27 november 2011 door Miranda in 'Stellingen''

In de stoeltjeslift is het altijd genieten, een beetje om je heen kijken, mooi uitzicht en lekker met je hoofd in het zonnetje. Maar nu heb ik nog een andere gewoonte in de stoeltjeslift; ik kijk hoe andere mensen van de piste af komen. Ik vind het mooi om te zien als iemand met souplesse en een goede houding mooie bochten draait. En ik houd regelmatig m'n hart vast als ik een kamikaze-piloot zichzelf naar beneden zie storten. Oké, het allerbelangrijkste is de lol in het skiën, maar ik ski toch echt liever op techniek dan op snelheid een berg af.

Welke van beide skiërs zou Nederlands zijn?

Skifahren könnt Ihr nicht

Wij Nederlanders staan erom bekend dat we over het algemeen niet beschikken over de mooiste skitechniek. Oostenrijkers vinden ons een leuk en gezellig volkje “..aber skifahren könnt Ihr nicht..”. En daar hebben ze wel een beetje gelijk in. Veel Nederlanders stoppen met skiles zodra ze de rode piste bedwongen hebben met de skileraar en gaan lekker zelf op pad. En dat is regelmatig te zien op de piste. In “poep-houding” skiën we vrolijk van iedere piste. Vrouwen vaak rustig, mannen af en toe met een noodvaart.

Hoppakee, zo snel mogelijk naar beneden!

Lui achterover hangen

Ik probeer meestal mijn best te doen om mooi te skiën, waarbij ik let op mijn houding, ritme, stokinzet, etc. Uiteraard houd ik ook wel van een beetje sportief skiën en ben ik echt niet vies van snelheid. Maar mooi skiën is voor mij een grotere uitdaging dan de snelste tijd neerzetten. Een beetje lui achterover hangen en me van een berg af storten, nee dat vind ik niks. Na een afdaling wil ik mijn benen voelen van inspanning.

Jij zwaait met je armen!

Als ik met collega Joeri – die ook wel van de techniek is - aan het skiën ben, zijn we vaak tegen elkaar aan het zeuren. “Jij zwaait met je armen!”. “Nee, maar jij skiet ook niet helemaal normaal hoor!”. ’s Avonds analyseren we dan nog even de videobeelden van die dag om te kijken wie er nu gelijk heeft. Altijd grappig om slow-motion te worden geconfronteerd met je eigen fouten. Onze collega’s worden hier wel eens gek van en hebben inmiddels besloten dat Joeri mooier korte bochten skiet en ik beter zou kunnen carven. Nee, over wie de snelste is, gaat het eigenlijk nooit....

De perfecte combi: snelheid én techniek.

Skileraar inhalen

Een vriend van mij (ja, B. dit gaat over jou;-)) wilde een aantal jaren geleden ook iets aan zijn techniek gaan doen. Na het zien van een paar foto’s - “Sta ik echt zo voorover gebogen?” - vond ie het tijd voor skiles. Om zijn techniek te verbeteren moest hij allereerst langzamer gaan skiën. Na een uurtje les vond ie het eigenlijk wel prima en haalde hij zijn skileraar letterlijk in; dit ging veel te langzaam, hij ging liever snel dan mooi!

En jij? Ga jij als een Speedy Gonzales of probeer je op je techniek te letten?

Foto's: HEAD en Rein Ketelaar.

door HC op 28 november

Het gaat zeker om het plezier, en dat heb ik als ik mooi (met goede techniek) van een piste af kan komen. Ik kijk in de lift ook naar de betere skiërs en skiklassen in de hoop er iets van te kunnen oppikken.



door Jeroen op 28 november

Ik neem elk jaar nog een uur privéles om mijn techniek weer op te halen en te verbeteren. Ik vind techniek dus wel belangrijk, maar ik vind het ook heerlijk om lekker snel van de berg te suizen.



door Magnus op 29 november

Snelheid zonder techniek is gevaarlijk, maar techniek zonder snelheid wordt gauw saai, dus het beste is "all of the above"!



door Tim op 15 januari

Ik sluit mij bij de schrijver van dit artikel aan met als toevoeging; controle! Snel skien is niet moeilijk maar controle houden wel! Hoeveel ongelukken gebeuren er niet op de piste die het gevolg zijn van ongecontrolleerd skien/snowboarden? Techniek en controle dat is de combinatie. En investeren in lessen.



door M.A.S. op 16 december

Mooi skien en een hoge snelheid kan natuurlijk ook samen gaan, zeker met het carven tegenwoordig. Het carven wordt natuurlijk steeds populairder, en dat gaat ten koste van het 'wedeln'. Carven is nu eenmaal een stuk sneller en misschien ook wel makkelijker om te leren. Ik kan gelukkig ook aardig wedeln dus wissel ik het carven en wedeln gewoon af. Ik kijk overigens ook veel naar hoe anderen skien vanuit de lift.



Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen