29 april 2011 door Miranda in 'Opmerkelijk', Algemeen''

Vorige week was ik in het Franse La Clusaz en heb daar een demonstratie gezien van een spectaculaire wintersport: speedriding. Het is een combinatie tussen paragliden en skiën, waarbij enorme hoogtes en snelheden worden bereikt. Geen sport voor watjes dus! Kijk en huiver....

Ontstaan in 2004

Speedriding is ontstaan in 2004 in het Franse Valfréjus. Een aantal paragliding instructeurs begon met het experimenteren met een klein paraglide-scherm (6m2) en ski’s. Een jaar later was de eerste speedridingschool een feit en werd de sport erkend en aangesloten bij de FFVL (Franse organisatie voor de “vrije” vliegsport). Inmiddels is de sport haar kinderschoenen ontgroeid en zijn er 43 scholen, 1.600 actieve speedriders en worden er zowel freeride- als snelheidwedstrijden georganiseerd.

Snelheden tot 120 km/h

Speedriden is wel een beetje te vergelijken met snowkiten maar een stuk spectaculairder, sneller, en naar mijn mening ook gevaarlijker. Er worden snelheden tot 120km/h gehaald op ski’s! Daarnaast moet je goed sturen en manoeuvreren; rotsen en bergwanden geven immers over het algemeen niet zoveel mee. Vanaf 14 jaar mag je in Frankrijk speedriden en je moet uiteraard de basis van het skiën goed onder de knie hebben.

Enkele daredevils in La Clusaz, een beetje maf moet je wel zijn voor deze sport....

Mafkezen in La Clusaz

Speedriding is een sport die je off-piste uitoefent. In La Clusaz werd daar vorige week een uitzondering voor gemaakt, om te laten zien hoe leuk en spannend speedriding is. De beste riders van Frankrijk waren er en gaven, ondanks de matige sneeuwcondities, een spectaculaire demonstratie. Tijdens de laatste afdaling vlogen ze zelfs tussen een lift en het terras ,waar we stonden te kijken, door. Deze ruimte was waarschijnlijk niet breder dan 20 meter! Volgens mij ben je dan best een beetje een mafkees, met een meer dan gemiddelde adrenalinebehoefte.

Een spectaculaire sport, maar ik zou het niet zo snel durven, wat jij?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen