Skip to navigation Skip to main content

Vervoer naar de wintersport

Hoe ga jij dit jaar naar de sneeuw? Neem je de auto en race je in recordtijd over de Duitse Autobahn of ga je lekker achterover leunen in de trein, de bus of het vliegtuig? Alle vervoersmiddelen hebben zo hun voor- en nadelen en uiteraard een prijskaartje. Ik heb de verschillende vervoersmiddelen meerdere keren “getest”, hierbij mijn ervaringen.

Verse sneeuw is natuurlijk perfect, maar als je het onderweg hebt, kun je snel een paar uur extra reistijd rekenen.

Met de auto: vrijheid

De meeste Nederlandse en Belgische wintersporters gaan met de auto richting de Alpen. Met de auto op wintersport betekent vrijheid. Vertrekken wanneer je wilt, stoppen als je daar behoefte aan hebt en ook op je wintersportbestemming kun je je eenvoudig verplaatsen met je eigen auto. Nadelen zijn natuurlijk de files, slechte weersomstandigheden onderweg en autorijden kan behoorlijk vermoeiend zijn. Prijstechnisch is een autoreis interessant, zeker wanneer je met meer dan 2 personen gaat. Ik vind met de auto reizen altijd wel iets gezelligs hebben; muziekje aan, lekker eten onderweg en uren kletsen. Maar voor sneeuwtrips korter dan een week vind ik een autoreis altijd wel lang.

Met de bus: laat je lekker rijden

Ik heb heel wat nachten in een bus doorgebracht en dat is me eigenlijk altijd goed bevallen. Je stapt meestal (vlak)bij je woonplaats in, en wordt de volgende ochtend vaak voor je accommodatie afgezet. Filmpje kijken, wat lekkere dingen mee voor onderweg en ’s nachts onder je skijas een tukkie doen. Prima! Nou moet ik wel bekennen dat ik met mijn 1.65m natuurlijk makkelijk in zo’n stoel pas. De meeste mensen moet toch iets meer “opgevouwen” in een bus liggen en dan sta je de volgende dag wellicht iets minder fris op de piste. Andere nadelen zijn de lange rijen voor het toilet tijdens de stops onderweg, de “rondreis” door Nederland, de té grappige buschauffeur en natuurlijk de snurkende medereizigers. Groot voordeel daarentegen is de prijs, met de bus kun je nog lekker goedkoop naar de sneeuw.

Met de trein: relaxen of feesten

In de winter rijden er veel speciale treinen vanuit Nederland rechtstreeks naar de Alpen. De Alpen Express en de Ski-trein zijn waarschijnlijk het bekendst. In de trein heb je veel meer ruimte dan in een bus en je kunt kiezen voor een stoel of een bed en met hoeveel personen je je coupé wilt delen. De trein brengt je snel en comfortabel naar de Alpen. In het bar-rijtuig zit de sfeer er vaak al in vanaf de vertrekplaats Utrecht. Mijn eigen ervaringen met de trein zijn niet altijd positief geweest. Een keer moesten we onze coupé delen met een ouder echtpaar dat ons tijdens de eerste alcoholische versnapering al waarschuwden: “Jullie gaan toch niet dronken worden hè?”. Vervolgens ging om 21.00 uur het licht in de coupé uit om te gaan slapen. Ja, toen waren we wel “verplicht” om tot sluitingstijd in de bar te blijven hangen met alle gevolgen van dien...

Landen met een vliegtuig in de bergen heeft ook wel iets bijzonders.

Het vliegtuig: wat een luxe

Het vliegtuig is natuurlijk de snelste en meest comfortabele manier om in de Alpen te komen. Binnen een paar uur kun je al op de ski’s staan. Ideaal voor een lang weekend wintersporten. Nadeel is dat je altijd extra tijd moet nemen voor de reis naar de luchthaven en het inchecken. Transfers naar de eindbestemming zijn meestal goed geregeld vanaf de luchthavens in de Alpen. Als je op tijd boekt kun je goedkoop vliegen. Wil je bijvoorbeeld naar de seizoensopening eind november in Ischgl (Snowplaza is er ook bij!), dan kun je met Transavia al voor €99,- een retourtje boeken.

Mijn voorkeur gaat uit naar de auto of het vliegtuig. Hoe ga jij het liefst op wintersport?

Handige links:

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.