Skip to navigation Skip to main content

Skiles in Nederland of ter plaatse

1986 - Skiles in Nederland of ter plaatse (1)

Regelmatig krijg ik de vraag: 'Wat is nu beter, in Nederland skiles nemen of ter plaatse?'. Meestal geef ik dan als antwoord dat het erg zinvol kan zijn om in Nederland alvast te beginnen. Op een indoor-, borstel of sneeuwbaan kun je alvast de beginselen van de skitechniek onder de knie krijgen of weer opfrissen. Een goede voorbereiding begint in Nederland!

De beginners-klas overslaan

Veel mensen kiezen voor skiles tijdens de wintersportvakantie, wat natuurlijk heel logisch is. Als je voor het eerst gaat skiën start je in de beginners-klas. Afhankelijk van de snelheid van de groep verlaat je na een dag of drie de oefenhelling voor je eerste echte blauwe piste. Met een beetje geluk kom je aan het einde van de week gecontrolleerd van de blauwe (of een licht rode) piste af. Maar er is een manier om deze beginners-klas over te slaan.

Het gevoel op een echte berg is uiteraard anders dan op een baan in Nederland.

Het gevoel van een echte berg

Wanneer je ervoor kiest om in Nederland alvast een paar lessen te nemen kun je vaak de beginners-klas in de Alpen overslaan. Hierdoor leer je sneller skiën en kun je optimaal genieten van de verschillende pistes ter plaatse. Kanttekening is echter wel dat het gevoel om op een echte berg te staan natuurlijk niet te vergelijken is met de sneeuw- of borstelbaan in Nederland. Ik heb wel eens mensen ter plaatse les gegeven die ineens enorme hoogtevrees hadden, of heel erg moesten wennen aan hobbels en bobbels op de piste. Maar over het algemeen zijn mijn ervaringen met skiërs die in Nederland gelest hebben erg goed. De sneeuwploeg, het remmen en de eerste bochtentechniek hebben ze vaak al goed onder de knie.

Een indoor sneeuwbaan benadert het echte piste-gevoel het meest.

Het echte piste-gevoel

Het is natuurlijk logisch dat een sneeuwbaan het echte 'piste-gevoel' het meest benadert. Ook voor kinderen is zo'n sneeuwbaan vaak geweldig. Zo kun jij als ouder meteen zien of je kind het skiën leuk vindt. Maar onderschat ook niet het skiën op borstel- en rollerbanen. Het gevoel op zo'n baan is anders, maar de skitechniek blijft hetzelfde. Skiën op een rollerbaan is ook erg geschikt voor gevorderde skiërs. Bovendien is het een goede training voor je spieren en conditie.

Ook voor gevorderde skiërs is een rollerbaan een perfecte voorbereiding voor de wintersport.

Altijd les ter plaatse

Naast lessen in Nederland zou ik ook altijd kiezen voor groeps- of privéles ter plaatse. Les in Nederland is - wat mij betreft - geen vervanging van skiles ter plaatse. Het is een hele goede aanvulling. Tja, en hoe lang en vaak je dan ter plaatse nog les neemt, is natuurlijk persoonlijk. Skiën is een technische sport en de meeste wintersporters kunnen vaak - ondanks jarenlange ervaring - nog bijleren en verbeteren. Beginners zou ik aanraden sowieso de eerste 4/5 weken ter plaatse nog te lessen.

Wat zijn jouw ervaringen met les in Nederland en ter plaatse?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.