20 november 2011 door Miranda in 'Materiaal'' | 5 Reactie(s)

Een aantal jaren geleden werd een collega van mij bij de skischool nog een beetje uitgelachen toen hij skiles stond te geven op z’n twintips. Zouden de klanten hem wel serieus nemen op die maffe ski’s die je toen voornamelijk zag bij jonge hippe gasten in het funpark? “Makkelijk achteruit skiën bij de beginners”, verklaarde hij zijn skikeuze. Inmiddels ben ik ook helemaal “om” en ben ik erachter dat twintips niet alleen handig zijn bij het achteruit skiën. Ik heb mijn ideale allmountainski, een echte alleskunner gevonden, en het is een twintip!

Je ziet ze steeds vaker op de piste: twintips.

Ze bestaan al even

Halverwege de jaren '90 werd de eerst twintip ski in productie genomen. Twintips zijn ski's waarbij de achterkant er (bijna) het zelfde uitziet als de top. Aanvankelijk was de ski met name bedoeld om mee te freestylen en achteruit te skiën. De kunsten die snowboarders vertoonden in het funpark konden nu ook worden uitgevoerd op ski's. Met name de laatste jaren is de populairiteit van de twintip ski enorm toegenomen. Je ziet de twintips ook niet meer alleen in het funpark, maar steeds meer "gewoon" op de piste.

Brede off-piste bakken

Als je off-piste wilt leren skiën is het aan te raden een paar brede twintips te huren. Je zult zien dat je door het extra drijfvermogen erg makkelijk bochten draait in de diepe sneeuw. Op de piste is het skiën op dit soort ski's een stuk lastiger; door de breedte krijg je ze minder makkelijk op hun kant. Korte bochten maken is bijna onmogelijk.

Een echte alleskunner

Als je zelf ski's gaat kopen is het belangrijk van tevoren te bepalen wat je precies met de ski wilt doen en wat je niveau is. Een goede wintersportzaak kan je hierbij helpen. Ik was vorig jaar op zoek naar een echte alleskunner: korte bochten, carven en off-piste. Eerlijk gezegd was ik zelf een beetje sceptisch; ik kon me niet voorstellen dat er een ski was die zo veelzijdig kon zijn. Menno van MK Skiservice in Bilthoven raadde mij de Line Celebrity 90 aan. Vol verwachting nam ik de ski's mee tijdens een volgend tripje naar de Alpen.

Helemaal happy met m'n nieuwe ski's.

Helemaal happy

Eigenlijk was ik vanaf de eerste afdaling helemaal happy met m'n nieuwe ski's. Ze deden het prima op de piste en ook off-piste was het heerlijk skiën. Alleen bij de korte bochten was het even wennen. Het is logisch dat een ski, die 2 tot 3 cm breder is onder de voet ten opzichte van een "normle" piste ski, toch iets lastiger te kanten en draaien is. Ietsje harder werken dus en goed op de techniek letten. Carven ging super, de ski gaf zelfs nog opvallend veel rebound.

Toch niet voor iedereen?

In een wintersportwinkel in het noorden van het land roepen de verkopers dat een twintip "echt voor iedereen is". Toch ben ik het daar niet mee eens. Natuurlijk kan iedereen op een twintip skiën, maar als je nooit in het funpark of naast de piste skiet denk ik dat je beter af bent met een "normale" piste ski. Een sport- of allroundcarver die meer taillering heeft zal veelal een stuk prettiger skiën op de piste. Houd je wel van wat verse poeder of freestylen, dan is er een enorme keuze aan twintips. Laat je altijd goed adviseren in de winkel. Ook op internet is veel informatie (tests en ervaringen) te vinden.

Wat vind jij van twintips? Heb je ze al eens uitgeprobeerd?

Reactie(s)

door Bart op 21 november

Het is echt een fun ski, maar als je een beetje ijzige piste hebt dan kan je beter een normale carve ski kopen !! maar het is wel leuk om mee te springen en gek te doen !!!door Peter op 12 januari

Hallo. Ik ben op zoek naar 1 enkele twintip 130 cm. Deze voor mijn zitski. Hij moet dus zo breed mogelijk zijn, off piste gebruik. Veiligheidsbinding voor grote schoenmaat 45/46. Wie heeft een ski beschadigd en heeft er nog een liggen. Ik ben benieuwd of iemand mij kan helpen. Groet Peterdoor Anoniem op 26 februari

Ik ga ze ook kopen , inmiddels 14 x gevallen bij de achteruit landingLaat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen