21 september 2011 door Thijs in 'Algemeen'' | 2 Reactie(s)

Skikleding, materiaal, accessoires, als je op wintersport gaat dien je over flink wat spullen te beschikken. Je kunt dit natuurlijk allemaal zelf aanschaffen maar lenen en/of huren is ook een optie. Zorg in ieder geval voor goede, warme kleding en een paar ski’s dat bij je niveau past. Zo kom je op de piste niet voor verrassingen te staan!

3-lagen systeem

Warme, waterdichte kleding

Als je het koud krijgt tijdens het skiën zal je het plezier snel verliezen. Dit moet je dus te allen tijde voorkomen. Om je te wapenen tegen het weer kun je gebruik maken van het drie lagen systeem. De basislaag, de isolatielaag en de buitenlaag. Als onderste laag kies je voor thermo kleding die je droog en warm houden door het vocht naar de volgende laag te transporteren. Na deze eerste, ademende laag, kies je bijvoorbeeld voor een fleecevest of wintersport pully die je beschermt tegen kou en wind. De buitenste laag bestaat uit een waterdichte jas en broek. Broeken en jassen zijn verkrijgbaar met verschillende coatings die ieder zijn prijskaartje en voor- en nadelen hebben. Belangrijk is dat de kleding water- en winddicht is.

Wintersport accessoires

Met alleen kleding ben je er natuurlijk nog lang niet! Handschoenen beschermen je tegen kou en valpartijen, een ski- en/of zonnebril is ook onmisbaar. Je staat er versteld van hoe fel die sneeuw is, voor je het weet loop je sneeuwblindheid op. Het allerbelangrijkst is natuurlijk de helm. De helm is tegenwoordig gemeengoed op de pistes en wordt echt niet alleen maar gedragen door beginners. Daarnaast zijn de designs vaak hip en is het draagcomfort hoog.

Wintersport materiaal

De keuze op het gebied van wintersportmateriaal is enorm. Als beginner is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Je wilt niet de winkel uitlopen met een paar te dure ski’s die helemaal niet bij je niveau passen. Als beginner kun je het beste voor een vergevingsgezinde, allround carve ski kiezen. Je beschikt dan over een soepele ski die zich eenvoudig laat besturen en nooit met jou aan de wandel gaat. Houd qua lengte zo’n 10 tot 15 centimeter korter aan dan je lichaamslengte, dus tussen neus en kin ongeveer.

Kopen, lenen of huren?

Bij het vergaren van je wintersportuitrusting moet je beslissen of je wilt gaan kopen, huren of lenen. Wanneer je besluit je spullen aan te schaffen kun je de komende jaren skiën op vertrouwd materiaal en weet je zeker dat je over goede kleding beschikt waar je je prettig in voelt. Het huren van ski’s heeft als voordeel dat je altijd over het nieuwste materiaal beschikt en dat je zelf geen last hebt van onderhoud. Van plan om te gaan huren op de plaats van bestemming? Dan heb je ook geen gedoe met het vervoeren van je ski’s en skischoenen in auto, bus, trein of vliegtuig. Raadpleeg ook je wintersportende familie en vrienden, misschien hebben zij nog wel een helm of skibroek te leen!

Heb jij nog tips voor beginners bij het samenstellen van hun wintersport outfit? Laat een reactie achter!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen