Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: tot 1 meter sneeuw in het Aostagebied

1958 - Alpenweer: tot 1 meter sneeuw in het Aostagebied (1)

Echte winterlucht, dus niet een nachtvorstje hoog in de bergen, is ver verwijderd van de Alpen. Op uitgebreide schaal nachtvorst kwam afgelopen nacht voor in het uiterste oosten van Europa en in Lapland. Overdag vinden we koude lucht alleen maar in Lapland en in grote delen van Rusland. Zolang de wind niet voor langere tijd uit een andere richting gaat waaien dan de huidige hoeven we dus geen goede winterinval te verwachten helaas.

Monte Rosa - grijze lucht en lichte sneeuwval - zal komende dagen een dik pak krijgen.

Val Thorens, dorp nog bruin, toppen worden wit.

Zuidelijke stroming, wel sneeuw

Vandaag is de stroming nog steeds zuidelijk. Een storing trekt via Spanje en Frankrijk naar Italië zodat het wisselvallig maar zacht is. Als je echter hoog genoeg de bergen in kunt gaan, dan wordt het vanzelf koud. Aan de zuidflanken van de Alpen gaat het daarom toch flink sneeuwen, boven de 2500m. Tussen 2000 en 2500m valt natte sneeuw. De meeste neerslag valt echter in de Po-Vlakte en de Franse Alpen. Elders stelt de neerslag minder voor. De hoge pistes in Frankrijk krijgen de meeste verse sneeuw te verwerken, vandaag 10 tot 50 cm. De Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland krijgen 5 tot 20 cm. De komende dagen krijgt Italië wel lokaal zware sneeuwval. In Oostenrijk en de rest van Zwitserland valt hooguit wat lichte sneeuw.

Zachte lucht

De verse sneeuw oogt leuk, maar met de zuidelijke stroming blijft de lucht vooral zacht. Zodra het tijdelijk droog is, zal een deel van de sneeuw weer smelten. De dooigrens ligt aan de noordflank van de Alpen rond 3500m, aan de zuidflank schommelt hij tussen 2000 en 3000m.

Zermatt, vanochtend grijs en sneeuwval.

Blik ver vooruit: er zijn aanwijzingen dat rond half november wel koude lucht richting de Alpen stroomt. Onzeker uiteraard!

Duitse Alpen: Zeer zacht

Vandaag:
Afwisselend wolkenvelden en zon. Zeer zacht, dooigrens vanmiddag ruim boven de 3000m.
Morgen:
Wolkenvelden, geregeld ook zon. Weinig wind en zeer zacht. 0-graden niveau op 3500m. Op 1500m bijna 20 graden.
Zondag t/m Donderdag:
Zondag nog zeer zacht, daarna gaat het kwik een graad of vijf naar beneden. Aanhoudend droog en geregeld zon.

Franse Alpen: Sneeuwval

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw, onder de 2500m overgaand in regen. 10 tot 40cm op de hoge pistes.
Morgen:
Vannacht nog lichte sneeuw, onder de 2000m regen. Overdag geleidelijk droog, maar langs de Italiaanse grens nog lichte sneeuw.
Zondag t/m Donderdag:
Zondag langs de Italiaanse grens nog van tijd tot tijd sneeuw, onder de 2500m overgaand in regen. Later op de dag op meer plaatsen neerslag. Maandag geleidelijk droog en vanaf dinsdag meer zon. Dooigrens tussen 2500 en 3000m, daarboven aanhoudend vorst.

Italiaanse Alpen: Hoge pistes veel sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en perioden met regen, in het Aostagebied verse sneeuw. Sneeuwvalgrens rond 2500m, 5 tot 25 cm. Richting Dolomieten later vandaag kans op lichte neerslag.
Morgen:
Bewolkt en perioden met sneeuw. In de Dolomieten en Zuid-Tirol maximaal 10cm, onder de 2500-3000m overgaand in regen. Aostagebied 10 tot 50cm sneeuw boven de 3000m, daaronder natte sneeuw en regen.
Zondag t/m Donderdag:
Zondag nog steeds in het Aostagebied perioden met sneeuw. Op sommige plaatsen kan hoog in de bergen inmiddels 1m verse sneeuw gevallen zijn. In Zuid-Tirol vrijwel droog. Maandag afnemende sneeuwval, maar tot en met donderdag veel wolken en af en toe lichte sneeuw, beneden de 2500m regen.

Oostenrijk: Zeer zacht

Vandaag:
Zon en wolkenvelden. Vrijwel overal droog en zeer zacht. Dooigrens vanmiddag tussen 3000 en 3500m.
Morgen:
Wolkenvelden, aan de noordflank ook af en toe zon. Langs de Italiaanse grens mogelijk lichte neerslag.
Zondag t/m Donderdag:
Weinig verandering. Meeste wolken dus steeds in het zuiden en daar soms lichte neerslag. Meeste zon aan de noordflanken. Dooi steeds weer tot boven de 3000m.

Zwitserland: Zuiden wat sneeuw

Vandaag:
Vaak bewolkt en in het zuiden (Wallis, Tessin, Engadin-regio) lichte neerslag. Boven de 2700m sneeuw, maximaal 10 cm.
Morgen:
Komende nacht in het zuiden op meer plaatsen sneeuw, tot in Graubünden. In de loop van zaterdag geleidelijk droog. ’s Middags dooi tot boven de 3000m.
Zondag t/m Donderdag:
Zondag en maandag wolkenvelden, vooral richting Italië af en toe sneeuw. Dinsdag overal lichte sneeuw, onder de 2000m overgaand in regen. Maximaal 10cm. Woensdag opklarend, donderdag droog. Dooi ’s middags tot rond 2500m.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.