Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Toenemende sneeuwkansen aan de Noordflank.

1773 - Alpenweer: Toenemende sneeuwkansen aan de Noordflank. (1)

Er wordt strijd gevoerd tussen hoge- en lagedrukgebieden. Vanaf zondag neemt de bewolking verder toe en zal er lokaal 10-15cm sneeuw kunnen gaan vallen. De noordflank maakt kans op de grootste hoeveelheid sneeuw, waarbij de sneeuwgrens daalt naar 800-1200m.

Sneeuwhoogtes op donderdag 17 februari 2011

Later ook sneeuw aan de Noordflank.

Tot en met zaterdag blijft een lagedrukgebied dat richting het Middellandse Zeegebied koerst het weerbeeld bepalen. Daarna zal er een “gevecht” gaan plaatsvinden over Alpenlanden tussen omringende hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Vandaag zien we vooral de bewolking aan de zuidflank naar het noordoosten verplaatsen. Opklaringen worden dan ook afgewisseld met bewolking en af en toe wat lichte sneeuwval. Op zaterdagavond bereikt een actieve bewolkingszone de westelijk gelegen skigebieden en trekt op zondag in oostelijke richting. Hierdoor komen er met name aan de noordflank perioden met sneeuwval voor, waarbij de hoeveelheden lokaal tot 10-15cm kunnen uitkomen. Op maandag komt vervolgens een tweede zone met opnieuw veel bewolking en sneeuw vanuit het westen opzetten. Hierna krijgen we met een noordwestelijke stroming te maken en zal de meeste bewolking en lichte sneeuw aan de noordflank van de Alpen gaan vallen.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer.

Nu nog rustig op de pistes, maar dat zal komende week wel anders zijn.

Duitsland: Overwegend veel bewolking.


Vandaag:
In de nacht en vroege ochtend kans op nevel en/of mistbanken. Overdag meest licht tot half bewolkt weer en droog. In het oosten eerst nog half tot zwaar bewolkt en wat lichte regen, of sneeuw boven de 1000m. De wind is eerst zwak uit het noordoosten.
Morgen:
In de nacht en vroege ochtend kans op nevel en/of mistbanken. Overdag licht, overgaand in half, bewolkt weer en kans op wat lichte regen en een kleine kans op wat sneeuw. De wind is eerst zwak en variabel, in de loop van de ochtend noordoostelijk en matig.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Eerst weinig bewolking en kans op mistbanken in de ochtenduren. In het weekend van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door regen, of sneeuw in het zuiden en oosten van Duitsland. Op maandag van het westen uit opnieuw veel bewolking en neerslag.

Frankrijk: Overgang naar wisselend bewolkt weer en slechts lokaal sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt en in de middag kans op wat lichte sneeuw op de hoger gelegen pistes. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Licht, in de middag half, bewolkt en op de hoger gelegen locaties kans op wat lichte sneeuwval. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Wisselend bewolkt. Met name op zondag tijdelijk veel bewolking en slechts een zeer kleine kans op sneeuw. Op maandag komt een actievere zone met sneeuw vanuit het westen dichterbij en zal met name in het noordelijke deel van de Franse Alpen weer sneeuw geven. Op dinsdag opnieuw opklaringen als gevolg van Föhn winden.

Italië: Eerst nog sneeuw, later tijdelijk zonnige perioden.


Vandaag:
Aanvankelijk in het uiterste noorden nog zwaar bewolkt en wat lichte sneeuwval boven de 1400m. In de loop van de dag van het westen uit geleidelijk droger en meer zonnige perioden. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Licht, in de middag in het noorden half tot zwaar bewolkt. Zwakke noordelijke wind.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Wisselend bewolkt en droger, op zondag tijdelijk meer bewolking en slechts in het uiterste noorden kleine kans op sneeuw. In de nachten lokaal mistbanken.

Oostenrijk: Overwegend veel bewolking en op zondag en dinsdag sneeuw.


Vandaag:
Zwaar bewolkt en droog, maar gedurende de dag van het zuiden uit geheel bewolkt en kans op lokaal wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak tot matig uit noordoostelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt en droog, In de tweede helft van de ochtend toenemend naar zwaar tot geheel bewolkt en kans wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Wisselend bewolkt, op zaterdagmiddag van het westen uit toenemende bewolking en op zondag sneeuw. Volgende neerslagzone, met opnieuw sneeuw, trekt op dinsdag over Oostenrijk.

Zwitserland: Wisselende omstandigheden maar ook perioden met sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt, op de hoger gelegen toppen in het zuidoosten zwaar bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval. De wind is zwak uit oostelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt en droog, In de tweede helft van de ochtend toenemend naar zwaar tot geheel bewolkt en kans wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Aanvankelijk licht bewolkt weer en in de nacht lokaal een mistbank. Op zaterdag van het westen uit veel bewolking en op zondagochtend, met name in het noorden sneeuw, boven de 1000m. Op maandag zonnig en droog, maar op dinsdag opnieuw veel bewolking en sneeuw.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.