4 februari 2011 door Thijs in 'Algemeen''

Een schouwspel van machtige rotspartijen, besneeuwde toppen en een imponerende diepte. Dit is wat je te wachten staat als je voet zet op een uitzichtplatform in de Alpen. Alsof je op het dak van de wereld staat! Wij hebben de mooiste Alpenpanorama’s voor je op een rijtje gezet. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Sölden – Schwarze Schneid

Sölden is het eerste skioord in Oostenrijk met maar liefst drie bergtoppen boven de 3000m, de BIG 3 genaamd. Alle drie deze bergen beschikken over een uitzichtplatform die je een fantastische bergwereld voorschotelen. De Schwarze Schneid is met 3340m de gigant onder de skibergen van Solden. Om het platform te bereiken dien je vanaf het bergstation nog een hoogte van 90m te overbruggen. Maar het 360° uitzicht met de Dolomieten in het zuiden en de Zugspitze in het noorden doen de pijn in je kuiten vergeten.

Stuabaier Gletsjer – Top of Tyrol

Na het beklimmen van de trappen betreed je het 9 meter vooruitspringende platform, Top Of Tyrol. Je staat hier letterlijk bovenop een berg, de 3200 m hoge Großen Isidor welteverstaan. Ik raad je aan om niet naar beneden te kijken want de doorzichtige panelen laten je duizelen van de hoogte. Heb je je hoogtevrees overwonnen dan is het zwevende platform een oase van rust en schoonheid. Je hebt er een fantastisch uitzicht op de onderliggende Stubaier Gletsjer, de Dolomieten en de Ötztaler Alpen. Daarna is het tijd om in de Jochdohl, Oostenrijks hoogst gelegen bergrestaurant, de gemaakte foto’s te bekijken.

Chamonix - Aiguille du Midi

Vanuit het centrum van Chamonix overbrug je met de kabelbaan een hoogte van maar liefst 2700 meter om uiteindelijk uit te komen op de 3842m hoge Aiguille du Midi. Het platform verschaft je een uitzicht over het imponerende Mont-Blanc massief. Als je geluk hebt zie je enkele bergbeklimmers die een dappere poging ondernemen om de Mont-Blanc, de hoogste berg van de Alpen, te beklimmen. Het panoramaplatform is een echte toeristen trekpleister, je mag daarom maar maximaal een uur genieten van dit niet te beschrijven uitzicht.

Dachstein – Sky Walk

De Dachstein Skywalk ligt op een hoogte van 2700 meter boven zeeniveau en behoort tot de populairste attracties van Steirmark. Naast deze waanzinnige hoogte, hangt het platform ook nog eens 250 meter boven de afgrond van de Hunerkogel. En aangezien het platform van glas is geeft dit nog een extra dimensie aan het gevoel van hoogte. Eenmaal van de schrik bekomen begint het grote genieten, in het zuiden zie je bergen van Slovenië liggen en die van Tsjechië in het noorden. Oja, voor je het platform betreedt wel even tellen, er mogen maar 150 mensen tegelijk hun ogen de kost geven.

Jungfraujoch

Door middel van de Jungfraubahn die dwars door de bergen van de Jungfrau Region heen loopt bereik je het Jungfraujoch station. Dit station is met een hoogte van 3454 m het hoogste station van de Alpen. Maar al gauw merk je dat de treinreis het allemaal waard is. Er opent zich een adembenemend decor met bergreuzen als de Eiger, Mönch en de Aletsch gletsjer in de hoofdrol. Na op adem te zijn gekomen bereik je via de Sfinxlift het 100 meter hoger gelegen beroemde observatorium waar het uitzicht al dan niet nog mooier is.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.