12 september 2011 door Thijs in 'Nieuws''

Nicolien Sauerbreij zit momenteel midden in de voorbereiding op het naderende wedstrijdseizoen. Tussen alle trainingen door opende de gouden medaille winnares van Vancouver het nieuwe wintersportseizoen en sprak ze met Snowplaza onder meer over de Olympische Spelen van 2014.

Opening nieuwe winterseizoen

Woensdag jongstleden opende Nicolien Sauerbreij samen met haar sponsor Arke het nieuwe wintersportseizoen op het dak van NEMO in Amsterdam. Voor deze bijzondere gebeurtenis was een klein wintersportlandschap aangelegd waar al snel de eerste sneeuwballen door de lucht vlogen. Nadat de rust was weergekeerd en Nicolien door alle fotografen op de gevoelige plaat was vastgelegd sprak ze met Snowplaza.

Voorbereiding

Wat mij eigenlijk direct al opviel was het enthousiasme van onze eerste medaille winnares in de sneeuw en tijdens het gesprek was dat niet anders. Nog voordat ik ook maar één vraag kon stellen begon ze te vertellen hoe bijzonder deze middag was. ‘Heel gaaf om het wintersportseizoen zo te mogen openen in Amsterdam! Door de mindere zomer merk je dat de wintersport echt alweer leeft onder de Nederlanders.’ Met de voorbereiding van Nicolien op de eerste wedstrijd van volgende maand in Landgraaf zit het ook wel goed. ‘Ieder maand zit ik minimaal een week op een gletsjer in Oostenrijk of Zwitserland om mij voor te bereiden op de eerste World Cup wedstrijden. Voorlopig lig ik helemaal op schema; geen blessures en ik voel me topfit.’

Topsporter

Tijdens de après-ski ga je Nicolien Sauerbreij, die vroeger eerst op de ski’s stond, echt niet tegenkomen. ‘Après-ski is inderdaad niet aan mij besteed, maar dat mis ik ook totaal niet. Als topsporter ben je maar met één ding bezig, presteren, en daar moet je bepaalde dingen voor laten. Ik vind het nog altijd fantastisch om iedere dag op mijn board te staan, dat je daar dingen voor moet laten weet je als je topsporter bent, maar dat gaat volkomen vanzelf.’

Zermatt

Nicolien komt het liefst op de gletsjer van het Zwitserse Zermatt. Ze roemt onder meer de uitstraling van het authentieke, autovrije dorp aan de voet van de prachtige Matterhorn. ‘Als ik een gebied moet noemen waar ik het liefste kom dan is dat zonder meer Zermatt. Alle faciliteiten om goed te kunnen trainen zijn hier aanwezig en de sneeuw is altijd van een goede kwaliteit.’

Olympische Spelen Sotsji 2014

De doelen van Sauerbreij dit seizoen zijn hoge ogen gooien tijdens de World Cups. ‘Ik wil proberen weer de nodige medailles binnen te slepen, maar plezier blijven hebben en fit blijven is ook erg belangrijk. Daarna kijk ik pas verder of ik volgend jaar ook nog doorga.’ En daarmee heeft de 31-jarige sneeuwkoningin mijn volgende vraag al beantwoord. ‘Dus over Sotsji 2014 kun je nog niets zeggen?’ ‘Nee zo ver vooruit wil ik nog niet kijken. Of ik doorga is afhankelijk van de resultaten en de fitheid. Voorlopig voel ik mij uitstekend en heb ik veel zin in het komende seizoen. Als ik doorga betekent dat overigens wel dat ik een extra kans voor goud heb door de aan het Olympisch programma toegevoegde parallelslalom.’

De Nederlandse berg

Over het plan om een 2000 meter hoge berg aan te leggen in Nederland is ze sceptisch. ‘Waanzin, complete waanzin! Dat zie ik dus echt niet zo snel gebeuren. Het klimaat is er niet voor geschikt, er is niet genoeg ruimte. Ik rijd liever 1000 kilometer om te boarden in een echt skigebied met echte bergen; als die berg er komt, dan zal ik dat blijven doen.

Wat zijn jullie herinneringen aan Nicolien? Ik kan me haar gouden race nog precies voor de geest halen. Hopelijk verdedigt ze haar titel in Sotsji!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen