27 oktober 2011 door Thijs in 'Stellingen''

De afgelopen jaren is wintersporten in Oostenrijk steeds duurder geworden. Skipasprijzen rijzen de pan uit en lunchen aan de piste is haast niet meer te betalen. Ook de gezelligheid neemt steeds verder af. De après-ski wordt massaler en de Oostenrijkse gemütlichkeit verdwijnt. Een land waar deze ontwikkeling nog niet plaats vindt is, is Tsjechië!

Betaalbare prijzen

In Tsjechië kun je nog altijd met het hele gezin op wintersport voor een prima prijs. De accommodaties zijn betaalbaar en de après-ski hoeft al helemaal niets te kosten! Voor een biertje betaal je minder dan een €1,- en voor €10,- zit je ’s avonds uitgebreid te tafelen. Een 6-daagse skipas in Tsjechië is gemiddeld de helft goedkoper dan in Oostenrijk. Een weekje skiën in Tsjechië kost dus allerminst de hoofdprijs.

Gezellig après-ski

Dat het niet alleen in Oostenrijk gezellig is bewijst Tsjechië. In dorpen als Harrachov en Rokytnice weten ze inmiddels ook wat een feestje bouwen is. Gezellige paraplubars aan de piste, sfeervolle cafés en hippe discotheken komen steeds meer voor. Voor uitbundige après-ski hoef je echt niet langer alleen naar Ischgl of Gerlos. De sfeervolle dorpjes zorgen voor een echte wintersportsfeer en de bevolking is ontzettend gastvrij. Misschien is Tsjechië over een aantal jaar wel het après-ski land in plaats van Oostenrijk.

Prima skigebieden

Voor beginners en licht gevorderden heeft Tsjechië meer dan genoeg te gebieden. In Spindleruv Mlyn, het grootste skigebied van Tsjechië, vind je 26 kilometer piste. Met de sneeuwzekerheid zit het door de gunstige ligging ook wel goed. Met name voor beginners en families zijn de Tsjechische skigebieden ideaal. De skileraren doen niets onder voor hun collega’s in Oostenrijk en bijkomend voordeel is dat de pistes eenvoudig en niet al te lang zijn.

Toch maar naar Oostenrijk?

Of speel ik nu advocaat van de duivel? En zal Tsjechië nooit de status van wintersportland bereiken zoals Oostenrijk die heeft? Tsjechië heeft als grote voordeel de lage prijzen maar op andere vlakken scoort het beslist lager dan Oostenrijk. Oostenrijk is al sinds oudsher het wintersportland onder Nederlanders en omdat te veranderen is waarschijnlijk meer nodig dan alleen lage prijzen.

Hebben jullie er wel eens aan gedacht om op wintersport naar Tsjechië te gaan in plaats van Oostenrijk?

door Jellie van der Veen op 28 oktober

Ik ben het absoluut eens met deze stelling. Tsjechie is bijzonder mooi als wintersportgebied en de voorzieningen zoals cabineliften, skilessen en materiaal zijn absoluut modern te noemen. Oude skiliften bestaan niet meer. Neem een plaats als Janske Lazne, prachtige plaats, alles up to date, luxe hotels en appartementen, moderne skischolen en uitstekende restaurants. Je ziet daar steeds meer gezinnen met jonge kinderen komen want de pistes zijn iets minder hoog, geen wachtrijen voor de kabelbaan en prima skiklassen voor de kids. Uiteraard alles heel betaalbaar. Zeker het proberen waard!door Evertjan op 28 oktober

Ben het er niet mee eens zijn zelf voor 6 jaar terug een keer naar Spindleruv mlyn geweest met 2 kinderen toen7 en 10 jaar het was echt niet te vergelijken met Oostenrijk ski pas is niet veel goedkoper als de meeste Oostenrijkse gebieden en de leraren waren slecht spreken geen of slecht nederlands de mensen bij de liften waren niet vriendelijk bv als er een kind viel ging de lift echt niet stil !!! Met andere woorden spaar iets meer of een keer in de 2 jaar maar wel lekker naar Oostenrijkdoor Robert Cesko op 8 november

De liften en voorzieningen zijn inderdaad een stuk verbeterd. En ja kan ook steeds beter van het ene gebied over naar het volgende. Maar wat hier onderbelicht blijft is de geweldige mogelijkheid om te langlaufen in Tsjechië. Eindeloos lange loipes zijn er uitgezet. Voor langlaufers is het een Eldorado!door Bert op 22 november

Te laag, te klein, te van alles dus. Gaan nooit plek Oostenrijk innemen.Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen