6 januari 2019 door Miranda in 'Nieuws''

De winter heeft grote delen van Oostenrijk in haar greep. Het klinkt zo prachtig al die sneeuw die momenteel valt, maar het zorgt ook voor gespannen situaties in sommige skigebieden, op wegen en in diverse bergdorpen. Sinds de nacht van 2 januari sneeuwt het zeer heftig, waarbij Tirol, Salzburg en Steiermark de meeste sneeuw te verstouwen krijgen. Op sommige plaatsen is 2 meter sneeuw gevallen, het lawinegevaar stijgt van 4 naar de hoogste waarde 5 en verschillende wegen en dorpen zijn afgesloten.

Afgesloten dorpen

Gisteren werden de straten naar de dorpen Obertauern en Saalbach-Hinterglemm al afgesloten wegens lawinegevaar. Inmiddels zijn ook Hintertux, het Sölkdal en Weichselboden afgesloten van de buitenwereld. In deze dalen is een groot gevaar op het spontaan loskomen van lawines in smalle delen van de dalen, waardoor wegen en auto’s het risico lopen volledig bedolven te worden onder de sneeuw. Sinds 15.00 uur vanmiddag is Saalbach-Hinterglemmen weer bereikbaar, de lawine is afgeschoten en het is weer veilig. Voor de actuele situatie op de weg in Oostenrijk kun je het beste de verkeerswebsite van de ASFINAG bezoeken. Ook het treinverkeer is op meerdere plekken in Oostenrijk stil gelegd. Bekijk hier de actuele situatie op het spoor via de website van de ÖBB >.

Berghutje onder de sneeuw

Hier in Königsleiten viel de afgelopen dagen 160 cm sneeuw

Wegen dicht

In heel Oostenrijk zijn op diverse plaatsen wegen gesloten. Zo werd zelfs de A10 Tauern Autobahn vanochtend tussen 08.00 uur en 10.00 uur gesloten om een lawine te laten afgaan. Ook de Fernpass was afgelopen dagen meermaals tijdelijk volledig afgesloten. Verder zijn de volgende wegen op dit moment afgesloten voor verkeer:

  • Salzachtalstraße (B159) ter hoogte van de afslag Stegenwald en station Sulzau (Pongau)
  • Strubklammstraße bij Faistenau/Ebenau (Flachau)
  • Stubachtal Landesstraße (L264) in Uttendorf (Pinzgau)
  • Filzmooser Straße (L219) tussen Filzmoos (Pongau) en Ramsau
  • Mandlwandstraße (L264) vanaf km 7,0 bis naar het Arthurhaus (Pongau)
  • Hirschbichlstraße (L110) tussen Weißbach en Hirschbichl (Pinzgau)
  • Diverse passen blijven voorlopig ook gesloten: B164 over de Filzensattel en de Dientner Sattel bij Dienten am Hochkönig (Pinzgau), de Gerlos Straße (B165) tussen Rankental en Ronach (Pinzgau) en de Tuxer Landstraße tussen Hintertux en Neuhintertux

Zeer gespannen lawinesituatie

Het lawinegevaar is van Vorarlberg tot Neder-Oostenrijk zeer hoog. Op de meeste plaatsen geldt een lawinegevaar van 4 op een schaal van 5. Tijdens de enorme sneeuwbuien stormt het vooral in de hoger gelegen gebieden flink, waardoor de sneeuw zich ophoopt en af kan breken. Hierdoor kunnen er ‘spontane’ lawines ontstaan. Veelal worden lawines ‘getriggert’ door bijvoorbeeld mensen, maar het feit dat ze nu spontaan kunnen ontstaan, maakt de situatie extra gevaarlijk. In sommige skigebieden, waaronder Obergurgl, wordt aangeraden vandaag binnen te blijven.

Zeer gespannen lawinesituatie

Zeer hoog lawinegevaar in Oostenrijk © lawine.tirol.gv.at

Wat te doen als je nu op wintersport bent?

Ben je op dit moment op wintersport, laat je dan goed informeren door de plaatselijke instanties. In sommige skigebieden kan prima geskied worden, terwijl in andere gebieden het beter is niet de piste op te gaan. Neem sowieso de lawinewaarschuwingen zeer serieus de komende tijd. Blijf altijd op de piste, want zelfs een meter ernaast kan het al levensgevaarlijk zijn. Hoe heerlijk en aantrekkelijk al die verse sneeuw ook kan zijn, laat je niet verleiden en wees verstandig. Ga ook niet afdalen over afgesloten pistes: deze zijn niet voor niets afgesloten. Het is echt levensgevaarlijk momenteel buiten de pistes.

Wat te doen als je nu op wintersport bent?

Het is erg rustig in de skigebieden vandaag

Wat te doen als je op wintersport gaat?

Wil je de komende dagen richting de Alpen, houdt dan de actuele situatie op de wegen goed in de gaten. Wees daarnaast flexibel qua reisschema. Het kan gebeuren dat er wegen afgesloten zijn en je dus ergens anders (tijdelijk) een accommodatie zou moeten boeken. Geen probleem, er zijn genoeg apps en mogelijkheden om snel een hotel te vinden. Wees voorbereid op een avontuurlijke reis en oefen vooraf vast even met je sneeuwkettingen. Op dit moment zijn collega’s Yvonne en Florien ook onderweg naar Oostenrijk met Gerlos als bestemming vandaag. Ook zij zijn vertrokken met het idee dat ze eventueel ergens zouden moeten overnachten, maar hopelijk bereiken ze Gerlos vanavond en berichten ze de komende dagen vanuit de Zillertal Arena.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.