30 juni 2011 door Kirsten in 'Algemeen''

De winter is alweer een tijdje voorbij en de zomer heeft zijn intrede gedaan. Misschien zit jij wel op dit moment op het strand of op het terras en liggen de besneeuwde bergen diep weggeborgen in je geheugen. Het enige ijs waar jij op dit moment aan denkt, is een Magnum of een Raketje! Het is nog lang geen winter! Het duurt nog zeker zes maanden!

Het kiezen van een wintersport bestemming

Toch begint het bij de meeste mensen alweer te kriebelen en langzaam komen de plannen voor een wintersportvakantie ter sprake. Waar gaan we dit jaar naar toe? Wanneer gaan we weer op wintersport? Je kan maar beter vroeg beginnen met het voorbereiden van je wintersportvakantie, want voor je het weet is het zover! En een goede voorbereiding is het halve werk! Het is nou niet de bedoeling dat je als een gek je koffer gaat pakken, want zo ver zijn we nog lang niet! Maar wat je deze zomer wel al kan gaan doen, is brainstormen over de bestemming. Waar wil je heen? Met wie ga je? Moet de bestemming veel après-ski hebben? Of juist weinig? Voor de ervaren wintersporters onder ons, is dit meestal een makkelijk vraag. Zij weten wat ze zoeken in een wintersportbestemming en komen daar waarschijnlijk al jáááren! Maar waar moet je beginnen met zoeken als je nog (bijna) nooit op wintersport bent geweest? Vraag je eerst het volgende af:

Met vrienden op vakantie

1. Met wie ga je op vakantie?

Ga je met een groep vrienden of met je hele familie? Ga je met je kinderen op wintersport of alleen met je liefje? Want als je met een groep gaat, dan kies je waarschijnlijk voor een appartement en een bestemming met drukke après-ski of een plek waar je groepskorting krijgt. Snowplaza helpt groepen, in samenwerking met Summit Travel, met het vinden van de juiste bestemming. Klik hier voor meer informatie over groepsreizen >> Ook als je met kinderen op vakantie gaat let je op andere dingen. Een wintersportgebied moet kindvriendelijk zijn.

2. Hoeveel geld kan je (of wil je) besteden?

Sommige wintersportgebieden zijn nou eenmaal wat duurder dan anderen. Deze ‘dure’ skigebieden hebben dan ook van alles en hebben vaak vele kilometers aan pistes, een drukke après-ski en de dorpen bij het skigebied zijn over het algemeen wat groter. Kleinere skigebieden zijn vaak goedkoper, maar missen dan weer een bruisende après-ski of ervaren skiërs zijn er snel uitgekeken. De skigebieden in Oostenrijk en Zwitserland zijn weer duurder dan de skigebieden in Tjechië of Polen. Klik hier voor tips voor een betaalbare wintersportvakantie >>

Alpen Expres

3. Hoe wil je erheen reizen?

Het type vervoer is heel belangrijk voor je bestemmingskeuze. Elk vervoersmiddel heeft zijn voor- en nadelen. De meeste wintersporters kiezen voor de auto. Met een auto kan je veel meenemen en heb je de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Een nadeel van met de auto rijden, is dat er duizenden mensen er voor kiezen om met de auto richting de Alpen te vertrekken en dan ontstaan er files, of het gaat heel hard sneeuwen. Veel mensen hebben ook geen zin om heel ver te reizen met de auto.Een andere optie is de trein. Als treinstewardess op de Alpen Expres en de Ski-trein heeft dit natuurlijk mijn voorkeur. Met de trein stap je gemakkelijk op en kom je ongerust aan op de bestemming. Je hoeft niks te doen, behalve te genieten van je reis. Nadeel is wel dat je weinig koffers mee kan nemen en – eenmaal aangekomen – heb je geen auto.

Hotel

4. Waar wil je verblijven?

Verblijf je liever in een hotel of in een appartement? Of in een echte berghut? De één heeft liever de luxe van een hotel en de ander heeft liever de zelfstandigheid van een appartement. Als een stel kies je vaak ook liever voor een hotel en een groep kiest eerder voor een appartement. Waar zijn appartementen goedkoop? Welk hotel is kindvriendelijk? Ligt het in de buurt van de pistes? In het dorp?

Meer tips voor het kiezen van de bestemming? Lees volgende week deel twee!

Weet jij al waar je heen gaat?

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!