Skip to navigation Skip to main content

Wanneer gaat het nou sneeuwen?

1965 - Wanneer gaat het nou sneeuwen? (1)

Wij Nederlanders praten graag (en vaak!) over het weer. Ook in de Alpen is het weer momenteel een 'hot-item'. Het skiseizoen staat voor de deur, maar de temperaturen zijn nog steeds erg zacht voor de tijd van het jaar, en van sneeuw is al helemaal geen sprake. En dat terwijl diverse skigebieden binnen 2 à 3 weken open willen. Wat nu?

Zenuwachtig

Eén van mijn collega's - die over een kleine 2 weken naar de opening in Ischgl gaat - bekijkt ieder dag het weerbericht. Hij is op zoek naar een teken van sneeuwvlokjes, maar helaas tot op heden zijn er nog geen vooruitzichten op een pak verse sneeuw. Begin december gaan we met het hele team van Snowplaza een weekend skiën, en eigenlijk is bijna iedereen een beetje zenuwachtig. Gaat het goed komen met de sneeuw? Moeten we toch maar naar een gletsjer in plaats van naar St. Anton?

Wil jij weten hoeveel sneeuw er valt in jouw favoriete wintersportdorp? Meld je dan nu aan voor de Snowalert >>

December 2007: lang leve de sneeuwkanonnen in het skigebied van Paganella, witte pistes door een groen landschap.

Het zal wel goed komen

Ik roep al een paar weken; "Ach, het komt heus wel goed, er ligt bijna altijd sneeuw begin december. Het weer kan snel omslaan en dan heb je zo een meter sneeuw!". En dat geloof ik eigenlijk nog steeds. Ik ben benieuwd of de skigebieden zich grote zorgen maken, of dat ze geloven dat koning winter nog op tijd zijn intrede zal doen.

Paganella, december een jaar later: volop sneeuw! En eigenlijk is het vaak zo geweest...

Sneeuwkanonnen

Het grote nadeel momenteel is dat de temperaturen op veel plaatsen te hoog zijn om sneeuw te maken. De sneeuwkanonnen staan werkeloos in temperaturen (ver) boven nul. Beter voor het milieu, maar niet voor wintersporters die staan te popelen om de latten onder te binden. In Oostenrijk is het vanaf dit weekende een stuk frisser en de kou zou volgens onze weerman Marco ook verder over de Alpen trekken. Met een beetje geluk kan er dus vanaf deze week wel sneeuw gemaakt worden.

Klik hier om naar de sneeuwhoogtes in de Alpen te gaan >>

Spannend

Ach, eigenlijk is het net als iedere jaar spannend wanneer de winter echt van start gaat. Toen ik nog in Italië woonde had ik altijd het gevoel dat van de één op de andere dag de slippers ingeruild moesten worden voor de warme winterlaarzen. Dat zal ook dit jaar wel weer zo zijn, alleen is de weersomslag wellicht iets later. Ik geloof nog steeds in een mooie winter, met veel verse sneeuw. En als een beetje extra duimen helpt, dan doe ik dat graag!

En jij? Ben je al zenuwachtig of er genoeg sneeuw zal liggen voor je eerste wintersportvakantie?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.