Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Aan de Zuidflank meer bewolking en lokaal verse sneeuw.

Een wegtrekkend hoge drukgebied zorgt vandaag nog voor veel zon. In het weekend komt een zuidelijke stroming op gang. Hierdoor zal vooral de Zuidflank van de Alpen met veel bewolking en sneeuwval te maken krijgen. Vooral op zondag is in de Franse- en Zwitserse Alpen lokaal veel sneeuw mogelijk.

Sneeuwhoogtes op vrijdag 11 maart 2011

Zondag sneeuw.

De komende dagen wordt de invloed van een hoge drukgebied ten oosten van de Alpen steeds minder merkbaar. Hierdoor komen lage drukgebieden dichterbij en zullen de onderlinge verschillen tussen de skigebieden gaan toenemen. De eerste tekenen hiervoor zijn vandaag al goed merkbaar. Zo zal de dag met een enkele mistbank beginnen, maar na verdwijnen ervan schijnt de zon weer volop. In de loop van de middag zien we een zuidelijke stroming op gang komen waardoor de er bewolking aan de Zuidflank zal gaan ontstaan. Deze stroming wordt de komende dagen alleen maar krachtiger en zal vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd blijven worden. Zo zal ook op zaterdag de Zuidflank gevoelig voor bewolking blijven en vooral op zondag resulteert dit in de Franse Alpen voor lokaal veel sneeuw, boven de 800-1200m. De zuid tot zuidoostelijke stroming blijft tot zeker het midden van de komende week gehandhaafd zodat tegenstellingen tussen Noord- en Zuidflank blijven bestaan. Wel neem de neerslagactiviteit na zondag af.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een overeenkomend drukpatroon weer.

Goede omstandigheden in Tignes, op de Val Claret (2150m).

Duitsland: Zonnige perioden en overwegend droog.


Vandaag:
Licht bewolkt, ten noorden van Frankfurt zwaar tot geheel , bewolkt. Lokaal zal in de vroeg ochtend een enkele mistbank aanwezig zijn. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke, in de middag westelijke, richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. De wind is zwak, in het zuiden matig, uit zuidoostelijke richting. In de middag kans op sterke windstoten.
Zondag t/m Woensdag:
Eerst vanuit het westen zwaar tot geheel bewolkt en vooral in de westelijke helft kan op wat lichte regen. Daarna als gevolge van Föhn overwegend licht bewolkt.

Frankrijk: Zondag verse sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt. In de middag aan de oostflank half tot zwaar bewolkt. In de nacht kans op een lokale mistbank. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Half tot zwaar bewolkt, geleidelijke in het oosten geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuw boven de 1200m. De wind is zwak, in het westen matig, uit zuidelijke richting. Vooral aan de westflank komen sterke windstoten voor.
Zondag t/m Woensdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en vooral op zondag lokaal veel sneeuw. Daarna aanhoudend veel bewolking, maar zullen vooral aan de westflank ook enkele zonnige perioden mogelijk zijn.

Italië: Meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, maar in de middag licht tot half bewolkt. In de nacht en vroege ochtend eerst lokaal een enkele mistbank. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Half tot zwaar, in het uiterste westen en noorden geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Aanhoudend veel bewolking en van tijd tot tijd licht sneeuwval, vooral op zondag in het westen lokaal veel sneeuw.

Oostenrijk: Vooral aan de Zuidflank sneeuwkansen.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de vroege ochtend in de dalen kans op een mistbank. Overdag in de dalen eerst nog kans op laaghangende bewolking. De wind is zwak uit richtingen tussen zuidwest en noordwest.
Morgen:
Overwegend licht bewolkt. Aan de zuidflank zwaar, tot lokaal geheel, bewolkt. De wind is matig uit zuidelijke richting. Er komen met name in de westelijke helft windstoten voor tot 75km/u.
Zondag t/m Woensdag:
Vooral aan de Zuidflank zwaar tot geheel bewolkt weer en kans op lichte sneeuw, boven de 1200m. Aan de Noordflank is het droger en is minder bewolking aanwezig.

Zwitserland: In het zuidoosten kans op sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de vroege ochtend zeer lokaal een enkele mistbank. In de late middag in het zuidoosten half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen.
Morgen:
Overwegend licht bewolkt. In het uiterste zuidoosten zwaar, tot lokaal geheel, bewolkt. De wind is matig uit zuidelijke richting. Er komen windstoten voor tot maximaal 75km/u.
Zondag t/m Woensdag:
Vooral in het zuidoosten zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd (lichte) sneeuwval. In het noorden is het droger en zijn zonnige perioden mogelijk.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.