Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vooral in het weekend kans op sneeuw

1817 - Alpenweer: Vooral in het weekend kans op sneeuw (1)

Een hoge drukgebied zorgt de eerste dagen nog voor veel zonnige perioden en droog weer. In het weekend wordt een lage drukgebied belangrijker en zien we met een zuidelijke stroming de meeste bewolking, en sneeuwkansen, in de Franse- en Zwitserse Alpen ontstaan. Ook in het noorden van Italië is sneeuw mogelijk.

Uit eigen ervaring; er zijn met dit weer mooie afdalingen op de Maiskögel in Kaprun te maken.

Vooral op zondag sneeuwkansen.

De eerste dagen blijft het weerbeeld bepaald worden door de invloed van hoge drukgebieden. Het is droog en er is veel zon op de skipistes aanwezig. Op donderdag probeert bewolkingszone vanuit het noorden dichterbij te komen, maar door het hoge drukgebied zal dit grotendeels oplossen. Vanaf vrijdagmiddag zien de we meeste bewolking aan de Zuidflank ontstaan doordat lagere luchtdruk dichterbij komt. Eerst is er slechts een kleine kans op lokaal wat lichte sneeuwval. Vanaf zaterdagmiddag gaat dit veranderen als zowel de Franse- Zwitserse en Italiaanse Alpen met sneeuwval te maken krijgen. Vooral in het zuidelijk deel van de Franse Alpen kan lokaal veel sneeuw gaan vallen boven de 800-1200m. Pas in de loop van maandag neemt de activiteit duidelijk af en komt er ook weer wat ruimte voor de zon. Doordat er een overwegend zuidelijke stroming staat ligt de grootste sneeuwkansen aan de Zuidflank. De noordflank krijgt dan juist door Föhn werking met droger weer en minder bewolking te maken.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een overeenkomend drukpatroon weer.

Ook uit eigen ervaring, de uitgestrekte pistes in La Plagne.

Duitsland: Tijdelijk meer bewolking, en kans op (mot)regen.


Vandaag:
Licht, in de middag vanuit het noorden half tot zwaar, bewolkt. De wind is matig uit zuidwestelijke, in de middag uit westelijke, richting. De wind zal in de middag in de hoger gelegen gebieden behoorlijk vlagerig zijn.
Morgen:
Zwaar bewolkt, en met name in de ochtenduren tijdens lichte (mot)regen geheel bewolkt. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Overwegend licht bewolkt, op zondag met name in het westen zwaar bewolkt en kans op wat lichte neerslag.

Frankrijk: Vooral op zondag lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, in de nacht kans op enkele mistbank. Overdag in de dalen kans op laaghangende bewolking. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Licht bewolkt op vrijdagmiddag overgaand in zwaar tot geheel bewolkt in de dalen. Op de hoger gelegen gebieden zal dit pas op zaterdagochtend het geval zijn. Vanaf zaterdagavond (2e helft) valt van tijd tot tijd sneeuw, boven de 1000-1500m. Pas op maandagochtend wordt het geleidelijk droger en is er in de middag ruimte voor de zon.

Italië: Zonnig, tegen het weekend meer bewolking en sneeuw.


Vandaag:
In de nacht en ochtend een enkele mistbank. Overdag licht bewolkt. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen.
Morgen:
In de nacht en ochtend op lokaal mistbanken. Overdag licht, in het uiterste noordoosten half tot zwaar, bewolkt. De wind is zwak en veranderlijk.
Vrijdag t/m Maandag:
Vanaf vrijdagmiddag, naar zwaar tot geheel, toenemende bewolking. Op zaterdag met name in het noorden kans op sneeuw. Maar op zondag en maandag is in alle Italiaanse skigebieden verse sneeuw mogelijk boven de 1000m.

Oostenrijk: Zon, maar later meer bewolking en vooral aan de zuidflank sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. In de middag kan in het zuiden lokaal een enkele sneeuwbui tot ontwikkeling komen. Maar de neerslag hoeveelheden zijn zeer gering. De wind is zwak uit richting tussen zuidwest en noordwest.
Morgen:
Half, in de oostelijke helft zwaar, bewolkt. In de ochtend kan met name in het oosten wat lichte regen, of sneeuw boven de 2000m vallen. De hoeveelheden zijn zeer gering. De wind is zwak tot matig uit richtingen tussen west en noordwest.
Vrijdag t/m Maandag:
Geleidelijk toenemende bewolking en met name op zaterdag aan de zuidflank kans op lichte sneeuw, boven de 1200m. Op zondag kan de intensiteit hiervan iets toenemen met hoeveelheden van 2-5 cm. Aan de Noordflank is het, met uitzondering van maandag, droger en is minder bewolking aanwezig.

Zwitserland: Licht bewolkt, in het weekend meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt. In de middag in het uiterste zuidoosten kleine kans op half bewolkt weer en droog. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke, later noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht, in het uiterste noorden en op hoogste toppen in het zuidoosten zwaar, bewolkt. De kans op neerslag is zeer gering. De wind is zwak uit westelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Aanvankelijk licht bewolkt, maar vanuit het zuiden toenemende bewolking gevolgd door sneeuw, boven de 1500m. De grootste kans op sneeuw heeft het uiterste zuidoosten van Zwitserland. Op maandag van het westen uit meer opklaringen en droger.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.