Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eerst nog veel bewolking en sneeuwval.

1782 - Alpenweer: Eerst nog veel bewolking en sneeuwval. (1)

De verschillende computermodellen hebben deze dagen moeite om voor het Alpengebied een eenduidig weerbeeld te geven. Hierdoor is de onzekerheid in de verwachtingen groot, maar er lijkt voor de komende dagen toch een trend zichtbaar te worden. Vandaag en morgen nog lage druk invloeden met sneeuwkansen, daarna een hogere luchtdruk met droger weer.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op maandag 21 februari 2011.

Geleidelijk overgang naar invloed hoge luchtdruk.

De komende dagen lijkt het gevecht, over de invloed op het weer in de Alpenlanden, tussen hoge- en lagedrukgebieden een winnaar op te leveren. Maar eerst bepaalt een lage drukgebied over het Middellandse Zeegebied het weer. Er komt veel bewolking voor en er valt met name in het Oostelijk Alpengebied nog wat lichte sneeuw, boven de 400-800m. Als op woensdag twee hogedrukgebieden verbinding met elkaar krijgen stroomt koudere lucht binnen en daalt de sneeuwgrens vrijwel overal tot in de dalen. Er trekken wel van tijd tot tijd wolkenvelden over, maar het ziet er nu niet meer naar uit dat dit op uitgebreide schaal verse sneeuw zal gaan brengen. Wel zal bij een stevige oost tot noordoosten wind aan de noordflank veel bewolking voorkomen. Hieruit kan dan ook boven de 200-600m wat lichte sneeuw gaan vallen, maar zoals gezegd geen grote hoeveelheden.
Betrouwbaarheid:
60% van de computer berekeningen geven een overeenkomend beeld. Kijkend naar alle computermodellen geven deze onderlinge verschillen. Wel neigen ze naar meer invloed van hoge luchtdruk in de tweede helft van de week.

Een waterige zon gisteren in St. Moritz, wat duidt op een bewolkingszone met perioden met sneeuw.

Duitsland: Veel bewolking met kans op lichte sneeuwval.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd lichte sneeuwval boven de 400-600m. De wind is zwak tot matig uit oost tot noordoostelijke richting, in het Zwarte Woud is de wind matig en komen windvlagen voor tot circa 60 km/h.
Morgen:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt, in de middag lokaal half bewolkt. In de ochtend kan in het zuiden nog wat lichte sneeuw boven de 400m vallen. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoostelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Eerst zonnige perioden, vanaf woensdag meer bewolking en kans op wat lichte sneeuwval.

Frankrijk: Wisselend bewolkt, vandaag lokaal wat lichte sneeuwval.


Vandaag:
Overwegend half tot zwaar bewolkt, in de hoger gelegen skigebieden meest licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht, in de middag met name beneden de 2000m half tot zwaar, bewolkt. Kleine kans op wat zeer lichte sneeuwval boven de 1000m. De wind is matig uit noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Eerst zonnige perioden, maar vanaf woensdagmiddag van tijd tot tijd overtrekkende wolkenvelden en kans op lichte sneeuwval op de hoger gelegen gebieden. In de nachten kans op nevel en/of mistbanken. In de dalen neemt de kans op laaghangende bewolking toe.

Italië: Lichte sneeuwval, geleidelijk meer zonnige perioden en droog weer.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 600-800m. In de omgeving van het Aosta Dal is het nu al droog en licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
In de ochtend in het oosten half tot zwaar bewolkt en in de Dolomieten kans op wat lichte sneeuw.
Woensdag t/m Zaterdag:
Zonnige perioden, vanaf woensdag van tijd tot tijd wolkenvelden maar droog.

Oostenrijk: Bewolking met af en toe kans op wat lichte sneeuwval.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt weer en perioden met lichte sneeuwval boven de 300-800m, hoeveelheden kunnen met name in het zuiden tussen de 2-5cm uitkomen. Zwakke tot matige noordelijke wind.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval in de ochtenduren. In de oostelijke helft overwegend half bewolkt en droger. De wind is noordelijk en is zwak tot matig.
Woensdag t/m Zaterdag:
Zonnige perioden afgewisseld met vooral aan de noordflank veel bewolking en wat lichte sneeuwval. In de nachten kans op nevel en/of mistbanken. In de dalen neemt de kans op laaghangende bewolking toe.

Zwitserland: Zonnige perioden afgewisseld met bewolking en lichte sneeuwval.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat sneeuw boven de 600-800m. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijk richtingen.
Morgen:
Licht tot half bewolkt, in de hoger gelegen gebieden tijdelijk zwaar bewolkt en in de middag kans op wat lichte sneeuwval. De wind is matig uit noordwestelijke richting en zal behoorlijk vlagerig zijn.
Woensdag t/m Zaterdag:
Afwisselend zonnige perioden en bewolkt weer, waaruit in de hoger gelegen gebieden lokaal wat lichte sneeuw kan vallen. In de nachten kans op nevel en/of mistbanken. In de dalen neemt de kans op laaghangende bewolking toe.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.