Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zon, maar toenemende kans op sneeuw.

1755 - Alpenweer: Zon, maar toenemende kans op sneeuw. (1)

Vandaag kunnen we nog volop van de zon genieten. Morgen neemt de bewolking toe en kan er wat sneeuw vallen. De grootste kans hierop is aan de noordflank. De dagen erna wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en is de grootste kans op sneeuw aan de zuidflank van de Alpen.

Mooi uitzicht in de ochtendzon nabij Meribel-Mottaret.

Zon, later meer bewolking en sneeuw.

Het actieve hogedrukgebied gaat de komende periode geleidelijk van de kaart verdwijnen. Maar de nodige verandering met aanvoer van lucht met lagere temperaturen en sneeuw zit er voorlopig nog niet in. Wel zijn er kleine veranderingen op komst die een iets gunstiger beeld voor de pistes zullen gaan geven. Vandaag hebben we vrijwel geen bewolking en schijnt de zon weer volop. Vannacht nadert er vanuit het noordwesten een bewolkingszone en deze zal vooral aan de noordflank wat sneeuw geven boven de 1400m. Daarna komen we in het weekend steeds meer onder invloed van een lagedrukgebied. Hierdoor wordt met een zuidelijke stroming bewolking tegen de zuidflank opgestuwd en kan er wat sneeuw vallen. De noordflank van de Alpen heeft dan als gevolg van Föhn winden met droog weer en minder bewolking te maken. Pas op dinsdag kan als de wind vanuit het noorden gaat waaien ook de noordflank neerslag verwachten omdat de sneeuwgrens dan rond de 1000-1400m komt te liggen.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer. Grote mate van onzekerheid in sneeuwlocatie en hoeveelheid.

Nog steeds veel zon en sneeuw op grote hoogte in Les Trois Vallees.

Duitsland: Vandaag nog veel zon, daarna meer bewolking.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de nacht lokaal een enkele mistbank. In de middag vanuit het noorden half tot zwaar bewolkt. Matige zuidoostelijk later zuidwestelijke wind.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1400-1800m. Matige, lokaal vrij krachtige, zuidwestelijke wind.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Eerst licht tot half bewolkt en droog. Vooral op zondag en dinsdag veel bewolking en perioden met lichte regen of sneeuw. Deze worden afgewisseld met opklaringen en kans op nevel en mist in de nachten.

Frankrijk: Zonnig, later meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Onbewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Licht, in het noorden half tot zwaar, bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Zonnige perioden worden afgewisseld met veel bewolking en kans op sneeuw. De grootste kans op sneeuw in het oostelijk deel van de Franse Alpen. Op dinsdag ook in het westelijk Alpengebied.

Italië: Geleidelijk meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Onbewolkt. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Licht, in het noorden lokaal half tot zwaar, bewolkt maar droog. De wind is zeer zwak uit noordelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Eerst nog veel zon, maar geleidelijk tegen de zuidflank van de Alpen steeds meer bewolking en toenemende kans op sneeuw boven de 1400m.

Oostenrijk: Eerst nog zon, daarna meer bewolking en sneeuwkansen.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. De wind is zwak uit zuid tot zuidwestelijke richting.
Morgen:
Half tot zwaar bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1400m. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Wisselvallig weer, zonnige perioden worden afgewisseld met veel bewolking en kans op lichte sneeuwval. De grootste kans op sneeuw is op de zuidflank van de Alpen.

Zwitserland: Geleidelijk meer bewolking.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. In de nacht en vroege ochtend zeer lokaal kans op een mistbank. De wind is zwak uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Licht, in het oosten half tot zwaar, bewolkt en slechts een kleine kans op lichte sneeuwval boven de 1600m. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Wisselende omstandigheden, van tijd tot tijd passeren bewolkingszones met een zeer kleine kans op sneeuw. Daartussendoor is het meest licht tot half bewolkt weer.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.