Skip to navigation Skip to main content

Wereldbeker skiën van start in Sölden

Komend weekend gaat in het Oostenrijkse Sölden de wereldbeker skiën van start. Op de Rettenbachgletsjer mogen de mannen en vrouwen zich gaan wagen aan de eerste reuzenslalom van het seizoen. Zaterdag is het de beurt aan de vrouwen, zondag staan de mannen op het programma. Ik ben benieuwd hoe Maria Riesch en Marcel Hirscher uit de zomer zijn gekomen.

Optimale condities

Vorig jaar ging de winst enigszins onverwacht naar de Duitse Vikoria Rebensburg. De wedstrijd van de mannen werd halverwege afgelast vanwege dichte mist. Voor komend weekend zien de vooruitzichten er gelukkig een stuk beter uit. Momenteel zijn de temperaturen nog aan de hoge kant maar in de loop van de week komt de nulgradengrens steeds lager te liggen en is er kans op sneeuw. Er wordt alles aan gedaan om de piste in optimale conditie te krijgen. Met behulp van een speciaal spray-systeem achter een pistebully wordt de piste voorzien van extra sneeuw.

Tussenjaar

Er wordt gestart vanaf 3048 meter om vervolgens 368 meter af te dalen richting het Gletsjerstadion. De totale lengte van de afdaling is 1170 meter met een hellingsgraad van maximaal 61%. De reuzenslalom in Sölden is de eerste wedstrijd van het nieuwe wereldbekerseizoen. In 2011 staan er geen Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen op het programma waardoor het gezien kan worden als een tussenjaar. Tussen de start en de finale op 18 maart in Schladming , strijden de alpine skiërs en -skisters op vele plaatsen om de felbegeerde kristallen trofeeën in de disciplines afdaling, Super-G, reuzenslalom, slalom en combinatie. Hoogtepunten van de kalender zijn de Hahnenkammrennen op 22 januari en de Lauberhornrennen in Wengen op 15 januari.

Wereldbeker skiën 2010

Vorig jaar was het Ivica Kostelic die de dienst uitmaakte bij de heren. De slalomspecialist uit Kroatië ging aan de haal met de algemene, combinatie en slalom Wereldbeker. Op de snellere onderdelen was Didier Cuche ongenaakbaar, ook voor komend weekend wordt hij weer gezien als kanshebber. Bij de vrouwen ging het zoals altijd tussen de dames Riesch en Vonn. Lindsey Vonn pakte de winst op drie onderdelen terwijl Riesch de Amerikaanse in de algehele rangschikking net voor bleef.

Eurosport doet het hele weekend verslag van de Wereldbeker opening in Sölden

Klik hier voor het wereldbekerprogramma van de mannen >>
Klik hier voor het wereldbekerprogramma van de vrouwen >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.