Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuw.

1763 - Alpenweer: Sneeuw. (1)

De eerstkomende dagen is er een duidelijk verschil tussen de zuid~en de noordflank van de Alpen. In het noorden meer opklaringen en droger, aan zuidflank zwaar tot geheel bewolkt en sneeuw. Halverwege de week is er overal meer bewolking en kans op sneeuw boven de 800-1200m.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op zondag 13 februari 2011.

Er gloort hoop voor de diverse skigebieden.

De komende dagen komt het weer steeds meer onder invloed van een uitgestrekt lagedrukgebied dat ten zuidwesten van IJsland ligt. Hierdoor krijgen we in de Alpenlanden met een zuidelijke aanvoer te maken. In het bovenlucht is de stroming juist meer zuidwestelijk en kunnen bewolkingszones met sneeuw over de skigebieden trekken. Doordat er een overwegend zuidelijk wind aanwezig zal de meeste sneeuw aan de zuidflank van de Alpen gaan vallen. Aan de noordflank zal het droger zijn en minder bewolking voorkomen. Rond het midden van de week lijkt er een verandering op komst als bewolkingszones ook het noorden gaan beïnvloeden. De eerste dagen ligt te de sneeuwgrens rond de 1200-1500m, maar zal op donderdag rond de 800-1200m liggen.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer.

Zullen de onbesneeuwde bergtoppen in Damüls aan het eind van de week weer vol met sneeuw liggen? Geef je eigen mening bij de reacties.

Duitsland: Zonnige perioden afgewisseld met kans op sneeuw.


Vandaag:
Naar het oosten wegtrekkende bewolking, gevolgd door licht tot half bewolkt weer. Zwakke wind uit verschillende richting.
Morgen:
Licht tot half, in de middag vanuit het westen zwaar tot lokaal geheel, bewolkt weer. Zwakke zuidwestelijke wind.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Bewolkingszones trekken van west naar oost over en geven met name in de omgeving van het Zwarte Woud wat sneeuwval boven de 1000m. Elders is het licht tot half bewolkt. In de loop van de week overal zwaar bewolkt en toenemende kans op lokaal sneeuw.

Frankrijk: Zonnige perioden, vanaf morgen kans op sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt, in de middag aan de oostflank van de Franse Alpen zwaar bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, aan de oostflank van de Franse Alpen zwaar bewolkt en af toe wat lichte sneeuwval. In de middag van het westen uit zwaar tot geheel bewolking met af en toe sneeuw boven de 1200-1400m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting, in de avond uit west tot noordwestelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd perioden met regen of sneeuw boven de 800-1200m. Vrijdag lijkt een droge dag met meer zon te gaan worden.

Italië: Vooral in het noorden en westen sneeuw.


Vandaag:
Half bewolkt, met name in het noorden en westen overgaand in zwaar tot lokaal geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1000m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
In het noorden en westen meest zwaar bewolkt en lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 800-1200m.

Oostenrijk: Eerst vooral aan de zuidflank kans op sneeuw.


Vandaag:
Aan de zuidflank van de Alpen zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1200m. Aan de noordflank droog en licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Aanvankelijk licht tot half bewolkt, maar geleidelijk aan de zuidflank van de Alpen overgaand in zwaar tot geheel bewolkt en in de avond kans op wat lichte sneeuwval. Aan de noordflank blijft het droog en meest licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Aanvankelijk aan de zuidflank veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw boven de 800-1200m, en aan de noordflank meer opklaringen en droger. Vanaf donderdag overal zwaar bewolkt en kans op sneeuw.

Zwitserland: Sneeuwkansen afgewisseld met opklaringen.


Vandaag:
In het zuidoosten zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1200m elders licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en aanvankelijk in het zuidoosten lichte sneeuwval boven de 1400m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Met name in de hoger gelegen gebieden overwegend zwaar bewolkt en af en tot wat lichte sneeuwval boven de 800-1200m. Elders ook zonnige perioden en droog. Op donderdag geheel bewolkt en sneeuw.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.