Skip to navigation Skip to main content

Hoe was jouw winterseizoen 2010/2011?

1885 - Hoe was jouw winterseizoen 2010/2011? (1)

Het moge duidelijk zijn dat afgelopen winter nou niet de beste was sinds jaren. De sneeuwval bleef flink achter ten opzichte van voorgaande jaren en de temperatuur was vaker boven dan onder het vriespunt. Desondanks viel er overal, met behulp van kunstsneeuw, meer dan behoorlijk te skiën. Laten we nog één keer terugblikken.


Veelbelovende start

En het zag er nog wel zo veelbelovend uit. In november is er overal in de Alpen voldoende sneeuw gevallen en in combinatie met de koude decembermaand zorgde dit voor prima sneeuwcondities. In Oostenrijk was dit misschien wel de beste periode van het hele seizoen. Terwijl wintersporters aan de noordflank het moesten doen met een meter sneeuw was er aan de zuidflank een overvloed aan het witte goud. In de Zuid-Franse Alpen en de Dolomieten was de hele winter meer dan genoeg (verse)sneeuw.

Witte aders door een groen landschap

Matig vervolg

Maar koning winter zette niet door. Aan de noordflank was het voor de lager gelegen gebieden gedaan met de sneeuw. Een hoge sneeuwgrens zorgde voor regen op de lager gelegen pistes en in de dalen. De sneeuw in de dalen verdween letterlijk als sneeuw voor de zon. In februari en maart zette deze trend zich door. Aan de zuidflank viel van tijd tot tijd verse sneeuw, aan de noordflank waren de temperaturen veel te hoog en profiteerden alleen de hoogste pistes van verse sneeuw. In combinatie met een fel schijnend zonnetje was het ’s middags al vroeg druk op de terrassen en rustig op de zompige pistes vol bulten.

Redelijke krokus

Voor alle Nederlandse wintersporters die in de krokus op vakantie gingen kwam het mede door een sneeuwbui in de voorafgaande week nog redelijk goed. De pistes hielden zich redelijk maar aan het eind van de week konden ze niet meer op tegen de brandende zon. In de dalen waren inmiddels zomerse taferelen waar te nemen. Geen sneeuw meer te bekennen!

Hoe was jouw winterseizoen?

Ondanks de tegenvallende sneeuwcondities toch kunnen genieten van een heerlijke skivakantie? Laten we nog één keer nagenieten voor we ons richten op de zomer. Waar ben je geweest, hoe was de sneeuw en heb je al plannen voor volgend jaar?

Winterseizoen 2010/2011: een seizoen vol uitersten. Volop sneeuw in het zuiden, matige hoeveelheden in het noorden. Drukte op de gletsjers, witte aders door een groen landschap bij normale skigebieden. Kunstsneeuw onmisbaar, sneeuwkettingen overbodig.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.