Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eerst sneeuw aan de zuidflank.

1764 - Alpenweer: Eerst sneeuw aan de zuidflank. (1)

De zuidflank van de Alpen heeft de eerste dagen de grootste kans op verse sneeuw. Aan de noordflank is het droog en zijn meer opklaringen. In de tweede helft van de week keren de kansen en is ook sneeuw in het noorden mogelijk.

Satellietfoto (Sat24), waarbij een duidelijk verschil tussen noord en zuidflank zichtbaar is.

Sterk wisselende omstandigheden maar zeker kansen op sneeuw.

Een lagedrukgebied ligt nu nog ten noordwesten van Ierland maar koerst de komende week richting het Middellandse Zeegebied. In de Alpenlanden hebben we daardoor de eerste dagen met een zuidelijke stroming te maken. Vochtige lucht bereikt hierdoor de Zuidflank van de Alpen en zal daar voor zwaar tot geheel weer zorgen. Ook valt er van tijd tot tijd sneeuw boven de 1200-1600m. Vandaag en morgen bereiken ook bewolkingszones vanuit het westen de Alpen, maar de aan de Noordflank blijft het overwegend droog. Pas op woensdag kan daar wat sneeuw vallen. Vanaf donderdag komt de stroming steeds meer uit noordoostelijke richting en zal koudere lucht richting de skigebieden gevoerd worden. In het weekend wordt het droger en zijn opnieuw weer zonnige perioden te verwachten.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer. Positie van de grootse hoeveelheid sneeuw is en blijft onzeker de komende dagen.

Overtrekkende wolkenvelden aan de noordflank in Belalp in Wallis.

Duitsland: Sterk wisselende omstandigheden.


Vandaag:
Licht, in de avond vanuit het westen zwaar tot lokaal geheel, bewolkt weer. Zwakke zuidwestelijke wind.
Morgen:
Licht, in de omgeving van het Zwarte Woud zwaar tot geheel, bewolkt weer. Zwakke zuidoostelijke wind.
Woensdag t/m Zaterdag:
Wisselende omstandigheden met van tijd tot tijd sneeuw, boven de 400-800. Tegen het weekend meer droger en meer opklaringen.

Frankrijk: Sneeuw boven de 1200-1400m.


Vandaag:
Licht bewolkt, aan de oostflank van de Franse Alpen zwaar bewolkt en af toe wat lichte sneeuwval. In de middag van het westen uit zwaar tot geheel bewolking met af en toe sneeuw boven de 1200-1400m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting, in de avond uit west tot noordwestelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwval boven de 1200m.
Woensdag t/m Zaterdag:
Tot het weekend overwegend zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw, vooral tegen het weekend droger.

Italië: Perioden met sneeuw.


Vandaag:
In het noorden en westen meest zwaar bewolkt en lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 1000-1400m. In het weekend meer zonnige perioden.

Oostenrijk: Vooral aan de zuidflank sneeuw, later ook aan de noordflank.


Vandaag:
Aanvankelijk licht tot half bewolkt, maar geleidelijk aan de zuidflank van de Alpen overgaand in zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval. Aan de noordflank blijft het droog en meest licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, maar aan de zuidflank, zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw. Aan de noordflank blijft het droog en meest licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Eerst aan de noordflank droog, maar vanaf donderdag overal zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw boven de 1000m. Tegen het weekend droger en meer opklaringen.

Zwitserland: Veel bewolking en verse sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en aanvankelijk in het zuidoosten lichte sneeuwval boven de 1400m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en toenemende kans op sneeuw boven de 1200m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Van het zuiden uit toenemende bewolking en sneeuw, boven de 1000-1400m. In het weekend weer droger en meer zon.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.