Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zondag kans op veel sneeuw in de Franse Alpen.

1822 - Alpenweer: Zondag kans op veel sneeuw in de Franse Alpen. (1)

Een wegtrekkend hoge drukgebied maakt de komende dagen plaats voor de invloed van lage luchtdruk vanuit het westen. Vandaag hebben we vooral aan de Noordflank nog met veel bewolking en wat zeer lichte sneeuwval te maken. In het weekend is met name aan de Zuidflank veel bewolking en kan in de Franse Alpen lokaal veel sneeuw vallen.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op donderdag 10 maart 2011.

Vooral op zondag sneeuwkansen.

De komende dagen trekt een hoge drukgebied verder naar het oosten, terwijl vanaf de Atlantische Oceaan lage drukgebieden dichterbij komen. De Alpenlanden liggen vanaf het weekend precies op de overgangszone waarin een zuidelijke stroming tot stand komt. Maar voor vandaag hebben we eerst te maken met een bewolkingszone die gisterenavond vanuit het noorden dichterbij kwam en inmiddels het weer aan de Noordflank bepaalt. In deze bewolkingszone valt van tijd tot tijd zeer lichte regen, of sneeuw boven de 1000m. In de ochtend lost deze zone op of trekt verder naar het oosten weg. In de middag nadert bewolking van een volgende neerslagzone de Alpenlanden, maar de neerslag stagneert boven het midden van Duitsland. Daarna wordt op vrijdag de zuidelijke stroming in gang gezet die voor veel bewolking aan de Zuidflank zal zorgen. Pas als op zaterdagavond de lage drukinvloed merkbaar wordt word de bewolking dik genoeg om neerslag te geven. Beneden de 800-1200m zal dit in de vorm van regen zijn, maar daarboven valt sneeuw en in de Franse Alpen kan dit lokaal 20-30cm opleveren. Aan de Noordflank is het duidelijk droger en zijn er zonnige perioden, maar op dinsdag kan ook hier wat lichte sneeuw gaan vallen.
Betrouwbaarheid:
85% van de computer berekeningen geven een overeenkomend drukpatroon weer.

Zelfs in de lift naar boven in Chamonix is het goed vertoeven in de zon.

Duitsland: Eerst veel bewolking, daarna opklaringen en in het weekend kans op (mot)regen.


Vandaag:
Zwaar bewolkt, en vooral in de ochtenduren tijdens lichte (mot)regen geheel bewolkt. In de middag vanuit het westen half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, ten noorden van Frankfurt zwaar tot geheel , bewolkt. Lokaal kan in de vroeg ochtend een enkele mistbank aanwezig zijn. De wind is zwak tot matig uit westelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Overwegend licht bewolkt, vanaf zondag vanuit het westen zwaar bewolkt en kans op wat lichte neerslag.

Frankrijk: Zondag lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt, in de nacht en ochtend een enkele mistbank. Overdag zeer lokaal in de dalen kans op laaghangende bewolking. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. In de middag aan de oostflank half bewolkt. In de nacht kans op een lokale mistbank. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw boven de 800-1200m. De grootste intensiteit is in het zuiden van de Franse Alpen te verwachten. In de loop van maandag geleidelijk aan droger en zijn zonnige perioden mogelijk.

Italië: Geleidelijk meer bewolking en kans op wat sneeuw.


Vandaag:
Licht, in het uiterste noordoosten half tot zwaar, bewolkt. In de nacht en ochtend een enkele mistbank. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, maar in de nacht en ochtend eerst lokaal een enkele mistbank. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en kans op sneeuw boven de 1000m. Na het weekend droger en meer zonnige perioden.

Oostenrijk: Zon, maar later vooral aan de Zuidflank sneeuw.


Vandaag:
Aanvankelijk zwaar tot geheel bewolkt en enkele druppels regen, of sneeuw boven de 1800m. Geleidelijk vanuit het oosten licht tot half bewolkt, De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, in de nacht en ochtend zeer lokaal een enkele mistbank. Overdag in de dalen kans op laaghangende bewolking. De wind is zwak uit richtingen tussen zuidwest en noordwest.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Vooral aan de Zuidflank zwaar tot geheel bewolkt weer en kans op lichte sneeuw, boven de 1200m. Op zondag zal de intensiteit hiervan iets toenemen met lokaal hoeveelheden van 2-5 cm. Aan de Noordflank is het droger en is minder bewolking aanwezig.

Zwitserland: Vooral sneeuwkansen in het zuidoosten.


Vandaag:
Licht, maar op hoogste toppen in het zuidoosten half, bewolkt. De wind is zwak uit westelijke, later noordwestelijke, richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, in de nacht en ochtend zeer lokaal een enkele mistbank. Overdag in het zuidoosten half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Vooral in het zuidoosten zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd (lichte) sneeuwval. In het noorden is het droger en zijn zonnige perioden mogelijk.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.