16 oktober 2011 door Joeri in 'Skigebieden onder de loep''

Gevorderde skiërs stellen hele andere eisen aan een skigebied dan beginners of families. De echte cracks hebben behoefte aan een afwisselend skigebied met een hoog percentage rode en zwarte pistes. Naast de pistes moet er ook genoeg te beleven zijn. Een wintersportdag is immers niet compleet zonder enkele schitterende off-piste tracks. De volgende skigebieden bieden een mooie mix tussen uitdagende pistes en uitstekende off-piste mogelijkheden.

Helemaal 'los' in St.Anton.

St. Anton am Arlberg: absolute wereldklasse

St. Anton am Arlberg heeft alles waar een uitdagend skigebied aan moet voldoen. De honger naar steile zwarte afdalingen, buckelpistes en weergaloze off-piste tracks wordt hier zeker gestild. Het uitdagende skigebied reikt tot een hoogte van 2811 meter. Vanaf daar heb je niet alleen een fantastisch uitzicht, de pistes die er toe doen liggen nu ook binnen je handbereik. Wissel de ongeprepareerde afdalingen van de Matunjoch af met die van de Schindler Spitze om daarna toe te treden tot de poederspeeltuin van de Albonagrat. Je merkt het al, in St. Anton am Arlberg liggen tal van afdalingen die tot de verbeelding van de gevorderde skiër spreken. In St. Anton komt de veeleisende skiër die wel van een uitdaging houdt helemaal tot zijn recht.

Chamonix aan de voet van de Mont Blanc

Aan de voet van één van de beroemdste Alpenreuzen, de Mont Blanc, ligt Chamonix. Het afwisselende skigebied voldoet aan de eisen van ieder type skiër maar gevorderden komen hier toch wel het meest tot hun recht. Als er verse sneeuw is gevallen liggen de off-piste afdalingen er adembenemend bij. Met name de afdalingen vanaf de Aiguille du Midi zijn van een andere klasse. Uitdagende zwarte pistes liggen er ook genoeg in het gebied. In het nabij gelegen Argentière ligt La Herse, één van de beste buckelpistes van de Alpen.

Eindeloos knallen in Val d'Isère.

Val d’Isère

In Val d’Isère komen werkelijk alle facetten van skiën aan bod. Op de brede, blauwe pistes is het uitstekend carven, de rode pistes zijn prima opwarmertjes en de zwarte afdalingen staan garant voor de nodige zweetdruppeltjes. Op off-piste gebied is Val d’Isère haast onovertroffen. De ongerepte bergen vragen om het trekken van sporen en de sneeuwkwaliteit is er haast altijd top. Wijk je uit naar het gebied rond Tignes dan kun je een poging wagen op de Olympische buckelpistes.

Verbier: poeder en pikzwarte afdalingen

Wie Verbier zegt, zegt off-piste tracks, poeder en pikzwarte afdalingen. Het uitgestrekte gebied Les Quatres Valleés is de plek om de benen eens goed aan het werk te zetten. Vanuit Verbier sta je binnen de kortste keren op de beruchte Mont-Gelé. Aldaar liggen er twee zwarte afdalingen op je te wachten die de nodige techniek, durf en zelfbeheersing vragen. Dit is waar de middelmatige skiërs met knikkende knieën afhaken, en jij, de echte crack, opstaat. De flanken van de Greppon Blanc en Mont Fort liggen bezaaid met off-piste afdalingen.

Stukje hiken voor een mooie off-piste afdaling in L'Alpe d'Huez.

L’Alpe d’Huez: de langste zwarte afdaling ter wereld

Alleen al vanwege het feit dat L’Alpe d’Huez beschikt over de langste zwarte afdaling van de wereld is deze notering verdiend. De 16 kilometer lange Sarenne afdaling met 1800 meter hoogteverschil garandeert verzuurde bovenbenen. Het magistrale uitzicht, het magnifieke berglandschap en het gevoel alleen op de wereld zijn, verzacht echter veel. Verder liggen er in het gebied talloze off-piste tracks. Met name met die vanaf de 3330 meter hoge Pic Blanc gaat de gevorderde skiër zich vermaken.

In welk skigebied vind jij je uitdaging?

Vakantietips:
St. Anton am Arlberg: appartement incl. skipas v.a. €317,- p.p. >>
Val d’Isère: appartement incl. skipas €399,- p.p. >>
L'Alpe d'Huez: appartement incl. skipas vanaf €340,- p.p. >>

Toen hij net kon lopen werd Joeri direct op de ski’s gezet bij opa en oma in de achtertuin in Westendorf. De liefde voor dit dorp, de sport en Oostenrijk was geboren en is nooit meer weggegaan.