Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: hogedruk blijft overheersen in de Alpen

1966 - Alpenweer: hogedruk blijft overheersen in de Alpen (1)

Een hogedrukgebied zorgt voor rustig en droog weer in de Alpenlanden, maar ook in de landen eromheen. Het weerbeeld is desondanks verschillend: aan de noordzijde zitten in de dalen vaak lage wolken, nevel of mist. In de bergen zelf en langs de zuidflank is het zonnig. De komende dagen verandert het weerbeeld nauwelijks; op verse sneeuw moeten we nog een poosje wachten.




De stroming in Europa zorgt voor zachte lucht uit het zuiden, over de Alpen. Koude lucht stroomt vanuit het noorden richting de Balkan.

Geblokkeerd circulatiepatroon

Het hoge drukgebied dat al enkele dagen boven het oosten van Europa bivakkeert, zorgt ervoor dat de normale westelijke stroming wordt geblokkeerd. Depressies trekken daardoor vrij zuidelijk, over het Middellandse Zeegebied. Naast dikwijls veel regen en wolken in Spanje en Italië, wordt zachte lucht aangevoerd. Deze lucht komt vervolgens met een zuid- tot zuidoostelijke stroming ook boven de Alpen terecht.

De scherpe kantjes zijn eraf

De scherpe kantjes zijn er wel afgegaan. Vorige week haalden stations op 1500 tot 2000 meter nog dubbele cijfers, wat de temperatuur betreft. De komende dagen ligt het vriesniveau overdag rond 3000 meter, met lager temperaturen van 5 graden op 1800 meter tot ruim 10 graden onder de 750 meter. In de nachten vriest het veelal wel licht of matig, zelfs in de dalen, als die tenminste niet gevuld zijn met mist of lage wolken.

Les Menuires: het is nog maar november, maar het heeft er zeker wel eens beter uitgezien in dit jaargetijde.

Nog geen sneeuw

Ook later in de week en tijdens het weekeinde lijkt het geblokkeerde stromingspatroon nog gehandhaafd te blijven. Het hogedrukgebied komt wel zuidelijker te liggen, zodat de zachte lucht minder makkelijk naar Centraal-Europa stroomt. Vooral boven de 2000 meter wordt het daardoor iets kouder. Sneeuw zit helaas nog altijd niet in de lucht.

Betrouwbaarheid:

Alle weermodellen geven aan dat we tot en met het weekeinde nog niets hoeven te verwachten.

Duitse Alpen: Zeer zacht

Vandaag:
Aan de voet van de bergen geregeld mist of lage wolken. Verder veel zon. Maxima rond 10 graden.
Morgen:
Opnieuw een grijze, kille dag door mist of lage bewolking in sommige dalen, maar verder geregeld zon. Temperaturen tussen 7 en 12 graden.
Woensdag t/m zondag:
Het blijft droog en vrij zonnig weer, met temperaturen die in het weekeinde wat lager uitpakken, gemiddeld rond 8 graden.

Franse Alpen: Veel zon

Vandaag:
De zon schijnt volop en het blijft droog. Maximumtemperatuur van 5 tot 10 graden tussen 500m en 1500m. Dooi tot circa 3000m.
Morgen:
Soms drijven wolkensluiers over, maar meestentijds is het zonnig. De temperatuur blijft vrij hoog: rond 10 graden in de dalen, enkel boven de 3000 meter de hele dag vorst.
Woensdag t/m zondag:
Er komt weinig verandering in het weerbeeld. Het blijft zonnig en droog weer, bij temperaturen die langzaam wel ietsje omlaag gaan. De vorstgrens komt overdag tussen 2500 en 3000 meter te liggen.

Italiaanse Alpen: Zonnig en weinig wind

Vandaag:
Het is overal zonnig en het blijft helaas droog. Met temperaturen van ruim 15 graden in de dalen tot 5 graden boven de 2000 meter is het nog steeds behoorlijk zacht.
Morgen:
Weinig verandering, soms drijven wolkensluiers over, maar die zijn helaas geen teken van verandering.
Woensdag t/m zondag:
Het hogedrukgebied komt langzaam zuidelijker te liggen. Daardoor neemt de wind af en stopt de aanvoer van zachte lucht. De temperatuur gaat in het weekeinde iets omlaag en de vorstgrens komt overdag tussen 2500 en 3000 meter te liggen.

Oostenrijk: Zeer zacht

Vandaag:
In de dalen komt soms nog mist of lage bewolking voor, zowel aan de noord- als zuidzijde. Verder is het gewoon zonnig en opnieuw behoorlijk zacht voor half november.
Morgen:
Opnieuw fraai herfstweer, met heel veel zon en weinig wind.
Woensdag t/m zondag:
Tot het weekeinde nauwelijks verandering, daarna komt het hogedrukgebied dichterbij en wordt de aanvoer van zachte lucht iets minder. De temperatuur daalt wat, maar de vorstgrens ligt overdag nog altijd boven de 2500 meter.

Zwitserland: Zonnig, droog en zacht

Vandaag:
Net als elders in de Alpen is het ook zonnig in de Zwitserse bergen. Grote delen van het laagland hebben echter last van mist, die moeilijk oplost. Daar is het nauwelijks warmer dan 5 graden, waar de zon schijnt wordt het makkelijk 10 graden of hoger.
Morgen:
Morgen nauwelijks verandering: veel zon, maar opnieuw ook kans op mist in het laagland.
Woensdag t/m zondag:
Het blijft zonnig en de wind neemt verder af, door het dichterbij komen van het hogedrukgebied. In het weekeinde daalt de temperatuur iets, maar het blijft nog steeds zacht voor de tijd van het jaar.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.