30 oktober 2011 door Michiel in 'Opmerkelijk''

Net als voorgaande jaren vliegen de winterverwachtingen als sneeuwballen door de lucht. Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en geven dan ook onze visie. Deze wijkt wel sterk af van de meeste andere publicaties. Bij ons namelijk geen uitspraken over het weer in december 2011, laat staan dat we al iets weten over het begin van 2012. Volgens ons is dat namelijk onmogelijk indien je doel is om je publiek correct, eerlijk en compleet te informeren en het daarbij ook nog informatief te houden.

Krijgen we een mooie witte kerst dit jaar?

Vulling en sensatie

We kunnen gemakkelijk een paar loze uitspraken doen. Zo weten we zeker dat het de komende maanden kouder gaat worden, dat er af en toe sneeuw gaat vallen en dat er dan gladheidperikelen zullen zijn. Ook is er kans op ijzel. Verder weten we nu al dat er dagen zullen zijn met regen en een enkele keer ook een stevige wind. Lachwekkend? Diverse uitgegeven verwachtingen ontstijgen dit niveau niet. Wij vinden het niet lachwekkend. We vinden het juist pijnlijk, want we weten dat de 'man in de straat' alle berichten ook niet serieus neemt. De seizoensverwachtingen hebben daardoor de status van vulling en sensatie.

Kouder dan gemiddeld

Indien zo'n verwachting is uitgegeven door een weerliefhebber dan leidt het tot weinig schade. Echter, indien gerenommeerde bedrijven met ongenuanceerde berichten komen dan kan dat leiden tot een negatievere beoordeling van alle weerbedrijven. En dan hebben wij er dus ook last van. Volgens één van de bekendste commerciële weerinstituten van ons land wordt de aanstaande winter 'kouder dan gemiddeld'. Enige onderbouwing hiervan ontbreekt. Ook wordt niet duidelijk gemaakt hoe groot de kans is op deze uitkomst en of er mogelijk ook kansen zijn op andere uitkomsten (60% kans op kouder dan gemiddeld, 20% op normaal en 20% op zachter?). Een winter die 'kouder dan gemiddeld' is kan op honderden verschillende manieren waarheid worden. Wat kunnen we hier dus mee?

Wordt in februari - net als afgelopen winter - al weer voorjaar in de Alpen?

De vorige winterverwachting kwam niet uit

De bekende televisieweerman heeft zijn visie al wel klaar: "Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer. Verder lijkt december ongeveer een graad te koud uit te vallen met kans om op schaatsen te komen. Januari volgt met nat en wisselvallig weer en is gemiddeld iets te zacht. Februari wordt een maand met een flink koude winterperiode en dus op schaatsen." Hij legt niet uit hoe hij tot de verwachting gekomen is en of andere scenario's mogelijk zijn. Wel is hij duidelijk in zijn uitspraken. Zowel zijn beweringen over december als januari kunnen we straks goed verifiëren. De vorige winterverwachting van deze BN-er kwam niet uit. In plaats van een vuile winter met vaak sneeuw kregen we een winterse december waarna de rest van de winter weinig voorstelde.

Nachten met -20 graden liggen in het verschiet

Wij zijn niet het enige bedrijf/instituut dat problemen heeft met het uitgeven van seizoensverwachtingen. Ook het KNMI vindt de huidige kwaliteit van de modellen nog veel te mager. Een goed artikel van BitsofScience.org sluit aan bij onze visie. Zeker de moeite waard om te lezen. Ook vanuit het Verenigd Koninkrijk komen spannende winterverwachtingen. Nachten met -20 graden liggen in het verschiet wordt er gemeld. Ook hier ageert de nationale weerdienst van het Verenigd Koninkrijk tegen de onzin verhalen. Lees hier hun reactie (engels).

Of krijgen we weer metershoge muren langs de wegen?

Valt er dan echt niets te zeggen?

Zover hoeven de conclusies niet te gaan. Weermodellen worden steeds beter, vooral ook in het aangeven van scenario's. Tegenwoordig kunnen we vrij goed aangeven of de trend in de temperatuur gelijkblijvend, stijgend of dalend is voor 7 tot 14 dagen vooruit. Dat kon vroeger niet, nu wel. Modellen worden ook steeds beter om dit soort scenario's te berekenen voor de komende maanden. Maar beter betekent nog niet goed genoeg. Te vaak scoren ze nog slecht zodat de conclusies van een model niet te vertalen zijn naar een bruikbare weersverwachting voor het algemene publiek.

Moge het een mooie winter worden!

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen