23 april 2011 door Miranda in 'Live vanuit de sneeuw', Reisverslagen''

Afgelopen week was ik aan het Lac d'Annecy in Frankrijk. Vlakbij Annecy liggen de skigebieden van La Clusaz en Le Grand Bornand. Deze skiresorts hebben, net als vele andere gebieden, een zware winter gehad; weinig sneeuw en hoge temperaturen. Na zo'n winter zou je misschien niet geloven dat je nog steeds kunt skiën, maar in La Clusaz was het nog mogelijk!

Op de zonnige hellingen waar je in de winter kan langlaufen, was geen spoortje meer te zien van de sneeuw.

Slechts 3 meter sneeuw dit jaar

La Clusaz is gelegen in de Noordfranse Alpen, de Haute Savoie. In dit bijzonder sfeervolle wintersportplaatsje valt normaal gesproken zo'n 6 meter sneeuw per jaar. Dit jaar viel er de helft, zo'n 3 meter gedurende het hele seizoen. Dat je met kunstsneeuw én knap piste prepareren het seizoen toch nog flink kan oprekken bleek afgelopen week. Het skigebied gaat tot 2600 meter en de noordhellingen waren allemaal nog goed wit. Maar keek je aan de andere kant, dan was alles groen.

Vanaf het tussenstation richting de Col de Balme is het nog wit.

De beginnershelling ligt er toch was triest bij....

Strand of sneeuw?

Hoewel het enorm begon te kriebelen, heb ik helaas niet kunnen skiën. Ik heb een demonstratie bijgewoond van speedriding, een enorm spectaculaire wintersport waarover ik binnenkort meer zal schrijven. Toch waren er nog behoorlijk wat Franse vakantiegangers die genoten van de wintersport in La Clusaz, terwijl andere toeristen in hun bikini aan het strand van Lac d'Annecy lagen. Bij de lager gelegen beginners-helling was het zelfs nog flink druk met mensen die voor het eerst op de ski's stonden. Het zag er toch een beetje triest uit daar in het dal, zo'n wit-bruine piste....

Gletsjerskiën

Toch is het winterseizoen in veel gebieden nog niet voorbij. Op de verschillende gletsjers kun je meestal tot begin juni nog prima skiën. Met een beetje geluk tref je zelfs nog wel eens verse poeder! Sommige gletsjers zijn gedurende de hele zomer open, maar ik ben benieuwd hoe dat dit jaar zal zijn. Steeds meer gletsjergebieden sluiten in de zomer wegens gebrek aan sneeuw en om de gletsjer te beschermen tegen verder smelten.

En jij? Zit je al met je hoofd in de zomer, of wil je nog wel een keer de sneeuw opzoeken?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen