Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Meer sneeuw in het zuiden van de Alpen

1961 - Alpenweer: Meer sneeuw in het zuiden van de Alpen (1)

Zoals afgelopen vrijdag al werd aangekondigd, de zuidflanken van de Alpen hebben flink wat sneeuw gekregen. Monte Rosa , Italië, meldde zaterdag 75 cm verse sneeuw en zondag nog eens 25 cm. Ik moet er wel bijzeggen dat we het over hoog in de bergen hebben. Onder de 2000 tot 2500m viel de neerslag vooral in de vorm van regen. De gevolgen daarvan hebben we in de nieuwsuitzendingen kunnen zien: grote overstromingen in Noordwest-Italië en Zuidoost-Frankrijk.

Monte Rosa: een dik pak sneeuw

Hardnekkige depressie

De sneeuwval van de afgelopen dagen werd veroorzaakt door een depressie in de Golf van Genua. Een lagedrukgebied op die plek is een beroemde ‘sneeuwmaker’ in de wintermaanden. Nu was het nog net niet koud genoeg om alle skiregio’s te laten profiteren. Vandaag ligt het lagedrukgebied tijdelijk wat zuidelijker. De pijlen op de satellietfoto laten echter zien dat de depressie weer wat noordwaarts gaat trekken, daarna naar het westen en dan naar zuiden. Al met al komt ze nauwelijks van haar plaats en dus verandert er in het weerbeeld niet veel. Meer sneeuw in de zuidelijke Alpen, aanhoudend droog en vrij zonnig in de noordelijke Alpen.

Val Thorens: de hoge bergen zijn wit geworden, maar op lagere hoogte viel regen

Kleine kans op nieuwe sneeuw

Op langere termijn waren er voor het weekend aanwijzingen dat het kouder zou gaan worden. Die trend zien we nog steeds in de weerkaarten terug.
Een stevig hogedrukgebied boven het oosten van Europa lijkt de komende tien dagen nauwelijks van zijn plek te komen. Via Noord-Rusland stroomt op dit moment koude lucht naar het midden en zuiden van Rusland. Daarna kan het hogedrukgebied met een oostelijke wind die kou richting de Alpen blazen. Als we maar lang genoeg wachten, bereikt de kou vanzelf de bergen. Op dit moment lijkt dat in de loop van volgende week maandag te gebeuren. Het is wel droge kou, dus de kans op sneeuw is klein.

Betrouwbaarheid

De weersverwachting heeft een hoge betrouwbaarheid doordat de luchtdruksystemen de komende dagen geen spannende ontwikkelingen doormaken.

Duitse Alpen: Zeer zacht

Vandaag:
Aan de grens met Zwitserland wolkenvelden, richting Beieren vaker zon. Aanhoudend zacht. Temperatuur op 1500m tussen 10 en 15 graden.
Morgen:
Dooigrens stijgend tot rond de 3000m. Verder geregeld zon, maar ook sluierwolken. Droog.
Woensdag t/m Zondag:
Tot en met zondag droog weer met flink wat zon. In de dalen soms mist. Temperaturen blijven hoog: op 1500m 10 tot 15 graden.

Franse Alpen: Zon keert terug

Vandaag:
Aan de Italiaanse grens veel wolken en soms wat sneeuw, onder de 2500m regen. Elders in de bergen grotendeels droog en geregeld zon.
Morgen:
Wolkenvelden, ook af en toe zon. Enkele buien, boven de 2500m in de vorm van sneeuw. Op 1500m 10 tot 13 graden.
Woensdag t/m Zondag:
Droog weer met flink wat zon. Forse dooi, soms zelfs tot rond 3500m. Meeste sneeuw zal dus weer smelten.

Italiaanse Alpen: Eerst nog sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw, onder de 2500m overgaand in regen. Op de hoogste pistes 20-40cm verse sneeuw.
Morgen:
Aanhoudend wisselvallig. Opnieuw sneeuwvalgrens rond 2500m. Dit keer maximaal 20cm verse sneeuw.
Woensdag t/m Zondag:
Eindelijk droog weer en ook steeds meer zon. Helaas wel invallende dooi. Woensdag en donderdag dooigrens rond 2700m, vrijdag stijgend tot 3000m.

Oostenrijk: Zacht en zon

Vandaag:
In het zuiden wolkenvelden, maar weinig neerslag. Boven de 2300m in de vorm van sneeuw. Elders veel zon. Maxima in de zon 10 tot 15 graden.
Morgen:
Zo goed als overal droog. Meeste zon in het noorden en oosten, richting Italië meer wolken.
Woensdag t/m Zondag:
Zeer fraai najaarsweer met veel zon en een paar wolken. Droog en hoge temperaturen. Zondag in het oosten mogelijk iets kouder.

Zwitserland: Lichte sneeuw

Vandaag:
Veel wolkenvelden en soms lichte sneeuw, onder de 2500m geleidelijk overgaand in natte sneeuw en regen.
Morgen:
Dicht bij Italië nog lichte sneeuw, onder de 2300m overgaand in regen. Elders geregeld zon en droog.
Woensdag t/m Zondag:
Droog weer met flink wat zon en slechts enkele wolkenvelden. Dooigrens ’s middags stijgend tot boven de 3000m. Op 1500m is het verre van winters: 12 tot 17 graden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.