31 augustus 2011 door Miranda in 'Nieuws'' | 10 Reactie(s)

Al weken wordt er in diverse media gesproken over de “Nederlandse berg”. Het plan van ex-wielrenner Thijs Zonneveld om een berg te bouwen in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. Gisteren was de eerste brainstormsessie met 50 deskundigen in Utrecht, ’s avonds een item in het NOS Journaal en vandaag is het voorpaginanieuws. Oh, stel je toch eens voor; een echte berg in Nederland! Mag ie in mijn achtertuin?

Berg-gekken

Nederland telt vele honderdduizenden bergliefhebbers. Mensen die regelmatig richting de Alpen gaan om te wandelen, fietsen, klimmen, skiën of te paragliden. Ook ik ben een enorme “berg-gek”. Ik heb ze, de bergen dus, een aantal jaren letterlijk in mijn achtertuin gehad toen ik in Italië woonde. Wat een luxe en heerlijkheid! Het zou toch geweldig zijn als we in Nederland ook onze eigen echte berg van 2.000 meter hoog zouden hebben? Even lekker op zondagmorgen een mountainbiketochtje. Als het regent niet denken “Bah, het regent...” maar “Hé, het regent! Morgen verse sneeuw op onze berg! Skiën!”

200 miljard

Toen ik een tijdje geleden hoorde over het plan voor een Nederlandse berg vond ik het direct een geweldig idee, maar nam het eerlijk gezegd niet al te serieus. Maar waarom eigenlijk niet? We leggen zeeën droog en bouwen enorme dijken, dus waarom niet een berg? En die 200 miljard die kunnen we toch best bij elkaar krijgen met alle bergsport-liefhebbers? Deze berg kan heel wat opleveren aan toegangskaarten, skipassen, horeca en werkgelegenheid.

Serieuze brainstorm

Maar gisteren was het eindelijk zo ver. Diverse deskundigen, waaronder ingenieurs, adviseurs en sportbonden schoven aan tafel in Utrecht om eens serieus over het plan te brainstormen. Het gerenommeerde ingenieursbureau DHV presenteerde zelfs al een berekening voor een berg in de Noordzee. Deze berg zou tweeduizend meter hoog zijn met een doorsnee van 12 kilometer van oost naar west en een totale oppervlakte hebben van 120 vierkante kilometer. Genoeg kilometers voor heel wat piste-pret! Het bureau Hoffers Krüger liet een puntexemplaar zien, voor in de Flevopolder

Nadelen

Het klinkt natuurlijk allemaal erg leuk, maar het plan heeft natuurlijk ook heel wat nadelen. Waar zetten we de berg neer? Krijgen we ook te maken met klimaatsverandering door de berg? Zal het niet vreselijk druk zijn op een zonnige zaterdagmiddag met verse sneeuw?

Ik ben benieuwd hoe dit verhaal verder zal gaan en zal het dan ook zeker op de voet gaan volgen. Wat vinden jullie? Idioot plan of een geniaal idee die berg in Nederland?

Reactie(s)

door Thijs op 1 september

Mijn wintersport in 2021 staat vast! Mount Holland!door Gerrit op 2 september

Onbetaalbaar, de rente over 200 miljard is bij 6 % alleen al 12 miljard. Om alleen de rente te betalen zijn per jaar al 120 miljoen bezoekers nodig als ze per keer 100 euro uitgeven. Een tripje naar de Alpen zal goedkoper zijn.door Ben Elux op 9 september

@Jan "Als we nou allemaal een paar honderd euro in het plan steken?" Met de eerste raming voor de kosten op 200miljard moet iedere Nederlander er twaalfdduizend euro insteken, en dat is inclusief alle baby's, bejaarden en bijstandsouders. En dan hebben we het nog niet over het feit dat welk bouwmateriaal je ook kiest je ruim meer dan de complete jaarproductie van over de gehele wereld van het spul nodig zal hebben, en een manier om het aan te voeren en op te bouwen. De bouw gaat waarschijnlijk enkele eeuwen duren. Wil je voor een paar honderd euro per persoon een berg neer zetten (en de boel in 10-20 jaar kunnen neerzetten) dan kom je uit op een berg van een meter of vijfhonderd (4*4*4=64 keer minder volume). Een heuveltje, een saaie bedoeling, een soort Ardennentop. Alleen dan misschien wat minder vlak. Wacht even, Ardennentop? Als je die 500 meter nou eens bovenop een van de hogere Ardennentoppen plaatst? Er zijn meerdere plekken waar je zoiets zou kunnen neerzetten zonder ergens op grond van lager dan 600 meter boven zeeniveau te hoeven bouwen, en een deel van de bestaande top zal zelfs op bijna 700 meter liggen. Bouw daar een bult van 500-600 meter bovenop en je zit op 1200 meter, waar het pakweg 7-8 graden kouder is dan op zeeniveau. Een deel van de geschikte plekken ligt ook nog aan de rand van de Ardennen, waar fietsers de beklimming op ongeveer 250 meter boven zeeniveau kunnen beginnen. Dan hebben ze dus 950 hoogtemeters voor de boeg, het eerste stuk met een steilheid van een graad of 4, en de bovenste 550 meter zo steil als ze maar willen. Dat is de enige manier waarop dit plan kan werken. Maar een berg in Nederland, vanuit het niets? Nee, daar zou ik mijn geld niet in stoppen.Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen