13 februari 2011 door Miranda in 'Live vanuit de sneeuw', Reisverslagen''

De sneeuwcondities in de Alpen zijn de afgelopen weken zorgwekkend. In sommige gebieden is in weken geen vlokje sneeuw meer naar beneden gevallen en de temperaturen zijn veel te hoog. Toch hebben wij zin een lang weekend wintersport. Maar waar gaan we heen? Niet te ver rijden en voldoende sneeuw. Mijn oog valt op Damüls in het Voralberg. Als we in het dorp dat bekend staat als ‘das schneereichste Ort der Welt’ geen sneeuw kunnen vinden, dan weet ik het ook niet meer.

Prachtig uitzicht vanaf ons balkon, maar het lijkt eerder april dan half februari.

Witte noordhellingen, groene zuidhellingen

We vertrekken donderdagochtend vroeg en zijn voor de files het land uit. Damüls ligt op zo’n 850 km van Utrecht en de reis is erg relaxed. We kunnen lekker doorrijden op de Duitse Autobahn, gaan bij Bregenz de grens over en zijn er dan al bijna. Om 16.00 uur zitten we heerlijk in het zonnetje op het balkon van ons appartement in Fontanella. Ons ‘budget’ onderkomen is prima. Voor € 55,- per nacht hebben we een ruim appartement met maar liefst 3 slaapkamers. Oké, de inrichting zou ik zelf niet hebben uitgezocht, maar het is super schoon en netjes. Het uitzicht is prachtig, maar bijzonder voor februari; de noordhellingen zijn wit, de zuidhellingen groen.

Het dalstation van de Uga-lift, het is een triest gezicht zoveel groen. Gelukkig is het boven wel mooi wit!

Verbaasd over de goede sneeuwkwaliteit

Als we de gordijnen opendoen vrijdagochtend ziet het er een beetje triest uit buiten. Er hangen grauwe wolken boven de bergen. Als daar nou eens sneeuw uit zou vallen vandaag…Het is een kleine 10 minuten rijden naar de Uga-lift in Damüls. We zien een witte dalafdaling, maar verder is het vooral groen. We stappen vol goede moed in de lift en ons vermoeden wordt bevestigd; boven is het gelukkig nog gewoon wit! We zijn zelfs een beetje verbaasd over de goede sneeuwkwaliteit boven, het is echt prima!

Best pittig

We skiën richting Mellau. De skigebieden van Mellau en Damüls zijn sinds dit jaar met elkaar verbonden, waardoor een skigebied is ontstaan met totaal 109 km pistes. In Mellau drinken we een kopje thee op een terras en de zon komt af en toe achter de wolken vandaan. Vervolgens gaan we weer terug richting Damüls. De pistes zijn afwisselend en soms best pittig, op diverse plekken is het steil of smal. De beginnende skiër kan er niet zomaar vanuit gaan dat rood hier goed te doen is. Zelfs op blauwe pistes kom je soms behoorlijk steile stukken tegen.

Kaiserschmarrn!

We nemen de Sunnegg lift richting de skiroutes op de noordhelling. Vanuit de lift zien we dat de skiroutes geprepareerd zijn, wat natuurlijk te begrijpen is met de huidige sneeuwcondities. We nemen de ‘extreme skiroute’ 2 naar beneden en treffen hier fijne sneeuw. Het is een behoorlijke steile helling, maar we hebben goed grip. Daarna is het tijd voor de lunch. Bij gasthof Sonnenheim maken ze fantastische burgers (de ‘Sonnenheim’ burger) met goed gegrild vlees, spek, kaas, salade en frites, heerlijk! Ook de kaiserschmarrn zijn hier de moeite waard.

Het centrum van Damüls.

Lekker carven

‘s Middags nemen we een paar keer de blauwe pistes 5 en 7 richting Damüls. Heerlijke brede pistes waar je lekker kunt carven. Door de hoge temperaturen is het beneden behoorlijk papperig. Na het skiën wandelen we nog even het dorp in. Het centrum is klein, maar best gezellig. Op het plein naast het VVV is een boerenmarktje. Veel accommodaties liggen verspreid buiten het centrum en direct bij of aan de piste; ideaal en best uitzonderlijk voor Oostenrijkse begrippen!

Binnenkort meer over mijn trip naar Fontanella/Damüls.


Meer informatie over 'das schneereichste Dorf der Welt' >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen