Skip to navigation Skip to main content

Do's & Dont's op wintersport

Dat de voorpret minstens zo belangrijk is, weten we eigenlijk allemaal. Toch stappen we vaak gehaast en gejaagd de vakantie in. Een goede voorbereiding begint al op het thuisfront. Een opgeruimde koffer en auto zijn de eerste stappen naar een fijne vakantie. Probeer ook uitgerust op weg te gaan. Las indien mogelijk een rustdag in vóór de vakantie.

Hoe te reizen?
Reis je per auto; s’ nachts blijven de files uit, echter het gaspedaal wordt graag te lang ingetrapt omdat de lange ruime Duitse Autobahnen zo aantrekkelijk zijn om overheen te crossen . Het inlassen van voldoende pauzes zijn bijna een overbodige tip van flip, alleen voor veel mensen is het misschien toch nog een hoognodige herhalings notitie. Vertrek je toch liever overdag in de richting van de sneeuwvlokken, reken dan vooral ruim in reistijd. Zo voorkom je frustraties en zenuwslopende momenten tijdens onverwachte files en ander oponthoud. Voordeel voor de daglichtkijkers is dat het bioritme beter in balans blijft. Zo begint de eerste vakantiedag niet met kaakgymnastiek van het vele gapen. De trein en het vliegtuig zijn wellicht iets onvriendelijker voor je bagage qua massa en volume, maar zeker in overweging te nemen vanwege de grote gemaksfactor.

Relax, and take it easy
Eenmaal aangekomen in de bergen moet er vaak nog van alles geregeld worden: skipassen kopen, Skiles boeken, materiaal huren, boodschappen doen enzovoort. Toch dringt gevoelsmatig de tijd en heeft men vaak het idee zo snel mogelijk op de ski’s en of boards te moeten en willen staan. Probeer zo veel mogelijk thuis te regelen. Veel skischolen en sportzaken bieden de mogelijkheid om vooraf de skiles en het materiaal te boeken, dit scheelt een hoop tijd en gedoe. Probeer verder gewoon te genieten van elke bezigheid, je hebt tenslotte vakantie!

Tweede dag
Als de tweede dag is aangebroken kan de vakantie “echt “beginnen. Verken het gebied van te voren op de pistekaarten zodat je aan het einde van de dag echt kunt genieten van de aprés-ski momenten in plaats van een lange wandel tocht of te dure taxi als gevolg van een gesloten lift. De derde dag worden wij wintersporters over het algemeen een beetje overmoedig, helemaal als de weergoden ook nog positief gestemd zijn. Dan racen wij graag de pistes af, want de gewenning zit inmiddels in de benen. Blijf alert en wordt niet onvoorzichtig, een ongeluk zit in een klein hoekje en cijfermatig gezien gebeuren de meeste ongevallen op de 3e vakantiedag.

Warming up
Een warming up dient om de bloedcirculatie in werking te zetten en de kans op blessures te verkleinen. Daarnaast zijn wat rek en strek oefeningen een goed smeermiddel om de motor op gang te helpen. Draai de benen, knieën, voeten, heupen, armen, schouders, handen, nek en het hoofd goed los. Het is geen overbodige luxe om hier zo’n 10 a 15 minuten voor uit te trekken.

Voorkom overbelasting
Een dagje of middagje niet skiën of boarden is vaak een goed alternatief voor dure massages en wellness programma’s. Gewoon de beentjes en het lichaam even laten bijkomen, tenslotte worden er spieren gebruikt die het hele jaar in rust staan. Deze batterijtjes moeten ook weer even opgeladen worden en varen er wel bij om een paar uurtjes vrij te hebben. Denk niet meteen dat dit jammer is voor de reeds betaalde skipas, een helikoptervlucht of ritje op de banaan is vele malen duurder en zeker minder plezierig.

Hier ontbreekt nog iets aan de uitrusting

Goede uitrusting
Met goed materiaal en een goede uitrusting is de helft van de pret al voorhanden. Heb je eigen schoenen, ski’s en of boards, zorg er dan voor dat alles goed geprepareerd is. Met stompe kanten is zelfs de beste skiër uit het gareel. Goed zittende, maar zeker niet té ruime skischoenen zorgen voor een goed contact met de ski waardoor de feeling met de sneeuw gemakkelijker wordt. Laat je goed adviseren en neem niet genoegen met slechts goedkeurende blik van het winkelpersoneel. Een goede schoen mag best een beetje strak zitten in het begin, afgeknelde aderen zijn echter te veel van het goede. Kleding van water en winddicht materiaal zijn een must have. Niets is vervelender dan een doorweekt of koud lichaam als de neerslag naar beneden dwarrelt. Ademende thermo onderkleding zorgen ervoor dat het transpiratievocht weer afgevoerd wordt. Als laatste mag een goede ski zonnebril niet ontbreken, tenslotte is het fijner het blikveld open te houden. Het dragen van een helm raad ik ten alle tijden aan. Mijn gezegde luidt, een gebroken arm of been heelt wel weer op zijn tijd, bij een hoofdletsel wordt dit echter een grote strijd.

Ik wens je een fijne wintersport!

Winter Female Author 1

Over Diana

Tot haar 16e had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. Ze haalde haar skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.