16 december 2011 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Eerder deze week kon je al Gletscher Express

Er kleeft voor mij maar één minpunt aan de Pitztaler Gletsjer en daar zal ik meteen mee beginnen. De gletsjertrein. Om de pistes te bereiken ben je afhankelijk van de vertrektijden van de Gletscher Express. Mis je hem net (de trein gaat 1 keer in de 20 minuten), dan duurt het een behoorlijk lange tijd voor je eindelijk boven op de ski’s kunt stappen. Geef mij maar een gondel waarbij ik naar buiten kan kijken en nog enige vrijheid heb.

Dit is hoe de sneeuwcondities altijd horen te zijn!

Eindeloze sleeplift

Eenmaal boven op 2840 meter ben ik alles weer vergeten. Wat direct opvalt is de kwaliteit van de sneeuw. De afgelopen dagen is er flink wat bij gevallen en dat heeft gezorgd voor uitstekende pistecondities. Heerlijk die knisperende sneeuw! Om de spieren op te warmen kiezen we ervoor om de rechterzijde van de gletsjer op te zoeken. Een behoorlijk lange sleeplift ontsluit hier enkele blauwe en rode afdalingen. Helaas hebben wij niet alle pistes tot onze beschikking, enkele zijn in gebruik voor skiwedstrijden. De eerste meters op de Pitztaler Gletsjer smaken direct naar meer.

Alle vrijheid

Met de drukte valt het gedurende het hele weekend mee. Nergens hoef je lang te wachten en op de piste heb je alle vrijheid. De afdalingen aan de linkerkant van de gletsjer, die je bereikt via de Mittelbergbahn, zijn al snel mijn favoriet. Lange, brede pistes waar je heerlijk kunt carven maar ook aan je korte bochten kunt werken. Zelfs een uitstapje naast de piste is mogelijk, al blijft het natuurlijk oppassen op een gletsjer. Ook het funpark van de Pitztaler Gletsjer vind je hier. Van kickers tot wall ride, van rollers tot rails, het park is zeer rijk uitgerust. Ten tijde van ons bezoek was de halfpipe nog niet open.

Uitzicht vanaf de 3440 meter hoge Hinterer Brunnenkogel

Tirols hoogste gletsjer

De perfecte sneeuwcondities zijn voor een deel te verklaren door het feit dat dit de hoogste gletsjer van Tirol is. Wanneer je op de 3440 meter hoge Hinterer Brunnenkogel staat is dat direct duidelijk. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op ruim 50 imposante ‘drieduizenders’. Na enkele minuten van dit prachtige berglandschap genoten te hebben is het tijd om de diepte in te duiken. Hier wederom brede, maar iets steilere afdalingen. Zowel gevorderde als beginnende skiërs kunnen zich uitstekend vermaken op deze gletsjer. Alleen de echte kilometervreters zullen snel uitgekeken zijn op het piste aanbod van 37 kilometer.

Stralende dag op de Pitztaler Gletsjer

Geen schnitzels?

In het pisterestaurant lijkt het op het eerste gezicht wel behoorlijk druk. Als tip wil ik echter meegeven om de trap naar boven te nemen aangezien daar nog een tweede restaurant is. Minpuntje was echter dat op zondagmiddag daar de schnitzels compleet ‘ausverkauft’ waren. Een bergrestaurant zonder schnitzels! Dan nog maar een heerlijk weissbiertje in de paraplubar. Ondanks de gezelligheid houdt het feest rond half vijf op. Iedereen moet met de laatste gletsjertrein richting dal.

Klik hier voor meer informatie over de Pitztaler Gletsjer >>

Bekijk dit weekend ook het videoverslag van onze trip naar het Pitztal!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen