland naar 1000-1500m, in Oostenrijk naar 500-1000. Het zuiden van Duitsland heeft de sneeuwgrens rond de 1000m. De hoeveelheden die nog kunnen vallen liggen zo tussen de 10 en 20cm. Het westen van de Alpen, Frankrijk dus, heeft over het algemeen al droog weer. Het noordwesten ziet nog wel wolkenvelden, de Zuid-franse Alpen hebben zon. Ook in Italië is het droog en laat de zon zich af en toe zien. Italië komt er wat verse sneeuw betreft vaak ook wat minder goed vanaf. Er ligt wel sneeuw, maar de hoeveelheden zijn duidelijk minder dan de gebieden in het noordwesten van Frankrijk en in Zwitserland en Oostenrijk.

In het Kleinwalsertal is de afgelopen dagen een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen.

De zon krijgt de ruimte

De neerslagkans neemt na vandaag overal verder af. Er bouwt een hogedrukgebied op, waardoor de wolken langzaam oplossen en de zon het voor het zeggen krijgt. Zo begint de kerstvakantie prima. Er ligt vaak veel sneeuw, de pistes kunnen goed geprepareerd worden en de zon schijnt volop. Daarbij lopen de temperaturen geleidelijk op. Zaterdag is het nog fris; boven de 1000m vriest het sowieso, maar zondag en maandag dooit het onder de 2000m. Omdat de lucht heel droog is, levert dit voor de lagere pistes toch weinig bedreigingen op.

Les Arcs(FR), op de top nu al bijna wat er normaal aan het eind van het seizoen ligt.

Betrouwbaarheid:

Een hogedrukgebied bouwt op en dat staat meestal garant voor stabiel en betrouwbaar weer. Vandaag en zaterdag is het nog iets lastiger. Vandaag omdat een storing aan de noordflank nog neerslag brengt. Sneeuwgrens en sneeuwhoeveelheden zijn niet helemaal duidelijk. Zaterdag schampt nog een zwakke storing, maar waarschijnlijk blijft het droog.

Het weer onderweg naar de wintersport

Het reisweer ziet er redelijk uit, maar niet optimaal. Vandaag valt er in Frankrijk wat regen en ook in Duitsland kan het soms regenen. Eenmaal in de Alpen gaat de regen over in sneeuw, waarbij de sneeuwgrens oploopt tot ongeveer 1000m. Zeker voor de hoger gelegen skidorpen, is de kans groot dat sneeuwkettingen nodig zijn. In het zuiden van de Alpen valt geen sneeuw en eenmaal daar aangekomen is het prima rijden. Vrijdag is het prima rijden naar Frankrijk en Zwitserland. Richting Zuid-Duitsland en Oostenrijk kan nog wel wat sneeuw vallen, met een sneeuwgrens tussen 1000 en 1500m. De sneeuwgrens loop top, maar tegelijkertijd wordt het droog. Voor zaterdag moeten we weer rekening houden met wat sneeuw aan de noordwest en noordkant van de Alpen. Het wordt even flink kouder, met mogelijk ook op de Autobahn in Zuid-Duitsland winterse neerslag.

Duitse Alpen: Wat sneeuw

Vandaag:
Veelal bewolkt en af en toe sneeuw, onder de 1000m ook regen.
Morgen:
Nog wel vrij veel wolken, maar geleidelijk droog.
Zaterdag t/m Woensdag:
Weinig tot geen neerslag meer en geleidelijk vrij veel zon. Zaterdag fris, maar daarna oplopende temperaturen.

Franse Alpen: Vaker zon

Vandaag:
Weinig tot geen neerslag meer en vooral in het zuiden al veel zon.
Morgen:
Vaak volop zon en temperaturen boven de 2000m onder nul.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag even kouder, maar wel volop zon. Tijdens de Kerstdagen zachter weer, nog altijd met volop zon. Heel droge lucht, dus weinig problemen voor de sneeuw.

Italiaanse Alpen: Droog

Vandaag:
Droog en naast wolkenvelden ook af en toe zon.
Morgen:
Steeds meer zon en geen neerslag van betekenis.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en zondag kouder, zaterdag kleine kans op wat lichte sneeuw. Verder veel zon en na zondag oplopende temperaturen.

Oostenrijk: Vandaag nog sneeuw

Vandaag:
Veel bewolking en perioden met sneeuw, sneeuwgrens oplopend tot 500 á 1000m. In het zuiden droger.
Morgen:
Steeds minder kans op sneeuw en steeds vaker zon.
Zaterdag t/m Woensdag:
Op zaterdag mogelijk wat lichte sneeuw en ook weer kouder. Vorst tot in de dalen. Met Kerst zonnig en droog en later ook wat oplopende temperaturen.

Zwitserland: Vandaag sneeuw en regen

Vandaag:
Veel bewolking en perioden met sneeuw. Sneeuwgrens oplopend tot tussen 1000 en 1500m.
Morgen:
Meest droog en geleidelijk meer zon.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag even nog wat bewolking en mogelijk wat lichte sneeuw. Kouder, vorstgrens al rond 500m. Vanaf zondag droog en zonnig, later wel oplopende temperaturen.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.