Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Als dit uitkomt.....

2006 - Alpenweer: Als dit uitkomt..... (1)

De aanloop naar de winter heeft het nodige gevraagd van ons geduld. Inmiddels hebben veel pistes al best wat sneeuw liggen en de komende dagen komt er weer flink wat bij. Daarbij moeten we wel opmerken dat de Italiaanse Alpen nog wat achter lopen en ook de komende dagen niet de meeste sneeuw gaan krijgen. Dat is voor de Franse Alpen wel anders, vooral als de laatste computerrun echt uitkomt. Wachten op sneeuw is één, maar hoe ga je met meer dan 150cm om vanaf nu tot en met zondag.

Hoeveelheden lastig

Dat er de komende dagen weer veel sneeuw gaat vallen is wel duidelijk. Een actieve randstoring trekt bijvoorbeeld vrijdag over Nederland en in haar kielzog stroomt vochtige lucht naar de Alpen. Ook wordt de lucht snel kouder. De sneeuwgrens ligt eerst tussen 1500 en 1900 meter, maar gaat in rap tempo omlaag. Zeker als de hoeveelheden groter worden. Het GFS-model berekent voor het skigebied Les Trois Vallées, voor de periode van nu tot en met zondag meer dan 1,5 meter sneeuw. De vraag is een beetje of dat echt gaat vallen. Dit soort extremen is altijd lastig te verwachten en moet met een slag om de arm worden bekekend. Maar het is wel vrij zeker dat er sneeuw komt.

Momentopname in Meribel (13 december 2011).

Minste sneeuw aan de zuidkant

De storing brengt ook in Zwitserland, Italië en Oostenrijk verse sneeuw. Omdat de zwaarste klappen al door de Franse Alpen worden opgevangen zijn de hoeveelheden minder als we naar deze gebieden kijken. Maar ook hier verwachten de weermodellen al snel 25-50cm sneeuw in de genoemde periode. De zuidkant van de Alpen heeft daarbij de kleinste hoeveelheden.

Geen groene Kerstpistes

Het is best grappig dat veel mensen zich nog geen twee weken geleden druk maakten om de beperkte hoeveelheden sneeuw in de Alpen. Als dat maar goed komt richting de Kerst. Het weer is wat dat betreft dan toch best grillig. Gelukkig kunnen we voor iets meer dan een week best aangeven of er veranderingen in het vat zitten en we waren er dan ook vroeg bij om de meeste spookbeelden van groene Kerstpistes uit de hoofden van de doemdenkers te krijgen.

Het weermodel laat de verwachte sneeuwval zien voor het komende 14 dagen in Val Thorens.

Met de kerst zonnig en droog

Wat dat betreft zou je nu weer een ander soort olie op het vuur kunnen gooien. Kunnen we met dit soort hoeveelheden sneeuw de wintersportplaatsen nog wel bereiken? Voorlopig lijkt deze angstgedachte ver in het achterhoofd te worden weggedrukt. Het zelfde GFS-weermodel wat ons misschien wel meer dan 1,5 meter in de Franse Alpen voorschotelt, geeft vanaf 20 december stralend zonnig en droog wintersport weer in de hele Alpen. Tijd genoeg lijkt me om de wegen voor de Kerst weer schoon te krijgen.

Betrouwbaarheid:

Modellen zijn redelijk betrouwbaar voor de komende week. Alleen zijn de exacte hoeveelheden sneeuw heel lastig. Extremen zijn voor weermodellen altijd moeilijk, zeker als ze voor meer dan 3 dagen vooruit in de verwachting zitten.

Duitse Alpen: Veel zon

Vandaag:
Veel bewolking en later vandaag wat regen, op de hoogste toppen wat sneeuw. Sneeuwgrens tussen 1500 en 2000m.
Morgen:
Aanhoudend veel bewolking en af en toe neerslag. Sneeuwgrens in de loop van de dag dalend tot 1200m.
Donderdag t/m maandag:
Tot en met zondag bewolkt weer en vooral vrijdag en zaterdag flink wat sneeuw. Sneeuwgrens tussen 500 en 900m. Hoeveelheden; 20-50cm.

Franse Alpen: Geen winter nog

Vandaag:
Veel bewolking en in de avond mogelijk wat sneeuw. Sneeuwgrens wel boven de 1500m en loopt nog iets op.
Morgen:
Af en toe wat sneeuw, met een sneeuwgrens dalend tot onder de 1500m.
Donderdag t/m maandag:
Donderdag sneeuwgrens verder dalend tot ongeveer 1000m en vanaf vrijdag mogelijk een heuse sneeuwdump van meer dan 1 meter tot en met zondag.

Italiaanse Alpen: Wachten op sneeuw

Vandaag:
Veel sluierwolken, maar ook wat zon en droog.
Morgen:
Vaak veel bewolking en af en toe wat lichte sneeuw. Sneeuwgrens rond 1600m.
Donderdag t/m maandag:
Donderdag een klein beetje zon en wat lichte sneeuw, daarna veel bewolking en meer sneeuw (20-50cm) met een sneeuwgrens tussen 1000 en 1500m.

Oostenrijk: Voorlopig droog

Vandaag:
Droog weer, met veel sluierwolken, maar ook wat zon. Onder de 1500m lichte dooi.
Morgen:
Eerst nog droog, maar wel toenemende bewolking en in de avond wat neerslag. Sneeuwgrens rond de 1500m.
Donderdag t/m maandag:
Veel bewolking en perioden met sneeuw. Sneeuwgrens donderdag en vrijdag rond 1000m, vanaf zaterdag sneeuw tot in het dal. Hoeveelheden: 25-50cm.

Zwitserland: Vanaf vrijdag winter?

Vandaag:
In het noorden veel bewolking, in het zuiden nog een waterig zonnetje. Later vandaag toenemende kans op neerslag, sneeuwgrens rond 1500m.
Morgen:
Vaak bewolkt, in het zuiden ook een opklaring. Van tijd tot tijd wat sneeuw, onder de 1500m regen. Later sneeuwgrens dalend naar 1000m.
Donderdag t/m maandag:
Vaak veel bewolking en perioden met sneeuw. Vooral vrijdag en zaterdag mogelijk veel sneeuw (totaal 50-90cm), vrijdag vanaf 1200 meter en zaterdag geleidelijk sneeuw tot in het dal.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.