24 augustus 2011 door Thijs in 'Nieuws''

Momenteel wordt er in het Montafon druk gewerkt aan de realisatie van een nieuwe gondel. Deze hypermoderne lift gaat de gebieden Silvretta Nova en Silvretta Hochjoch met elkaar verbinden waardoor in één klap het grootste aaneengesloten skigebied van Vorarlberg ontstaat. 8 december, bij de start van het nieuwe seizoen, staat de opening gepland. Voor die tijd moet er nog het nodige gebeuren.

Grasjoch Bahn

Vanaf het dalstation van de nieuwe Grasjoch Bahn in St. Gallenkirch is het voortaan mogelijk om in 16 minuten de 2430 meter hoge top van Silvretta Hochjoch te bereiken. De Grasjoch Bahn wordt 3965 meter lang en overbrugt een hoogteverschil van 1160 meter. Om het hoogste punt te bereiken dien je op 1976 meter over te stappen op de eveneens nieuw te bouwen Hochalpila Bahn.

Overzichtskaart van de nieuw te bouwen liften

Overzichtskaart met in het rood de nieuwe liften

De bouw

In mei 2011 is er begonnen met het project dat in totaal 30 miljoen euro moet gaan kosten. De oude Grasjoch stoeltjeslift werd ontmanteld en er kon begonnen worden aan de bouw van de dal- en bergstations. In juli kwam de bekende firma Doppelmayr de eerste palen afleveren waarover straks de kabels gaan lopen. In totaal zijn er 34 palen nodig waarvan de hoogste maar liefst 32 meter is. Per helikopter worden ze vervolgens, nadat er een stevige fundering is gelegd, op hun plek gehesen. Ondanks het weer van de afgelopen tijd, het sneeuwde boven de 1800 meter, ligt de bouw op schema. In oktober moet de kabel en de 100 gondels bevestigd gaan worden, november zal in het teken staan van testen.
Bekijk hier hoe de bouw de afgelopen tijd is gevorderd >>

Montafon

Vorarlbergs grootste skigebied

Door de verbinding tussen Silvretta Nova en Silvretta Hochjoch ontstaat het grootste skigebied van Vorarlberg. 155 aaneengesloten pistekilometers liggen vanaf december voor je klaar. Je hebt niet langer de auto of skibus nodig om te switchen van skigebied, voortaan pak je gewoon de nieuwe Grasjoch Bahn. Met de komst van deze nieuwe liften krijgt het Montafon wederom een impuls. Dit actieve dal is al jarenlang geliefd bij diverse type wintersporters. In het gebied liggen pistes klaar voor ieder niveau en qua sneeuwzekerheid zit het meer dan goed. Daarnaast is het Montafon voor Nederlanders zeer aantrekkelijk omdat het één vanaf de eerste skigebieden is vanaf de Oostenrijkse grens (Bregenz).

Enkele hoogtepunten van het nieuwe skigebied op een rijtje:

  • 155 pistekilometers
  • 40 liften
  • Langste dalafdaling Vorarlberg
  • Langste rodelbaan Vorarlberg (Garfrescha)
  • 10 bergrestaurants met 9000 zitplaatsen
Klik hier voor meer informatie over de bouw van de liften >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.