10 november 2011 door Joris in 'Skigebieden onder de loep''

‘Het mooiste skigebied van Zwitserland’ zo wordt de Jungfrau Region in Zwitserland door velen omschreven. Bijzonder aan de Jungfrau Region is haar onuitputtelijke veelzijdigheid. Je kunt er naartoe met of zonder kinderen en het is hierbij om het even of je beginner of vergevorderd bent. In dit grote skigebied kan iedere wintersporter vinden wat hij zoekt.

Authentieke dorpjes

De Jungfrau Region wordt omsloten door de mooiste plaatsjes: Wengen, Interlaken, Mürren en Grindelwald. Het gebied is vernoemd naar de maagdelijk witte berg de Jungfrau van 4.158 meter hoogte die in de Berner Alpen ligt. De Jungfrau wordt ook wel de ‘Top of Europe’ genoemd, ook al is de Elbrus in de Kaukasus eigenlijk hoger.

Het sfeervole Mürren.

Mürren

Het authentiek Zwitserse Mürren is zeker aan te raden als je na het skiën in alle rust wilt bijkomen. Het plaatsje is geheel autovrij en alleen per trein of kabelbaan te bereiken. Vanuit het plaatsje heb je een fenomenaal uitzicht op de Jungfrau en de Mönch. Voor de James Bond fans is er in Mürren een bijzondere plek te bezoeken. In het draaiende restaurant ‘Piz Gloria’ op de Schilthorn (3.000 meter) introduceerde Bond zijn ‘shaken not stirred’ martini. De film ‘On her Majesty’s Secrets Service’ werd hier opgenomen.

Voor beginners tot vergevorderden

De Jungfrau Region telt in het totaal 213 kilometer piste. Als je een skipas koopt voor het hele gebied kun je op al deze pistes skiën, maar je kunt er ook een pas nemen voor een gedeelte van het gebied. De pistes in het gebied zijn niet helemaal aaneengesloten, maar er zijn zeer goede verbindingen tussen de afzonderlijke delen. Zo kun je met het ouderwetse tandrad Alpentreintje, met de bus, de lift en soms met een grote gondel. Je moet wel goed op de kaart kijken om aan het eind van de dag weer op de goede plek in het gebied uit te komen.

Uitdagende zwarte afdaling

Van de pistes is het grootste gedeelte (131 kilometer) rood, 50 kilometer is blauw en er is 32 kilometer aan zwarte piste te vinden. Voor de beginners is er ook een aantal oefenweides verspreid over het gebied. Zeer uitdagend is de zwarte afdaling vanaf de altijd koude Eiger Nordwand. De afdaling vanaf de 2.800 meter hoge top voelt vrijwel voor iedereen als een spectaculaire overwinning.

Eendaagse tocht langs de gletsjers

In de Jungfrau Region is een eendaagse tocht uitgestippeld die onder andere de gletsjers van de Jungfrau aandoet. Deze tocht is alleen onder leiding van een gids te maken. Je gaat eerst met de tandradtrein de Eiger op, naar het hoogst gelegen station van Europa. Daarna ben je de rest van de dag bezig om af te dalen, een unieke belevenis waarbij je je ogen uit zult kijken.

Weinig Nederlanders

Bijzonder aan de Jungfrau Region is dat er (nog) weinig Nederlanders naartoe gaan. Het prijsniveau in het gebied ligt iets hoger dan in Oostenrijk, maar hier krijg je geweldige pistes en uitstekende faciliteiten voor terug. De Zwitsers zelf komen graag in het gebied en het is er in de weekenden dan ook vaak wat drukker.

Het James Bond restaurant’ op 3.000 meter.

James Bond restaurant

Naar het ‘James Bond restaurant’, het hoogste station van Europa en de mondaine stadskern van Interlaken, waar alle dure winkels vertegenwoordigd zijn, worden hordes Japanners getrokken. Bij een treinstation op de piste is zelfs een Sint Bernard te vinden om mee op te foto te gaan.

Natuur

Dit deel van Zwitserland kent een prachtige natuur. De Jungfrau en de Eiger, met haar half platte top, zijn een lust voor het oog. De bergen zijn redelijk woest en hebben grillige vormen. In de winter kun je er, als je goed kijkt, zelfs regelmatig gemzen en andere dieren tussen de kloven zien schuilen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan zelf eens een kijkje in de Jungfrau Region.

Klik hier voor reizen naar de Jungfrau region >>

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.