Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Morgen sneeuw aan de noordflank.

1780 - Alpenweer: Morgen sneeuw aan de noordflank. (1)

Komende dagen blijven lage- en hogedrukgebieden zich direct in de omgeving van de Alpenlanden op- houden. De trend is dat de eerste dagen de lage druk invloed over- heerst en op dinsdag en woensdag de hoge luchtdruk. Donderdag komt dan een neerslagzone vanuit het noord- westen dichterbij en brengt opnieuw sneeuw.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op zaterdag 19 februari 2011.

Vandaag en morgen duidelijkheid , na dinsdag meer onzekerheid over sneeuwkansen.

Vandaag is het Alpengebied nog iets onder invloed van een hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa. Hierdoor wordt er met een zwakke oostelijke stroming drogere lucht aangevoerd. Maar de hoge druk gaat verdwijnen en een lagedrukgebied wordt bepalend. Een bijbehorende bewolkingszone trekt vanuit het westen dichterbij en de eerste sneeuw valt vanavond rond middernacht, boven de 1200m. Door het lagedrukgebied zullen we ook op maandag nog met veel bewolking rekening moeten houden. Ook kan dan aan de noordflank van de Alpen wat verse sneeuw gaan vallen. Maar in de middag verdwijnt dit grotendeels omdat dat een hogedrukgebied richting het oosten van Duitsland en Polen koerst. Er volgen wat rustige dagen met vrijwel geen sneeuwkansen en veel zonnige perioden. Pas op donderdag kan vanuit het noordwesten de bewolking snel toenemen en tegen de avond aan de noordflank al weer verse sneeuw brengen.
Betrouwbaarheid:
75% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer. Minimale verplaatsingen van de druksystemen kunnen al een compleet ander weerbeeld geven.

Wel enkele overtrekkende wolkenvelden, maar vandaag een zonnig weerbeeld in Damüls.

Duitsland: Overgang naar bewolkt weer met sneeuwkansen.


Vandaag:
Licht bewolkt en eerst lokaal een enkele mistbank. In de middag van het westen uit toenemende bewolking, maar het blijft tot middernacht droog. De wind is zwak uit overwegend zuidoostelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, maar van het westen verder toenemend naar zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd lichte sneeuwval boven de 400-600m. De maximumhoeveelheid ligt tussen de 2-5cm. De wind is zwak tot matig uit oost tot noordoostelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Eerst nog veel bewolking en kans op wat lichte sneeuwval. In de loop van dinsdag steeds meer opklaringen en droger weer, met wel in de nacht toenemende kans op nevel en/of mistbanken. In de loop van donderdag van het noordwesten uit meer bewolking en kans op sneeuw.

Frankrijk: Zonnige perioden, maar op zondag sneeuw.


Vandaag:
Aanvankelijk licht bewolkt, tegen de avond van westen uit toenemende en dikker wordende bewolking, maar nog geen neerslag. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
Overwegend geheel bewolkt met perioden met sneeuw boven de 1000-1200m. De hoeveelheden liggen in het algemeen tussen de 5-10, lokaal 15cm.
Maandag t/m Donderdag:
Geleidelijk oplossende bewolking en overgaand in zonnige perioden en droog weer. Zeer lokaal kan in de nacht een enkele mistbank ontstaan welke overdag overgaat in laaghangende bewolking in de dalen.

Italië: Sterk wisselende omstandigheden met sneeuw op zondag.


Vandaag:
Licht, in de middag in het noordwesten half, bewolkt. In de dalen komt lokaal laaghangende bewolking voor. Zwakke noordelijke wind.
Morgen:
Van het westen uit geheel bewolkt weer en perioden met sneeuw boven de 800-1200m.De wind is zwak uit veranderlijke richting. In het uiterste oosten kan in de ochtend nog een enkele mistbank voorkomen.
Maandag t/m Donderdag:
Overgang naar zonnige perioden en droger weer, slecht een enkele sneeuwbui is mogelijk.

Oostenrijk: Vooral op zondag sneeuw.


Vandaag:
Aanvankelijk half tot zwaar bewolkt en in het oosten kans op wat lichte sneeuwval boven de 800-1200m. Van het westen uit meest licht bewolkt, maar slechts zeer lokaal kan in de vroege ochtend een enkele mistbank voorkomen. De wind is zwak tot matig uit veranderlijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt. In de loop van de ochtend wordt vanuit het westen de bewolking dikker en neemt toe tot geheel bewolkt. Bovendien valt er van tijd tot tijd sneeuw boven de 800m. De wind is zwak uit richtingen tussen zuid en oost.
Maandag t/m Donderdag:
Eerst nog veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw. Op dinsdag geleidelijk oplossende of verdwijnende bewolking en overgang naar zonnige perioden. Op donderdag opnieuw kans op verse sneeuw.

Zwitserland: Overgang naar bewolkt weer met sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt en een enkele mistbank, in de middag van het westen uit toenemende bewolking maar het blijft tot zondagochtend droog.
Morgen:
Zwaar, spoedig overgaand in geheel bewolkt weer. In de ochtend zal het vanuit het westen gaan sneeuwen boven de 800-1200m, de grootste kans hierop is in het zuiden en zuidoosten. Hoeveelheden lopen uiteen van 5-10cm. Met name in het noordoosten kan het door lokale omstandigheden voorkomen dat er maar 1-2 cm sneeuw zal vallen. De wind is zwak uit zuidelijke richting, in de middag uit noordwestelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Overwegend veel bewolking en lokaal sneeuw. Op woensdag meer opklaringen en droger weer, in de nachten kans op nevel en/of mistbanken.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.