25 september 2011 door Thijs in 'Materiaal''

Salomon Quest 14

Komende week staat het weblog in het teken van gevorderden. Een gevorderde skiër stelt hoge eisen aan zijn materiaal en daarom beginnen we vandaag met de nieuwste wintersporttrends. Na het lezen van dit weblog weet jij waar je mee gezien moet worden op de piste. Op het gebied van ski’s en skischoenen zijn weer heel wat innovaties te zien!

Fischer Vacuum Fit

Met de nieuwe Vacuum Fit techniek van Fischer wordt het mogelijk om de complete skischoen aan te passen aan de anatomie van de voet. Gevolg is dat je een schoen krijgt met een perfecte pasvorm. Tijdens het pasproces, dat zo’n 20 minuten duurt, wordt de buitenschoen verwarmd tot een temperatuur van 80 graden. Vervolgens stap je er met de binnenschoen in en wordt de pasvorm bepaald. Resultaat is dat je een schoen krijgt zonder drukplekken met een perfecte pasvorm. De Vacuum Fit technology won eerder dit jaar een European Ski Award tijdens een prestigieuze wintersportbeurs.

Sidecounty is hip!

Sidecountry skiën is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden terwijl het eigenlijk niets nieuws is. Je maakt gewoon gebruik van de skiliften alleen neem je op de top niet de gemarkeerde piste maar een alternatieve off-piste route. Je zit wel gezellig met je familie en vrienden in de lift maar hebt geen last van trage skiërs op de piste. Fabrikanten spelen op deze trend in door massaal sidecountry skischoenen aan te bieden. Salomon kwam als één van de eerste met een schoen die zijn mannetje staat buiten de piste maar ook kracht en reactievermogen heeft (Quest 14). Dit jaar heeft bijna iedere fabrikant een sidecountry schoen in het programma. Off-piste skiën leeft!

Rossignol Experience 88

In de loop der tijd hebben we een hoop materialen in ski’s zien passeren. Hout, kevlar, glasvezel, carbon en zelfs bamboe en rubber werden gebruikt. Steen is iets volkomen nieuws. In het nieuwe Experience 88 model van Rossignol zit basalt verwerkt. De basalt is door de fabrikant gesmolten en vervolgens verweven in de stof die gebruikt wordt voor versterking van de ski. Of het echt werkt? Uit de eerste testresultaten blijkt van wel.

Salomon BBR

De meest opvallende ski deze winter wordt zonder meer de Salomon BBR. Bertrand Krafft, komt na de Pocket Rocket, met een nieuw spectaculair exemplaar. De BBR is een heldere blauwe ski die door het ontwerp float in de poedersneeuw. De tip doet denken aan een surfboard en de rocker shape is verantwoordelijk voor drijfvermogen in de poeder. De Salomon BBR wordt gepresenteerd als een allround ski die zowel houdt van carven op de piste als van een poederafdaling met sneeuw tot de knieën.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.