Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Ai, nog meer geduld

1982 - Alpenweer: Ai, nog meer geduld (1)

Afgelopen vrijdag berekenden de weermodellen voor aanstaande woensdag sneeuw. Die sneeuw zou vooral over de zuidelijke Alpen trekken. In het weekend kwamen de weermodellen met een ander scenario. Niet vanuit het zuiden, maar vanuit het noordwesten zou de sneeuw komen, en niet op woensdag maar op donderdag. Inmiddels hebben de weermodellen de neerslag uitgesteld tot vrijdag. In vrijwel het hele Alpengebied zou het dan moeten gaan sneeuwen.

Betrouwbare weermodellen?

Zowel het GFS (Amerikaans), ECWMF (Europees) als UKMO (Brits) weermodel geven dit scenario aan. Deze modellen vormen samen de top-3 van de wereld, dus dat zou enige zekerheid kunnen bieden. Naast de kwaliteit van het weermodel is echter vooral de verwachtingstermijn een maatstaf voor de betrouwbaarheid. Simpelweg: hoe verder vooruit des te onzekerder.

Weermodel met de verwachte sneeuw voor komend weekend.

70-80% kans op sneeuw

Toch zijn er methodes om te kijken of het scenario een kans van slagen heeft. Via die methode blijkt dat de trend naar wisselvalliger weer in de Alpen, en dus verse sneeuw, zeer sterk aanwezig is in de modellen. De kans op sneeuw in de periode tussen donderdag en zondag schat ik daarom in op 70-80%.

Betrouwbaarheid:

De betrouwbaarheid is tot donderdag groot. Ergens tussen donderdag en zondag gaat het sneeuwen met een zekerheid van 70-80%. Wanneer exact en hoeveel is nog onzeker.

Duitse Alpen: Veel zon

Vandaag:
Enkele wolken, maar vooral ook perioden met zon. Maxima op 1500m 10 tot 15 graden.
Morgen:
Zacht met veel zon. Dooigrens tussen 2500 en 3000m. In de bergen wel meer wind.
Woensdag t/m zondag:
Wolkenvelden, in de bergen stevige wind uit west tot zuidwest. Donderdag later op de dag en vrijdag in het Zwarte Woud en de Schwabische Alpen een stormachtige wind. Eerste sneeuw pas vrijdag later op de dag, onder de 1200m overgaand in regen. Ook zaterdag en zondag kans op wat neerslag. Totaal zo’n 5 tot 20 cm sneeuw.

Franse Alpen: Geen winter nog

Vandaag:
Droog, volop zon en zacht.
Morgen:
Amper verandering, wel wat meer sluierwolken en in de westelijke Alpen meer wind.
Woensdag t/m zondag:
Eerst nog weinig verandering, maar vrijdag vanuit het westen en zuiden meer bewolking gevolgd door regen en sneeuw. Sneeuwvalgrens in de avond dalend naar 1300m. Ook zaterdag en zondag kans op sneeuw, maar dooigrens wel stijgend naar 1800m. Plaatselijk 20 tot 40cm sneeuw mogelijk.

Italiaanse Alpen: Wachten op sneeuw

Vandaag:
Droog, volop zon en zacht.
Morgen:
Amper verandering, wel wat meer sluierwolken. Dooigrens rond 2500m.
Woensdag t/m zondag:
Eerst nog weinig verandering, maar vrijdag vanuit het zuiden meer bewolking gevolgd door lichte regen en sneeuw. In de avond en nacht vanuit het noordwesten meer sneeuw, sneeuwvalgrens dalend naar 1200m. Ook zaterdag en zondag kans op sneeuw, maar dooigrens wel stijgend naar 1800m. Plaatselijk 20 tot 40cm sneeuw mogelijk.

Oostenrijk: Voorlopig droog

Vandaag:
Enkele wolken, maar vooral ook perioden met zon. Maxima op 1500m 10 tot 17 graden.
Morgen:
Zacht met veel zon. Dooigrens tussen 2500 en 3000m.
Woensdag t/m zondag:
Woensdag nog geregeld zon. Donderdag meer wolkenvelden, maar pas vrijdag later op de dag regen en sneeuw. Sneeuwvalgrens dalend tot onder de 1000m. Ook zaterdag en zondag kans op wat neerslag. Totaal zo’n 10 tot lokaal 50 cm sneeuw.

Zwitserland: Vanaf vrijdag winter?

Vandaag:
Enkele wolken, maar vooral ook perioden met zon. Maxima op 2000m 5 tot 10 graden.
Morgen:
Zacht met veel zon. Dooigrens tussen 2500 en 3000m. In de bergen wel meer wind.
Woensdag t/m zondag:
Wolkenvelden, in de westelijke Alpen en de Jura stevige wind uit west tot zuidwest. Donderdag later op de dag en vrijdag een stormachtige wind. Eerste sneeuw vrijdag in de loop van de dag, onder de 1200m overgaand in regen. Ook zaterdag en zondag kans op wat neerslag. Totaal zo’n 10 tot 40 cm sneeuw.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.